Minister wil breed beleid over ‘wobben’ appjes
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil een ‘rijksbrede beleidslijn’ over het gebruik van berichtendiensten- en Whatsapp. Binnenkort wil de minister daar met een speciale campagne aandacht voor vragen.
Minister Ollongren (Binnenlandse Zaken) wil een ‘rijksbrede beleidslijn’ over het gebruik van berichtendiensten- en Whatsapp. Binnenkort wil de minister daar met een speciale campagne aandacht voor vragen.
Status
In maart bepaalde de Raad van State dat werkgerelateerde sms-berichten en apps vallen onder de Wet openbaarheid bestuur (Wob), ongeacht of die op een werk- of privéapparaat wordt ontvangen. Dit soort berichten hebben dezelfde status als e-mails en memo’s: ze vallen onder de definitie van document, en zijn daarom opvraagbaar door bijvoorbeeld journalisten en burgers.
Beleidsintimiteit
De minister ziet geen aanleiding om de Wob aan te passen, zo schrijft ze in een antwoord op VVD-kamervragen die al in maart werden gesteld. Volgens Ollongren is het niet zo dat ieder bericht van een ambtenaar of bestuurder zomaar kan worden opgevraagd. ‘Privé-berichten vallen niet onder de Wob. De weigeringsgronden van de Wob, zoals bijvoorbeeld de bescherming van de persoonlijke levenssfeer en de gewenste beleidsintimiteit, zijn onverkort van toepassing op zakelijke WhatsApp-berichten en sms’jes.’ Bovendien is er volgens de minister bij sms- of Whatsappcommunicatie vaak sprake van persoonlijke beleidsopvattingen in het interne debat. ‘Dergelijke informatie is vertrouwelijk,’ stelt ze.
Campagne
Toch is het lastig om overzicht te houden op welke communicatie nu beschikbaar moet zijn voor eventuele openbaring volgens de Wob. Als Whatsapp wordt gebruikt op een privételefoon, is bijvoorbeeld altijd de medewerking van de betreffende persoon nodig. In een speciale campagne wil de minister de komende maanden meer aandacht voor de omgang met communicatie die onder de Wob valt. Er wordt ook een technische instructie voor het archiveren van WhatsApp- en SMS-berichten in document-managementsystemen opgesteld.
Ja, lekker: de transparante en betrouwbare overheid (not).