Advertentie
digitaal / Nieuws

Eerste Nederlandse overheden melden zich op Bluesky

Nieuw platform van Twitter-oprichter groeit explosief in Europa en trekt veel vertrekkers van X.

15 november 2024
sociale media
Shutterstock

Het relatief nieuwe sociale mediaplatform Bluesky groeit explosief in Europa. In één jaar tijd steeg het aantal gebruikers van 2 miljoen naar 15,2 miljoen. Ook de eerste Nederlandse overheden hebben zich inmiddels op het platform aangemeld.

Interim Manager S11

JS Consultancy
Interim Manager S11

Projectsecretaris S11

JS Consultancy
Projectsecretaris S11

Vooral de afgelopen maand is het aantal gebruikers sterk toegenomen op het platform, dat werd opgericht door Twitter-oprichter Jack Dorsey en sinds een jaar beschikbaar is in Europa. De grootste instroom lijkt te komen van overstappers van X, het platform dat nu eigendom is van Elon Musk en vaak wordt ingezet voor zijn politieke doelen. In gebruikersaantallen blijft het verschil met X (500 miljoen gebruikers) nog groot.

Gemeente Den Haag

Een van de lokale overheden die zich op Bluesky heeft aangemeld, is de gemeente Den Haag (@gemeentedenhaag.bsky.social). Hoewel het account nog geen berichten heeft geplaatst, telt het al zo’n 58 volgers. Ook het ministerie van Financiën heeft een account aangemaakt (@financien.bsky.social), maar vermeldt er wel bij dat het nog niet officieel in gebruik is genomen. Ondertussen zijn er wel verschillende (lokale) politieke partijen actief op het platform.

Uit een inventarisatie van Binnenlands Bestuur blijkt dat een klein aantal lokale overheden inmiddels is gestopt met het gebruik van X. Momenteel beveelt nog iets meer dan 88% van de gemeenten op hun officiële website en via online kanalen aan om de gemeente ook via X te volgen.

Vertrek van X

Zo zijn onder andere de gemeenten Putten en IJsselstein gestopt met X. ‘In de praktijk merkten we dat de interactie met volgers beperkt was vergeleken met andere sociale media en dat het aantal volgers afnam,’ aldus een woordvoerder van de gemeente IJsselstein. Volgens de gemeente heeft het bedrijf achter X zich bovendien onstabiel getoond, wat het platform minder betrouwbaar maakt als crisiscommunicatiekanaal.

Experts noemen X ‘het meest problematische van alle Amerikaanse platforms die zich niet aan de wet houden’ en zelfs ‘een giftig platform’ dat zich bewust niet aan Europese regels houdt. Nu Donald Trump als president is gekozen, zou X-eigenaar Musk zich nog meer gesteund voelen om Europese regelgeving te negeren.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Bert Bakker
Van vrijwel niets naar iets minder weinig is in procenten heel indrukwekkend maar in de praktijk zit er vrijwel niemand. Daar ga je je burger niet mee bereiken.
Bert Bakker
Plus de burger zit er echt niet op te wachten om de hele tijd afgezeken en dom genoemd te worden die tijd is ruimschoots voorbij.
Advertentie