Woo-index raakt mondjesmaat gevuld
Aansluiten op de Woo-index is nog niet verplicht, maar een deel van de bestuursorganen maakt al wel een begin.
De Woo-index raakt mondjesmaat gevuld. 402 bestuursorganen hebben in ieder geval een deel ervan gevuld. Tot nu toe plaatsten 62 bestuursorganen een link naar hun eigen overzicht van Woo-verzoeken en -besluiten in de Woo-index. Alleen verwijzen die links niet in alle gevallen naar bruikbare informatie.
Verwijspagina
De Woo-index is de opvolger van het stopgezette project PLOOI, dat alle Woo-informatie moest herbergen. Met de Woo-index is voor een andere aanpak gekozen, waarbij de site niet de informatie zelf bevat, maar verwijst naar de plek waar de informatiecategorie uit de Woo te vinden is bij het betreffende bestuursorgaan.
Veel vooraf ingevulde links
Onderzoekers van WooGLe, de zoekmachine voor Woo-dossiers van de Universiteit van Amsterdam, houden maandelijks de score bij. In totaal zijn er 1672 links ingevoerd in de Woo-index. Dat aantal is echter vertekend, want een groot deel (meer dan 1000) van die links is vooraf ingevuld en verwijst naar stukken die staan op zoek.officielebekendmakingen.nl. Het gaat dan bijvoorbeeld om beschikkingen.
Kwaliteit links laat soms te wensen over
De onderzoekers van de UvA kijken ook naar de kwaliteit van de links die verwijzen naar Woo-dossiers. Die laat soms te wensen over. Je verwacht dat een link naar het overzicht van de besluiten op Woo-verzoeken uitkomt bij een lijstje met gepubliceerde Woo-besluiten. Dit is bij 9 van de 62 links in de index niet het geval. Links verwijzen dan bijvoorbeeld naar een webpagina die de gemeente in de toekomst wil vullen, of naar algemene informatie over Woo-verzoeken. Er zijn ook bestuursorganen die denken dat er een link naar ieder afzonderlijk Woo-verzoek in de index moet worden opgenomen.
Half uurtje werk
Positieve uitschieters zijn er gelukkig ook, zoals Ridderkerk en Provincie Zuid-Holland. Aansluiten op de Woo-index was een halfuurtje werk, schat Marianne de Nooij, senior beleidsmedewerker Open Overheid bij Zuid-Holland. ‘Het is zonde om er geen gebruik van te maken. Wij publiceren nog niet alle informatiecategorieën uit de Woo, maar van wat we al doen, heb ik de link ingevuld en waar nodig een korte toelichting.’ Omdat de provincie bijvoorbeeld nog geen klachtoordelen publiceert, staat in de toelichting bij deze informatiecategorie dat er een Jaarverslag van de klachtfunctionaris beschikbaar is. Bij andere overheden levert het onderscheid nogal eens verwarring op.
'Mensen moeten er iets mee kunnen'
Zuid-Holland publiceert al sinds 2017 alle besluiten en onderliggende stukken op de eigen website. ‘Dat is niet verplicht, maar we willen ons inzetten voor een open overheid,’ zegt De Nooij. ‘Ons idee van openbaar maken is dat mensen iets met de informatie kunnen. Je wil dat het bruikbaar is. Het is alleen maar mooi als het wordt opgepakt, zoals door WooGLe.’
Eigen versie Woo-index
De Woo-index heeft momenteel nog geen zoekfunctie. Daarvoor moet alle informatie uit de links worden opgehaald en geïndexeerd. WooGLe biedt wel al een zoekfunctie voor de informatie uit de links, voor zover dat automatisch haalbaar is. Een groot deel van de Woo-dossiers is namelijk slecht machinaal leesbaar. WooGLe biedt ook een eigen versie van de Woo-index aan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.