‘Laaggeletterden helpen door spraakherkenning’
Tientallen directeuren publieksdiensten van gemeenten hebben op de Kwartaalbijeenkomst van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP) gezamenlijk nagedacht over disruptieve technologie. Dat leidde onder andere tot het idee om laaggeletterden door middel van spraakherkenning en visuele informatie te helpen.
Tientallen directeuren publieksdiensten van gemeenten hebben op de Kwartaalbijeenkomst van de Vereniging Directeuren Publieksdiensten (VDP) gezamenlijk nagedacht over disruptieve technologie. Dat leidde onder andere tot het idee om laaggeletterden door middel van spraakherkenning en visuele informatie te helpen, zo meldt gemeente Eindhoven
Spraakherkenning en visuele informatie
Het thema van het door VNG opgerichte innovatieprogramma ‘Initiate’ luidde donderdag ‘Dienstverlening in de Smart City’. De deelnemers concludeerden dat er voor gemeenten nog veel winst te behalen is met technologie en service design. Uit een brainstormsessie voor ideeën waarbij inwoners centraal staan ontstond het plan om laaggeletterden door middel van spraakherkenning en visuele informatie te helpen. Met de inzet van technologie hoeven inwoners niet meer lezen, maar kunnen ze inspreken en klikken op plaatjes die passen bij de vragen die er zijn.
2,5 miljoen laaggeletterden
Laaggeletterdheid is een groot probleem in Nederland. Het ministerie van Onderwijs gaat ervan uit dat er 1,3 miljoen mensen laaggeletterd zijn. De Algemene Rekenkamer schat het aantal zelfs op 2,5 miljoen mensen die niet of onvoldoende kunnen lezen, schrijven en rekenen. Het beleid om laaggeletterdheid aan te pakken wordt uitgevoerd door gemeenten, maar volgens de Algemene Rekenkamer schiet het rijksbeleid dat hiervoor is opgesteld te kort.
Meer informatie over toepassingen met Disruptieve Technologie is te vinden op www.initiate.nl , waar binnenkort ook alle andere ideeën te zien zijn.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.