Advertentie
digitaal / Nieuws

Na de voedselbank en speelgoedbank: de cyberbank

Een soort voedselbank voor laptops en digitale ondersteuning. Daarmee wil de gemeente Amsterdam digitale ongelijkheid bestrijden.

28 november 2024
laptops
Shutterstock

Om digitale ongelijkheid onder Amsterdammers tegen te gaan investeert de gemeente in zeven nieuwe ‘cyberbanken’. Deze helpen mensen met een kleine beurs aan laptops en bieden digitale ondersteuning, zodat iedereen toegang heeft tot apparatuur en digitale vaardigheden kan leren.

Hoofd afdeling Informatietechnologie (IT)

NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek)
Hoofd afdeling Informatietechnologie (IT)

Manager Organisatieontwikkeling

Waterschap Rijn en IJssel
Manager Organisatieontwikkeling

Urgente behoefte

Op vrijdag 29 november 2024 opent stichting Cybersoek de tweede cyberbank van Amsterdam, in OBA CC Amstel. In 2025 volgen drie cyberbanken in stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost en in 2026 worden nog eens drie cyberbanken in stadsdelen West en Zuid, en in stadsgebied Weesp geopend.

Er is volgens wethouder Alexander Scholtes (ICT en Digitale Stad) een groeiende groep Amsterdammers – jong én oud – die digitaal niet kan komen. Terwijl iedereen de kans moet krijgen om deel te nemen in de online wereld. ‘Onze samenwerking met Cyberbank voorziet in een urgente behoefte in de stad: meer Amsterdammers kunnen terecht voor ondersteuning en laptops. Ik ben daarom verheugd dat we de impact van de cyberbanken op deze manier kunnen vergroten.’ De Cyberbank is vergelijkbaar met het concept van de Voedselbank, maar bij de Cyberbank kunnen inwoners terecht voor laptops en ondersteuning bij digitale hulpvragen.

Nieuwe uitgiftepunten

Bij de Cyberbank in Amsterdam Oost kunnen elke maand 150 Amsterdammers met een stadspas een laptop ophalen voor een bedrag van 20 euro statiegeld. Met de extra locatie die in de OBA CC Amstel geopend wordt, kunnen er maandelijks dubbel zoveel laptops worden uitgedeeld. Het doel is om in 2025 en 2026 verder te groeien naar 500 laptops per maand. De nieuwe uitgiftepunten worden gefinancierd door de gemeente Amsterdam. Daarnaast worden maandelijks ongeveer 100 gebruikte laptops van ambtenaren gedoneerd.

Agenda Digitale Stad

De Cyberbank helpt mensen aan laptops en digitale ondersteuning. Gebruikte laptops van organisaties en particulieren worden ingezameld, opgeknapt en uitgedeeld aan Amsterdamse minima. In 2021 opende de eerste Cyberbank in Amsterdam Oost, met ondersteuning van de gemeente Amsterdam.

De uitbreiding van het aantal cyberbanken past binnen de Agenda Digitale stad. Daarin werkt de gemeente Amsterdam samen met partners om digitale ongelijkheid te verkleinen. De opschaling van de Cyberbank wordt gefinancierd vanuit de Agenda Digitale Stad.

Dit artikel verscheen eerder bij iBestuur.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Ik snap dat er Amsterdammers zijn die nog steeds digibeet zijn, maar dat is voor geïnteressserden ook te ondervangen door het geven van cursussen via de Bibliotheken. Trouwens een flink aantal van hen leert het nooit of heeft geen interesse en zal een levenlang digibeet blijven.
Het gaat toch wel minstens één brug te ver om computers etc. naar mensen toe te brengen. Kennelijk moeten volgens gemeentebestuurders sommige burgers dit soort geschenken echter op een presenteerblaadje van de Overheid krijgen. Zo leren mensen dus nooit om op eigen benen te staan en onafhankelijk van een Overheid te functioneren.
De overige burgers krijgen in 2025 voor dit soort zaken via datzelfde presenteerblaadje de volgende rigoureuze verhoging van de OZB voor hun kiezen.
Advertentie