Advertentie
digitaal / Nieuws

Kroes: 'Open data is een goudmijn'

Europese landen moeten overheidsdata voor hergebruik ter beschikking stellen in een gestandaardiseerd formaat. Dit conform de nieuwe richtlijn van Neelie Kroes.

12 december 2011

Europese landen moeten meer overheidsdata voor hergebruik ter beschikking stellen. Dat is de kern van een nieuwe richtlijn die eurocommissaris Neelie Kroes heeft gepresenteerd.

Gratis

"Uw data is meer waard als u die weggeeft", stelde eurocommisaris Neelie Kroes bij de introductie van de nieuwe open data-strategie van de EU. Overheden in heel Europa dienen volgens de nieuwe richtlijnen hun gegevens ter beschikking te stellen voor hergebruik tegen marginale verstrekkingskosten (dus bijna of geheel gratis) en deze gegevens mogen door iedereen herbruikt worden, commercieel en niet-commercieel.

Naleving

Daarbij komt ook de verplichting om de gegevens aan te bieden in een standaardformaat dat door computers is te verwerken. De Commissie gaat zorgdragen voor het naleven van de regels en stelt de komende twee jaar 100 miljoen euro ter beschikking voor onderzoek naar de technologische aanpak. Om het goede voorbeeld te geven zal zij in het voorjaar een eigen data-portal openen waar open data van de EU te vinden is. Op termijn zullen ook nationale open data-portals hierop aansluiten. Kroes noemde Groot-Brittannië, Frankrijk en Denemarken als landen waar al vergaand overheidsdata beschikbaar worden gesteld.

140 Miljard

Open data is de grondstof voor tal van nieuwe informatieproducten en -diensten en zorgt voor meer transparantie en betere besluitvorming, stelt Kroes. De directe en indirecte economische impuls van betere toegang tot overheidsdata zou in totaal 140 miljard euro kunnen bedragen, heeft de Commissie uitgerekend. Een voorbeeld is de sector geo-informatie (die in Nederland aan 15.000 mensen werk biedt), waar 80 procent van de professionals zegt meer te willen doen met geografisch getinte overheidsinformatie die nu onvoldoende toegankelijk is. Ook statistische, weerkundige- en onderzoeksgegevens zijn interessant voor hergebruik, stelt Kroes. Bibliotheken, musea en archieven vallen nadrukkelijk ook onder de nieuwe richtlijn.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
De Commissie stelt 100 miljoen euro (afgenomen van de EU-burgers) ter beschikking voor onderzoek naar de technologische aanpak.





én: De directe en indirecte economische impuls van betere toegang tot overheidsdata zou in totaal 140 miljard euro kunnen bedragen, heeft de Commissie uitgerekend.





Hoe komt het toch dat ik niet meer in die politieke sprookjes geloof als je eerst enorm veel geld afsteelt van de mensen en dat wilt gebruiken om een gedacht fortuin binnen te hengelen.





Het lijkt de Staatsloterij wel.





U weet zelf wel hoe de winstkansen daar zijn.





Ik zie dat het voor de Overheid een goudmijn kan zijn...maar voor de meeste anderen mensen niet: die blijven er op achteruit gaan...door voortdurende "tijdelijke" bezuinigingen" die al meer dan 35 jaar duren.





Jeroen Kransen / Software ontwikkelaar
Heel veel overheidsinformatie is nu al beschikbaar. Kijk maar eens op http://data.overheid.nl/ en doe er je voordeel mee. Kroes heeft wel gelijk dat dit belangrijk is. Het slingert innovatie aan, want er kunnen allerlei slimme apps gemaakt worden die gebruikmaken van deze voor burgers relevante gegevens. En, ook belangrijk, deze apps komen bij gewone burgers terecht die daar in hun dagelijks leven baat bij hebben.











Inderdaad, er moet bezuinigd worden. Maar de innovatie van vandaag is de werkgelegenheid van morgen.
Jules Ernst / Specialist webrichtlijnen
Er staat een foutje in het bericht: "...overheidsinformatie die nu onvoldoende ontoegankelijk is."

Ik neem aan dat hier wordt bedoeld: "...overheidsinformatie die nu onvoldoende toegankelijk is."
Freek Blankena
Inderdaad! Hersteld.
Advertentie