Advertentie
digitaal / Nieuws

ICT-leveranciers en gebruikers sluiten convenant over standaarden

KING), gebruikersverenigingen van gemeentelijke software en zo'n vijftig ICT-leveranciers hebben afspraken gemaakt over standaardisatie.

12 maart 2012

Het Kwaliteitsinstituut Nederlandse Gemeenten (KING), gebruikersverenigingen van gemeentelijke software en zo'n vijftig ICT-leveranciers hebben afspraken gemaakt die de Operatie NUP bij gemeenten soepeler moet laten verlopen. Het gaat daarbij vooral om standaardisatie.

Integratie
De Operatie NUP draait om de invoering van een aantal basisbouwstenen die gemeenten de komende jaren moeten invoeren om hun elektronische dienstverlening te moderniseren en standaardiseren. Daartoe zetten de gemeenten een veelheid van softwaresystemen in - systemen die vaak in een bestaand ICT-landschap moeten worden ingepast en lang niet altijd goed op elkaar blijken te zijn afgestemd. De samenwerkingovereenkomst, die afgelopen donderdag op een congres over het NUP werd gelanceerd, moet dat verandertraject vereenvoudigen.

Unicum
Het is 'maar' een convenant, bevestigt Wicher Venema, secretaris van de gebruikersvereniging Centric, maar toch een mijlpaal. "Het gaat om afspraken tussen KING, gebruikersverenigingen én leveranciers. Dat laatste is een unicum omdat er bij dergelijke afspraken eerder nooit leveranciers betrokken waren." Volgens Venema gaat het niet om afspraken over de standaarden zelf, die (doorgaans in de vorm van versies van StUF, Standaard UitwisselingsFormaat) wel voorhanden zijn, maar om de implementátie ervan. "De ervaring leert dat de behoefte daaraan groot is. Standaarden blijven vaak een theoretische discussie."

Concurrentie
Standaarden blijken in de praktijk niet goed uit de verf te komen, met alle integratieproblemen van dien. In de afspraken is vastgelegd dat beter wordt gekeken wat realistisch is en dat de leveranciers daarin een actievere houding aannemen. Venema verwacht wel wat van het convenant, ondanks het niet-bindende karakter van dit soort afspraken. "De concurrentie heeft op dit gebied een zodanig karakter dat als er één zich niet aan houdt, wij als gemeentelijke organisaties naar een andere leverancier kunnen uitkijken."

Timing
Naast de implementatie van standaarden zijn ook de 'releaseplanningen' onderdeel van de afspraken. Dat betekent dat de gebruikersverenigingen de leveranciers meer zullen aansturen omtrent de timing van de invoering van nieuwe standaarden. Ook kennisuitwisseling en een gezamenlijke testomgeving voor de StUF-standaarden maken deel uit van de afspraken.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Kees Groeneveld / Leveranciersmanagement
Het unieke van het convenant is dat in voorafgaande gesprekken met gebruikersverenigingen en leveranciers iedereen ervan doordrongen is dat gegevensuitwisseling alleen maar goed tot stand kan komen door intensief met elkaar samen te werken voor de verdere ontwikkeling van standaarden en om de gemaakte afspraken na te komen en last but not least om de uitkomsten te toetsen aan een compliancyomgeving.
Advertentie