Advertentie
digitaal / Nieuws

EU pusht elektronisch inkopen voor overheden intensiever

De Europese Commissie wil werk maken van de digitalisering van de inkoop in de publieke sector van alle lidstaten.

17 mei 2012

De Europese Commissie wil werk maken van de digitalisering van de inkoop in de publieke sector van alle lidstaten. Dat zou in de EU jaarlijks minstens 100 miljard euro aan besparingen opleveren.

Deadlines
De Commissie heeft onlangs een aantal maatregelen aangekondigd, die overheden moeten helpen een aantal EU-deadlines op het gebied van elektronisch inkopen ('e-procurement') te halen. De uiterlijke deadline voor het elektronisch publiceren van aanbestedingen is halverwege 2014 en de centrale overheden zouden dan ook al in staat moeten zijn het volledige aanbestedingsproces elektronisch af te handelen. Die laatste mogelijkheid zou voor half 2016 voor elke overheidsorganisatie moeten gelden. De Commissie wil helpen door het opzetten van de infrastructuur voor elektronische inkoop technisch en financieel te ondersteunen.

TenderNed
In Nederland zijn we al goed op weg, stelt Erik Zwitserloot, inkoopmanager bij Bizob (Bureau Inkoop en Aanbestedingen Zuidoost-Brabant), dat voor 18 gemeenten inkoopprojecten verzorgt. De EU-maatregelen betreffen vooral het aanbesteden. "Al onze gemeenten zijn inmiddels aangemeld bij TenderNed en publiceren daar sinds december. Inmiddels is er ook een automatische doorkoppeling naar Aanbestedingskalender. Die twee kunnen op dit moment hetzelfde, maar over een maand of vier komen er functies bij en dan worden zowel inschrijvers als aanbesteders veel meer ontlast."

Marktplein
Hij doelt op de inschrijfmodule van TenderNed, die deze zomer gereed komt. Daarmee ondersteunt TenderNed het hele proces van publicatie tot en met de gunning; het systeem werkt dan als een soort online marktplein.

Proces
Zwitserloot denkt dat er voor echt professionele organisaties niet veel verandert door de extra dwang van de EU. "Ik zie ook steeds minder publicaties in bladen als Cobouw en dergelijke. Het zijn met name de kleinere organisaties die achterblijven." Wel beaamt hij dat ook de grote organisaties nog verder kunnen digitaliseren. "Ik denk dat er veel meer te digitaliseren is in het hele proces van inkoop tot vernietiging, contractmanagement enzovoort. Waar wij steeds tegenaan lopen is dat nog steeds te veel mensen zich bezig houden met inkoop. Met name binnen sommige gemeenten zijn veel mensen bezig met relatief kleine inkooptrajecten." Die deskundigheid kan beter gebundeld worden, stelt hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie