Advertentie
digitaal / Nieuws

Ruim duizend gemeentelijke websites gehost in de VS

De zorgen over gegevens van Nederlanders die verwerkt worden door Amerikaanse bedrijven nemen toe. Een Europees alternatief is gewenst.

01 maart 2024
Amerikaanse vlag wappert voor het Capitool in Washington DC
Shutterstock

Nederlandse gemeenten hebben in totaal zo'n duizend websites die gehost worden in de Verenigde Staten (VS). Dat blijkt uit gegevens in handen van Binnenlands Bestuur. De verwerking van gegevens naar Amerikaanse bedrijven ligt onder een vergrootglas nadat NOS bekendmaakte dat veel organisaties gebruikmaken van Amerikaanse e-maildiensten.

Uit onderzoek van NOS onder 20.000 organisaties werd vrijdag duidelijk dat Nederlandse overheden, ‘vitale bedrijven', scholen en in mindere mate zorginstellingen hun maildiensten op grote schaal uitbesteden aan Amerikaanse bedrijven. Uit het onderzoek werd duidelijk dat meer dan de helft van de gemeenten de overstap maakte naar Microsoft-servers gemaakt.

Maar behalve e-maildiensten worden er door Nederlandse overheden ook op grote schaal hostingdiensten afgenomen in de Verenigde Staten. Digital Insights Platform bracht onlangs in kaart hoeveel websites gemeenten hebben en welk deel ervan buiten de Europese Unie wordt gehost. uit deze cijfers, in handen van Binnenlands Bestuur, wordt duidelijk dat 10% van de ongeveer tienduizend gemeentelijke websites door Amerikaanse leveranciers wordt gehost. Het merendeel daarvan doet dat bij de techreus Amazon. Zo’n 75% wordt in Nederland gehost en zo’n 14% elders in de Europese Unie.

Risico’s

Gegevensuitwisseling met Amerikaanse leveranciers brengt risico’s met zich mee, zo blijkt vrijdag uit een kritisch rapport van denktank Clingendael in opdracht van de AIVD. Amerikaanse wetgeving maakt het namelijk mogelijk om mee te kijken in de data, ongeacht waar ze zijn ondergebracht, waarschuwt Clingendael. Zeker voor overheden brengt dat nationale-veiligheidsrisico’s met zich mee.

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen heeft in een reactie op het NOS-onderzoek aangegeven dat bedrijven en overheden goed moeten nadenken over de risico's voordat ze hun gegevens opslaan op een harde schijf van een Amerikaans bedrijf. Van Huffelen drukt de organisaties op het hart "heel terughoudend" te zijn met wat je wel en niet in een zogeheten 'Cloud' in het buitenland zet. Persoonsgegevens of staatsgeheimen horen daar bijvoorbeeld niet op te staan. De staatssecretaris zegt zich ook hard te maken voor Europese alternatieven voor Amerikaanse clouddiensten.

CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

CMHF Overheid
CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

JS Consultancy
Senior medewerker programmabeheersing / Programma adviseur S11 1FTE

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie