Crisisplan bij permanente digitale dreiging
Nederland heeft dagelijks te maken met digitale dreigingen en er moet een plan zijn om de schade te beperken en snel te werken aan herstel. Het Nationaal Crisisplan Digitaal, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de kamer stuurt, biedt daar handvatten voor.
Nederland heeft dagelijks te maken met digitale dreigingen en er moet een plan zijn om de schade te beperken en snel te werken aan herstel. Het Nationaal Crisisplan Digitaal, dat minister Grapperhaus (Justitie en Veiligheid, CDA) aan de Tweede Kamer stuurt, biedt daar handvatten voor.
Maatschappelijke ontwrichting
Het huidige Nationaal Crisisplan ICT stamt uit 2012 en is gedateerd en achterhaald, dus is er behoefte aan vernieuwing. Zeker sinds de Nationale Veiligheid Strategie vorig jaar stelde dat digitale dreigingen een van de dominante risico’s is, met een grote impact en een hoge waarschijnlijkheid, die de nationale veiligheid ernstige schade kunnen toebrengen. Het gevolg: maatschappelijke ontwrichting.
Citrix
Het nieuwe Nationaal Crisisplan Digitaal moet duidelijk maken wat de afspraken zijn over de beheersing van incidenten en hoe de schade beperkt kan worden. ‘Het plan is behulpzaam geweest bij de aanpak van de Citrix problematiek’, schrijft Grapperhaus. De drie hoofdvragen die volgens het plan beantwoord moeten worden zijn: Wat zijn de belangrijkste gevolgen, welke mitigerende maatregelen zijn nodig en welke partijen zijn nodig voor een adequate aanpak?
Cyberdiplomatie
In het plan staat wie betrokken is bij welke stap – van de incidentanalyse en de notificatie van slachtoffers tot een eventuele ‘offensieve reactie’. Zo zijn bijvoorbeeld de aangewezen partijen voor de gevolgbestrijding de veiligheidsregio’s, de getroffen partijen en de digitale dienstverleners van getroffen partijen. Voor ‘cyberdiplomatie’ is alleen het ministerie van Buitenlandse Zaken aangewezen.
Doorlopend bijwerken
Het is de bedoeling dat het plan doorlopend bijgewerkt wordt. ‘We beschouwen dit Nationaal Crisisplan Digitaal dan ook als en levend document, waarvan we jaarlijks bezien of actualisering nodig is’, schrijft Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Pieter-Jaap Aalbersberg in de introductie.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.