Advertentie
digitaal / Nieuws

BIT schrikt van ICT-project Kamer van Koophandel

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) zegt geschrokken te zijn van het ICT-project Kern Gezond bij de Kamer van Koophandel. Stop ermee, adviseren ze verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (EZ). Maar die trekt vooralsnog niet de stekker uit het project, dat inmiddels al meer dan 15 miljoen euro heeft gekost.

13 juni 2019

Het Bureau ICT-toetsing (BIT) zegt geschrokken te zijn van het ICT-project Kern Gezond bij de Kamer van Koophandel. Stop ermee, adviseren ze verantwoordelijk staatssecretaris Mona Keijzer (EZ). Maar die trekt vooralsnog niet de stekker uit het project, dat inmiddels al meer dan 15 miljoen euro heeft gekost.

Antwoord

BIT deed eind vorig jaar een onderzoek naar het project bij de KvK. Kern Gezond moest een oplossing zijn voor de al langer bestaande problemen met het handelsregister bij de organisatie. De KvK gebruikt twee verschillende systemen voor het register: het Nationaal mutatieprogramma (NMP) uit 1990 en het veel nieuwere Handelsregisterdomein (HRD). Officieel was de laatste de opvolger van het NMP, maar vanwege ‘andere prioriteiten’ van de organisatie en een ontevredenheid met de functionaliteit van HRD heeft de KvK nagelaten om het oude systeem uit te faseren.

Hetzelfde

Het gevolg is dat er nu twee verschillende systemen bestaan die hetzelfde moeten doen, met een eigen archief, en een verschil in de gegevens die erin worden opgeslagen. Het project Kern Gezond is een poging om aan die chaos een eind te maken. Voor Kern Gezond is in totaal nu 39 miljoen begroot. Daarvan is al meer dan 15 miljoen uitgegeven.

Geschrokken

Maar tot resultaten heeft dat niet gezorgd, stelt het BIT. ‘Wij zijn flink geschrokken van het programma Kern Gezond,’ zegt het rapport onomwonden. Het project is in de loop van de tijd opgetuigd met allerlei nieuwe functionaliteiten om de digitale dienstverlening van de KvK te verbeteren. Maar daarmee is het oorspronkelijke doel van het programma uit het oog verloren: het uitfaseren van het oude NMP-systeem en het verbeteren van de functionaliteit van het Handelsregisterdomein. Maar nu is de situatie mogelijk nòg complexer geworden, ziet het BIT.

Uitzetten

Het advies van de ICT-toetsers is duidelijk: stop met het inmiddels 800.000 euro per maand kostende  project Kern Gezond, en focus je op het uitzetten van NMP, het op orde brengen van het handelsregister en de structuur. Alle andere vernieuwingen in de organisatie moeten elders worden ondergebracht.

Anders

Maar staatssecretaris Keijzer leest de conclusies anders. In haar begeleidende brief aan de Tweede Kamer zegt ze dat het BIT adviseert om het programma te beperken tot het vereenvoudigen van de systemen. De Kamer van Koophandel neemt de aanbeveling over, belooft ze. Maar duidelijk is dat de staatssecretaris niet stopt met Kern Gezond, zoals het BIT wel degelijk adviseert.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

D. v. Beelen / Tech. ambtenaar
Wat verbeelden we ons wel? Denkren we dat we in Nederland leven in een oliestaat. Nederland is een armoedig land wat heel zuinig om moet gaan met het belastinggeld, we lijken wel gek! En dan die ICT, wat heeft dat al geen geld gekost, dan weer de belasting dienst, dan weer de politie, nu dit weer: honderden miljoenen weg als sneeuw voor de zon. En het geeft alleen maar ellende en ergenis, waar zijn we toch mee bezig! Ik ben 43 jaar ambtenaar, maar zo erg als nu heb ik het nog niet meegemaakt. Inhuur, inhuur, inhuur, vreselijke applicaties en het kost handenvol geld, werken wordt een straf op die manier. Wanneer gaan we weer eens bij zinnen komen?
N. van Koll / ambtenaar
@VB: Ik kan uw laatste opmerking onderschrijven. Het is gewoon een grote chaos de ICT.

Toen we ipv een typemachine een tekstverwerker kregen was dat een super vooruitgang (was eind tachtiger jaren). Daarna is het van kwad tot erger gegaan. De eindeloze mogelijkheden met de ICT maakt dat er eindeloos verkeerde toepassingen worden verzonnen die alleen maar bewerkstelligen dat je constant allerlei informatie (lees tekst) in programma's zit te stoppen.

En dat is niet alleen bij de overheid.

Iedereen die met ICT te maken heeft is overgeleverd aan de "kunde" of "onkunde" van een ict bedrijf waarmee je in zee gaat.
Advertentie