App-leed
Whatsapp is voor privéberichten, besloot het bedrijf. En toen moesten 200 gemeenten, die Whatsapp gebruiken voor communicatie met burgers, op zoek naar een oplossing.
Het is een lekker moderne variatie op de vlinder van chaostheorie, die met zijn vleugels slaat en zo een orkaan veroorzaakt aan de andere kant van de wereld. Een techbedrijf verandert iets kleins en aan de andere kant van de wereld raken overheden in paniek. Het meest genânte was nog dat de problematiek voor Facebook, de eigenaar van Whatsapp, niet eens hoog op de prioriteitenlijst stond.
Hoe moeten gemeenten reageren? Sommige mensen stelden in reacties onder het nieuwsbericht dat de overheid sociale media moet vermijden. Maar Whatsapp lijkt mij nou typisch een voorbeeld van iets waar gemeenten ingesprongen zijn om de burger tegemoet te komen.
Whatsapp zelf heeft een zakelijke versie van de app en leveranciers laten weten dat ze die aan gemeenten aanraden. Er is dus een oplossing. Maar het punt dat ik wil maken is groter. Daarbij hoort een reeks voorspelbare constateringen: bedrijven als Facebook, Huawei, Google en Amazon worden steeds groter en invloedrijker. Ze gaan gemakkelijk grenzen over. Nederland en Europa hebben daar misschien niet veel over te zeggen. Hoe kunnen gemeenten reageren als een techbedrijf zijn beleid aanpast? Als grote systemen verouderd blijken? Als een online moloch dubieuze banden heeft met een eng land?
Bij de reeks voorspelbare constateringen hoort helaas ook dat de ontwikkelingen snel gaan en een kant-en-klaar antwoord niet voorhanden is. Daarom moeten overheden wendbaar blijven – laat ze naar eigen oplossingen zoeken, deel de methoden die werken en stop snel met de rest. Vergaar kennis (ik hoor vaak dat dat ontbreekt bij de rijksoverheid). Een voorbeeld van een veelbelovend project, vind ik in alle bescheidenheid, is IRMA, een app om mee in te loggen die alleen relevante informatie deelt. Ontwikkeld door de Radboud Universiteit.
Wees niet dogmatisch en geef toe als iets niet werkt. Als mijn redenering niet klopt dan zal ik dat (met enige pijn) graag toegeven. Ik wacht op de reacties.
Maar dat terzijde.
We doen het zelf. Dat uitleveren aan Facebook. Lekker gratis. Terwijl Facebook onze gegevens opslurpt, gebruikt en misbruikt. Zo lopen we allemaal in de fuik van “gratis”.
Het wordt tijd voor een Europese “whatsapp-acchtige” ontwikkeling, of wetgeving daarover.