Advertentie
digitaal / Nieuws

OM eist drie jaar afstand tussen Gerard Sanderink en Centric

Het OM hoopt dat het IT-bedrijf in rustiger vaarwater kan komen door ex-topman op afstand te houden.

14 november 2024
Centric hoofdkantoor
ANP

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een verzoek ingediend bij de ondernemingskamer om zakenman Gerard Sanderink voor drie jaar te verbieden zich te bemoeien met zijn voormalige IT-bedrijf Centric. Het OM wil bovendien dat de rechter vaststelt dat er bij Centric jarenlang sprake is geweest van wanbeleid, een maatregel die een preventieve werking moet hebben op de toekomst van het bedrijf.

Managing Consultant Bestuur & Organisatie

BMC
Managing Consultant Bestuur & Organisatie

Strateeg Bereikbaar

Provincie Zuid-Holland
Strateeg Bereikbaar

Centric, dat jaren onder druk stond door het handelen van de omstreden topman, wordt overgenomen door een consortium van Nederlandse ondernemers. Deze overname moet stabiliteit en continuïteit brengen voor het bedrijf. Om deze rust te waarborgen, pleit het OM ervoor dat Sanderink zich de komende drie jaar niet meer bemoeit met Centric.

Onderzoek staat los van verkoop

Tijdens de overgang maakt interim-bestuurder Peter Wakkie zich op om in september afscheid te nemen van het bedrijf. In een eerder interview met Binnenlands Bestuur gaf Wakkie aan dat hij blijft tot de aandelen formeel zijn geleverd en de overname volledig is afgerond. 'Ik neem eind september afscheid.De nieuwe eigenaar zal, in samenwerking met de directie en klanten, een nieuwe koers uitzetten. Ik blijf aan tot de aandelen zijn geleverd. Zolang die nog niet betaald zijn, vertrek ik niet', verklaarde Wakkie. Over het formele onderzoek van de ondernemingskamer naar het bestuur van Centric onder Sanderink (2018-2022) wilde Wakkie zich niet uitlaten. 'Dat onderzoek staat los van de verkoop', verklaarde hij.

Lange geschiedenis

Het conflict tussen Sanderink en Centric heeft een lange geschiedenis. Eerder dit jaar werd Sanderink al door de ondernemingskamer teruggefloten toen hij probeerde meer invloed te krijgen op de verkoop van zijn bedrijf. Daarnaast werd de ondernemer vorig jaar geschorst als topman van bouwbedrijf Strukton, dat net als Centric te maken kreeg met de nasleep van Sanderinks persoonlijke conflicten. Zijn publieke ruzies, vooral met zijn ex-partner die hij na het begin van zijn relatie met zelfverklaard cyberdeskundige Rian van Rijbroek beschuldigde van fraude, hadden een negatieve impact op zijn bedrijven.

Stabiele toekomst

Sanderink verloor meerdere rechtszaken, maar weigerde zich aan rechterlijke uitspraken te houden, wat leidde tot zorgen bij banken over de kredietwaardigheid van zijn bedrijven. Met de uitspraak van de ondernemingskamer in het vooruitzicht hoopt het OM op een blijvende scheiding tussen Sanderink en Centric, zodat het IT-bedrijf na jaren van onrust eindelijk een stabiele toekomst tegemoet kan gaan.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie