Advertentie
digitaal / Nieuws

Identiteitsfraude blijft groeien

Tussen de 4 en 5 procent van de volwassen Nederlanders is in 2012 in aanraking gekomen met een vorm van identiteitsfraude, twee keer zoveel als in 2010.

10 juni 2013

Tussen de 4 en 5 procent van de volwassen Nederlanders is in 2012 in aanraking gekomen met een vorm van identiteitsfraude, een verdubbeling in de laatste twee jaar. Dat blijkt uit onderzoek van PwC.


Kopietje paspoort
Het ministerie van BZK liet PwC de omvang en schade door identiteitsfraude bij burgers onderzoeken. Minister Plasterk wil daar meer zicht op hebben, om de 'toekomstvastheid' van de identiteitsinfrastructuur (BSN, DigiD, eID) in te kunnen schatten. Momenteel loopt ook een capmpagne bij burgerzakenbalies die burgers ervan moet weerhouden al te makkelijk een 'kopietje paspoort' af te staan. Dat is wel nodig, blijkt uit het onderzoek, want het aantal slachtoffers neemt sinds het eerste onderzoek in 2007 ieder jaar fors toe, van zo'n 75.000 slachtoffer in 2007, naar ruim 600.000 in 2012.

Financieel
De meeste slachtoffers hebben met financiële identiteitsfraude te maken gehad (bijna de helft); bijna één op de vijf met internetfraude. Criminele identiteitsfraude (waarbij door bijvoorbeeld misbruik van iemands BSN een misdrijf straffeloos wordt begaan of medische fraude wordt gepleegd), komt bij ongeveer één op de tien mensen voor.

Schadebedrag daalt
Lang niet alle slachtoffers lijden ook schade, meldt PwC. En de totale schade die burgers hebben geleden is sinds 2010 gedaald naar 355 miljoen euro. Maar, zo zeggen de onderzoekers, dat is wat anders dan de geleden maatschappelijke schade. Tegenover de burgers die aangeven geen schade te hebben geleden 'staat vermoedelijk een schadepost bij bedrijven of andere instellingen die de burger schadeloos hebben gesteld.'

CMI matig bekend
Een kwart van de burgers zegt bekend te zijn met het Centraal Meld- en informatiepunt Identiteitsfraude en -fouten (CMI) van het ministerie van BZK. Opvallend is dat van de respondenten die slachtoffer zijn geworden van identiteitsfraude, slechts 11 procent dit heeft gemeld bij het CMI. Zeven op de tien mensen heeft behoefte aan meer informatie over identiteitsfraude.


Plasterk meldt de Kamer een 'integrale monitor identiteit' te gaan inrichten, waarin naast identiteitsfraude gegevens over volume en kwaliteit van de identiteitsketens gevolgd zullen worden. Een eerste versie moet eind dit jaar klaar zijn.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

m.berkelaar
Het CMI weet het eigen bestaan goed geheim te houden, ik moest hiervan horen van een advocate. Ik ben twee keer zonder 'kopietje paspoort' slachtoffer geworden van id-fraude. CMI wist niets anders te verzinnen dan 'probeer te praten met het bedrijf'. Terwijl het bedrijf in kwestie zelf fout was.

Beide keren heb ik getracht aangifte te doen bij de politie Rotterdam Rijnmond. Beide keren werd dat geweigerd, de tweede keer met de woorden "als u weet wie het gedaan heeft, mag u dat komen vertellen".

Een geval betrof een auto die op mijn naam stond (handig, heb geen rijbewijs!). De RDW heeft nooit gereageerd op mijn verzoeken om informatie of het wijzigen van de kennelijke registratie.

De neederlandse overheid eist een legitimatie voor iedere scheet, nu bedrijven daarin mee gaan en kwaadwillenden (bedrijven en particulieren) er misbruik van maken moet de burgers zelf maar opletten. Neenee, de overheid heeft dit zelf aangewakkerd, maar zelf ook maatregelen nemen.
Advertentie