Verzuim wegens ziekte stijgt
Opnieuw is het ziekteverzuim onder gemeenteambtenaren gestegen. Gemiddeld nam het verzuimpercentage met 0,2 naar 5,3 procent.
Opnieuw is het ziekteverzuim onder gemeenteambtenaren gestegen. Gemiddeld nam het verzuimpercentage met 0,2 naar 5,3 procent. Vooral in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht meldden zich vorig jaar veel ambtenaren ziek.
Het verzuimpercentage was daar 6 procent. Het ziekteverzuim ligt bij gemeenteambtenaren al jaren boven het Nederlands gemiddelde: 1,4 procent hoger. Dat blijkt uit cijfers van de Personeelsmonitor Gemeenten 2015.
Meest genoemde oorzaken van het ziekteverzuim – gemeenten mochten maximaal drie redenen aankruisen – zijn werkdruk en stress (51 procent), fysieke en fysiologische aandoeningen (45 procent), privé-omstandigheden (29 procent), organisatieveranderingen/ reorganisaties/inkrimpingen (23 procent) en weinig aandacht voor verzuim door leidinggevenden (10 procent). Er is wel goed nieuws: er is een afname in het extra lang verzuim. Dat nam in 2015 af van 0,9 naar 0,6 procent. Het kortdurend, middellang en lang verzuim namen daarentegen toe. Een aantal gemeenten verklaart deze toename als gevolg van de extreem lange griepgolf in 2015.
Opleidingsbudget
Overigens blijkt uit ander onderzoek (van Berenschot) dat overheidsorganisaties met een hoger opleidingsbudget per medewerker worden gekenmerkt door minder verzuim. ‘Feit is dat als je als werknemer ’s ochtends balend wakker wordt omdat je je niet gewaardeerd voelt en er niet in je geïnvesteerd wordt, de drempel om je nog een keer om te draaien lager wordt,’ aldus Hans van der Spek van Berenschot.
Anciënniteit is geen blijk van kwaliteit, maar van historie.