Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar gemiddeld vaker ziek dan niet-ambtenaar

Het ziekteverzuimpercentage onder gemeenteambtenaren kwam vorig jaar uit op 5,2 procent; een lichte daling ten opzichte van 2012. Het gemeentelijk ziekteverzuimpercentage schommelt al sinds 2006 tussen 5,2 en 5,6 procent. Het landelijk ziekteverzuimpercentage ligt structureel lager dan binnen gemeenten en schommelt al veel langer rond de 4 procent – in 2013: 3,9 procent.

01 juli 2014

In 2013 lag het ziekteverzuimpercentage bij alle gemeenten 1,3 procent boven het landelijk gemiddelde. Het laagst is het verzuim in de kleinere gemeenten, het hoogst in de vier grote steden.

Lichte daling
Dat blijkt uit de Personeelsmonitor 2013 van het A+O fonds Gemeenten. Het ziekteverzuimpercentage onder gemeenteambtenaren kwam vorig jaar uit op 5,2 procent; een lichte daling ten opzichte van 2012. Het gemeentelijk ziekteverzuimpercentage schommelt al sinds 2006 tussen 5,2 en 5,6 procent. Het landelijk ziekteverzuimpercentage ligt structureel lager dan binnen gemeenten en schommelt al veel langer rond de 4 procent – in 2013: 3,9 procent. Een gedeeltelijke verklaring is dat in de landelijke cijfers relatief veel kleine organisaties zitten met minder dan honderd medewerkers. Die kennen een laag ziekteverzuim. De onderzoekers wijzen erop dat zowel gemeenten met minder dan 10.000 inwoners als gemeenten meet 10.000 tot 20.000 inwoners een relatief laag ziekteverzuimpercentage kennen.

G4: hoogste verzuim
Net als in voorgaande jaren, kent de G4 (Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag) het hoogste ziekteverzuim: 5,9 procent. In gemeenten met 50.000 tot 100.000 inwoners steeg het licht naar 5,3 procent. In gemeenten met 10.000 tot 20.000 inwoners daalde het ziekteverzuim met 0,3 procent tot 4,4 procent. Daarmee komt het verzuimpercentage in de buurt van de nog kleinere gemeenten – 4,2 procent.

Lang verzuim
Van het totale ziekteverzuimpercentage vormt het zogeheten lang verzuim – zes weken tot een jaar – het grootste aandeel. Het lang ziekteverzuim is het hoogst in de 100.000+ gemeenten. Over een langere periode bezien, laat het extra lange verzuim – meer dan een jaar – een licht stijgende trend zien.

Ouderen en vrouwen
Vorig jaar waren er gemiddeld 1,3 langdurig zieken per 100 medewerkers. Het hoogst is het aantal langdurig zieken per 100 medewerkers onder medewerkers van 60 jaar en ouder. Verder blijkt het aantal langdurig zieken per 100 medewerkers onder vrouwen hoger dan onder mannen: 1,4 procent tegen over 1,2 procent.

Nulverzuim
Er zijn ook medewerkers die zich helemaal niet ziek melden. Het zogenaamde nulverzuim – het aandeel van de gemeentelijke bezetting dat zich in 2013 niet ziek heeft gemeld – bleef vorig jaar gelijk aan 2012: net iets meer dan één op de drie medewerkers. Ook hier scoren de kleinste gemeenten het best, 38,7 procent. Uit enquêteonderzoek van TNO/CBS blijkt dat van de totale beroepsbevolking 52,3 procent in 2013 niet heeft verzuimd.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Glenn Azimullah
Het wordt wordt hoog tijd dat de ambtenarij en de ministers/politici - met Asscher voorop - zelf eens in de spiegel kijken voordat ze anderen de maat nemen. Zie bijvoorbeeld uitzend- en payrollconstructies, voorkoming betaling transitievergoeding, enzovoort. Een voorbeeld: terwijl Asscher in Binnenhof werkgevers van kwalijke praktijken aan het betichten was, was in die week deze uitspraak gepubliceerd http://sga-consultancy.nl/payrolling-vrijwaring- …
Jack
Jammer dat Hans Bekkers weer een onevenwichtig artikel schrijft.

Zoals uit het artikel zelf blijkt is de kop misplaatst. Het maakt immers een heel verschil of je bij een kleine of grote gemeente werkt. En ook is een vergelijk gemaakt met het totale verzuim en niet vergeleken met bijvoorbeeld een bedrijfstak als de industrie.

Daarnaast slaat de titel op de verzuimfrequentie, maar deze komt nergens in het artikel aan bod. Daar worden juist de verzuimpercentages aangehaald.

Ik hoop dat men bij BB kritischer wordt en meer journalistie kwaliteit gaat leveren!
johan / ex verkeersmedewerker
Zoals meer artikelen van deze auteur, erg kort door de bocht en weinig onderzoek. Het lijkt er op dat de site en het blad BB gevuld wordt met goedkope (weinig onderzoek) artikelen. Meer onderzoek is te duur.
Hannes Haganum / overheidsdienaar
Inderdaad ontbreekt het aan fundamenteel onderzoek. In het algemeen kun je op basis van ervaringsonderzoek wel zeggen dat hoe meer de werknemer zich herkent in het werk en de organisatie, des te lager het ziekteverzuim is. Dat geldt met name voor het langdurig verzuim. Bij onduidelijke reorganisaties en in het geval van slecht functionerende en niet mensgerichte managers stijgt het langdurig verzuim. Bij management is ook van belang dat er sprake is van heldere en haalbare doelstellingen en betrokkenheid. Als we kijken naar de reacties van ambtelijke collega's, dan is de realiteit vaak anders. Ik mag inmiddels zeggen dat ik in mijn ambtelijke loopbaan al veel varianten heb gezien, variërend van managers die hopeloos ongeschikt waren voor hun taak, tot de coachende teamleider. Helaas is er vaaksprake van een gebrek aan continuïteit en wordt vaak elke 5 tot 6 jaar weer het wiel opnieuw uitgevonden.

Advertentie