Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren Goirle hebben versterking nodig

Ambtenaren van de gemeente Goirle houden ballen in de lucht, maar structurele investeringen zijn nodig om de realisatiekracht te vergroten.

20 juli 2024
Hoge werkdruk eist tol

Er is in de organisatie van de gemeente Goirle een tekort aan formatie, strategische denkkracht, een goed bestuurlijk ambtelijk samenspel, ontwikkelvermogen, innovatie, duidelijkheid en rolvastheid. Zonder structurele investeringen is de kans klein dat de realisatiekracht van de gemeente Goirle wordt vergroot. Dat blijkt uit onafhankelijk onderzoek van bureau & Van de Laar in opdracht van de gemeenteraad van Goirle.

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Senior redacteur/ speechwriter

Gemeente Maastricht
Senior redacteur/ speechwriter

Groot commitment

In het bestuursakkoord ‘Samen bouwen’ was al gevraagd om een gedetailleerde analyse van gemeentelijke taken en de daarvoor benodigde personele capaciteit. Begin februari van dit jaar begon & Van de Laar met zijn onderzoek. De conclusie is dat er weliswaar veel goed gaat in Goirle. De ambtelijke organisatie is door ‘groot commitment’ in staat om de aanzienlijke ambities en opgaven te realiseren. Maar een structurele investering in die organisatie is nodig om de uitvoeringskracht te vergroten en de juiste kwalitatieve en kwantitatieve impulsen te geven. De organisatie staat namelijk onder druk, leeft met de waan van de dag en functioneert met een te beperkte formatie. Het bureau ziet een organisatie in de ‘actiestand’, ‘waarbij aandacht voor strategie, ontwikkeling en innovatie naar de achtergrond is verdrongen’. ‘Een organisatie die zich bevindt in een complexe dynamiek in het samenspel met college en raad.’

Kansen laten liggen

Goirle laat kansen liggen om de kwaliteit van dienstverlening en taakuitvoering naar een hoger niveau te brengen, concludeert & Van de Laar verder. Daar zouden het gemeenbestuur, inwoners en ondernemers van kunnen profiteren. Met meer versterking kan er ‘lucht’ in de organisatie ontstaan, ‘die nodig is om met meer koers en koersvastheid te werken, om meer integraliteit in denken en doen aan te brengen en om meer strategisch vermogen en innovatiekracht in te brengen in de organisatie’. De basis hiervoor zouden gerichte impulsen en een ‘gestructureerde ontwikkelaanpak’ moeten zijn met als doel bestaande patronen te doorbreken en het aanwezige potentieel van Goirle beter te benutten en daarmee de realisatiekracht van Goirle te versterken, aldus & Van de Laar die tot tien aanbevelingen komt, waarvan het college de gemeenteraad adviseert om die over te nemen.

Uit een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek blijkt dat 42 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog vindt

Uit rapport 'Versterken en verbinden' van & Van de Laar

Niet bezuinigen op formatie

Het onderzoeksbureau adviseert om een ‘revitaliseringsagenda’ van de ambtelijke organisatie op te stellen met een programmatische aanpak en daar een incidenteel budget van twee ton beschikbaar voor te stellen, de taakstelling van vier ton op de formatie in de begroting 2024 op te heffen en een aanvullende structurele impuls te geven van een half miljoen euro vanaf 2025. Verder moet er een impuls worden gegeven aan het strategisch vermogen van de organisatie, er meer rolvastheid en duidelijkheid worden gecreëerd, het samenspel tussen raad, college en organisatie worden versterkt en nog gerichter worden geïnvesteerd in het ‘binden en boeien’ van (nieuwe) medewerkers. Ook zou de samenwerking met buurgemeenten Hilvarenbeek en Oisterwijk (GHO) moeten worden voortgezet en versterkt, moeten worden ingezet op het vormgeven en doorleven van participatiebeleid, gericht in te zetten op het minimaliseren van externe inhuur en de mogelijkheden te verkennen om kosten te besparen door ‘ombuigingen’.

Alle aanbevelingen overnemen

In het raadsvoorstel schrijven burgemeester Mark van Stappershoef en loco-gemeentesecretaris Maud de Rooij dat als de raad de aanbevelingen niet overneemt, de realisatiekracht van de gemeente Goirle beperkt blijft en wanneer niet alle aanbevelingen in samenhang worden uitgevoerd de organisatieontwikkeling stagneert. Dan ontstaat een ‘scheefgroei’ in de ontwikkeling. In het rapport wordt ook al gewag gemaakt van een hoog ziekteverzuim en relatief groot verloop in de organisatie. Uit een recent medewerkerstevredenheidsonderzoek blijkt dat 42 procent van de medewerkers de werkdruk te hoog vindt. In het ‘formatieplan 2025’ stelt het college voor om de formatie te laten groeien van 166 naar 177 fte. Na het zomerreces zal & Van de Laar nog zijn bevindingen aan de raad toelichten. Kort erna is er een bijeenkomst om medewerkers te informeren over de uitkomsten. Half september moet er besluitvorming plaatsvinden in de raad en begin november zullen de financiële gevolgen worden afgewogen in de begrotingsvergadering.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dit is wel een goudmijn voor bureautjes als deze, met wat copy-paste werk is zo´n rapport van toepassing op zeker de helft van onze disfunctionerende gemeentes :-). Ik sprak laatst nog een steilorige jurist van onze gemeente die ten onrechte beweerde dat zo´n onderzoek gewoon geldverspilling is en slechts een "spoorboekje", een nieuwe gemeentesecretaris en N.B. zijn eigen baan had opgeleverd (en vervolgens het gemeentebestuur na een rigoureuze ontslagronde door gebrek aan dossierkennis volledig stil viel....dat weer tot ontslag van die gemeente secretaris, lees kop van Jut, leidde). Dus laat dit een les zijn Goirle.... zie: https://www.binnenlandsbestuur.nl/carriere/stichtse-vecht-schroeft-werk-met-kwart-terug
Advertentie