Werkgelukkig worden én blijven
Blijf actief bezig met je persoonlijke ontwikkeling.
Een bijdrage van Geerts & Partners
Plezier in je werk. Betrokkenheid voelen bij de organisatie en het werk dat je doet. Verbonden zijn met collega’s. Dat zijn factoren die werkgeluk bepalen. Wat als het er niet (meer) is? Als je merkt dat het misschien tijd is voor een nieuwe stap maar nog niet precies weet welke? Robin Abma, loopbaanregisseur, helpt mensen hun werkgeluk (terug) te vinden
Mensen zijn vaak terughoudend als het gaat om switchen of stoppen”, vertelt Robin. “Ze merken bijvoorbeeld dat hun werk minder energie geeft, of ze werken vooral routinematig en er is niet veel uitdaging meer. Toch is het moeilijk om in beweging te komen. De stap om echt van baan te veranderen, is groot. Een baan is belangrijk in financieel opzicht. Werk is meer dan salaris alleen. Het is daarom goed om jezelf eens in de zoveel tijd af te vragen ‘Ben ik nog wel gelukkig in mijn werk?’ Is het antwoord volmondig ja, dan ga je lekker door op de ingeslagen weg. Ben je niet werkgelukkig meer, dan is het goed om actie te ondernemen. Wat die actie precies is, hangt af van jouw situatie.”
Inzicht krijgen
Als je beslist om te switchen of stoppen, dan is het zaak om helder te hebben wat je niet meer gelukkig maakt in je baan. Gelukkig biedt Geerts & Partners een loopbaanoriëntatietraject om dat helder te krijgen. “Dan werk je vanuit je huidige baan onder begeleiding aan je persoonlijke ontwikkeling. Via gesprekken, coaching en training ontdekken mensen ‘wie ben ik, wat wil ik en wat kan ik’. Het is waardevol omdat je actief bezig bent met je persoonlijke ontwikkeling. Daar heeft iemand zijn hele leven profijt van.”
Actief bezig zijn met persoonlijke ontwikkeling. Daar heb je je hele leven profijt van.
Tussenstap via Geerts & Partners
Een andere mogelijkheid is een mobiliteitstraject. Hierbij komt iemand in dienst bij Geerts & Partners om vanuit een rustige basis te werken aan een nieuw carrièrehoofdstuk. Robin: “Hierbij is er tijd te kijken wat iemand wil en daar vervolgens gericht aan te werken. Afschakelen van de vorige baan, bijvoorbeeld door lichamelijk bezig te zijn kan een goede eerste stap zijn.
Mindfulness-oefeningen, rouwverwerking of desnoods hulp van een psycholoog; We hebben allerlei mogelijkheden voor ondersteuning die we inzetten als de situatie daar om vraagt, bijvoorbeeld als iemand een burn-out heeft. Na die pauze brengen we talenten, wensen en mogelijkheden in kaart. Als mensen vervolgens gaan solliciteren, is dat zorgvuldig voorbereid en goed begeleid. Is er een nieuwe baan, dan stopt de begeleiding niet. We houden de eerste tijd de vinger aan de pols. Alles voor een zachte landing”, aldus Robin.
Rondkijken via detachering
Detachering is ook een optie. “Het is een kans als je rond kunt kijken bij verschillende bedrijven. Je talent en ervaring gericht inzetten zonder direct ergens aan vast te zitten. Waardevol voor mensen die nog niet zeker weten wat bij hen past.”
Meten is weten
Bij het loopbaantraject én het mobiliteitstraject (bepaalde tijd en onbepaalde tijd) geven professionele onderzoeksmethoden inzicht in talenten en drijfveren. “Ook wordt hiermee duidelijk welke talenten je nu al inzet en waar ontwikkelingskansen liggen. Dat is verhelderend, want wat iemand nu doet kan heel anders zijn dan waar iemands werkelijke talent ligt. Door op die manier te kijken en die twee in lijn te brengen met elkaar, leg je een duurzaam fundament onder toekomstig werkgeluk.”
Onderzoeksmethoden werken verhelderend; je ziet waar iemands werkelijke talent ligt.
Overstappen of niet?
Niet zelden leidt een loopbaanoriëntatie- of mobiliteitstraject mensen naar een nieuwe baan in een nieuwe branche. ”Ik begeleidde laatst een man die zijn baan op de ambulance verruilde voor het onderwijs. Maar er zijn meer voorbeelden van een baanswitch: Een makelaar ging aan de slag in de zorg. Een voormalig WABO-casemanager is nu zelfstandig meubelmaker. Een loopbaantraject kan ook de bevestiging geven dat je al op je plek zit. Een vrouw die het idee had dat ze beter tot ontwikkeling kwam in een andere branche, kwam na haar traject tot de conclusie dat haar talenten en drijfveren juist tot zijn recht kwamen in haar huidige vakgebied. Ook dat is winst, want het geeft nieuwe energie én zelfvertrouwen. Hoe dan ook is het geweldig als je iemand begeleidt en vervolgens werkgelukkig uitvliegt.”
Meer informatie
Benieuwd wat wij voor jou kunnen betekenen?
We helpen je graag verder! Neem contact met ons op.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.