Diefstal wethouder kwam door werkdruk
Wethouder Jaap Kluin van Assen wijt het weglopen uit een bouwmarkt met twee onbetaalde boortjes in zijn zak aan drukte op zijn werk.
Wethouder en loco-burgemeester Jaap Kuin van Assen wijt de diefstal van boortjes uit een bouwmarkt aan drukte en onvoldoende alertheid. Dat liet hij weten in een schriftelijke reactie vanaf zijn vakantieadres. De bestuurder werd naar nu bekend is geworden, in juni door de politie opgepakt nadat hij de winkel verliet met twee niet-afgerekende boortjes in zijn zak.
Rest wel afgerekend
Kuin stelt: ‘Ik hecht er aan te verklaren dat het niet afrekenen van de producten onbewust is gebeurd. (…) De overige inkopen – en dat wil ik benadrukken - had ik wel afgerekend.’ Kuin heeft een schikkingsvoorstel van het OM overlegd, die hij geaccepteerd heeft. De wethouder heeft inmiddels het college en de gemeenteraad geïnformeerd. Hij vindt dat het incident niets met zijn werk als wethouder te maken heeft. ‘Ik beschouw dit als een privékwestie die los staat van mijn functie als wethouder. Daarom spreek ik de hoop uit dat de gemeenteraad vertrouwen blijft houden in een constructieve samenwerking, ‘ aldus Jaap Kuin.
Meer bestuurders met 'stress-kleptomanie'
Het is niet te voorspellen of een op diefstal betrapte wethouder zonder kleerscheuren zijn werk kan vervolgen. In het verleden zijn er meer bestuurders geweest die aan ‘stress- kleptomanie’ leden. Eind 2011 werd wethouder Ahne van Deventer eveneens in een bouwmarkt staande gehouden nadat hij twee kwasten in zijn broekzak had gestoken en bij het weglopen het alarm afging. Hij verklaarde destijds zijn handen even vrij te willen houden voor andere boodschappen en de kwasten was vergeten. ‘Ik was onder meer met mijn telefoon bezig een mail te beantwoorden en moest nog zoeken naar de lak. Op dat moment was ik met mijn hoofd meer bij andere zaken dan bij de aankopen die ik aan het doen was’, Hij hoefde niet voor de rechter te komen en de zaak liep met een sisser af.
Fatale lippenstift
Maar een onbetaalde lippenstift werd burgemeester Irene Maks van Heythuysen in 2002 fataal. Ook hier werd er bij de aanschaf van andere artikelen, het voorwerp even opgeborgen in een tasje waarna de alarmbellen afgingen. Hoewel de winkel in eerste instantie geen aangifte deed, ging de burgemeester onhandig om met de afwikkeling. Excuses bleven uit en de zaak werd in de publiciteit gebracht. Een mediacircus en ingrijpen van de minister leidden uiteindelijk tot eervol ontslag.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Bij het passeren van de kassa wordt de opzet verondersteld, maar het blijft de vraag of de wethouder de opzet had om die boortjes zonder te betalen mee te nemen.
Het kan iedereen overkomen. En als de wethouder inmiddels een schikking van het OM accepteerde, waarom dan zoveel drukte. We rijden toch allemaal wel eens te hard?
En ja; als alle hardrijders worden ontslagen, ligt Nederland plat. Dat klopt @ Opmerker. Maar een overtreding is nog niet helemaal met een misdrijf te vergelijken. En ik heb het ook heel druk. Toch nog nooit een boortje. schroefje of moertje in mijn jas gestoken. Ze hebben van die handige mandjes bij de doe-het-zelf. Dat is veel makkelijker dan dingen in je zak stoppen. Dan kan niet iedereen dit overkomen @ Henk de Wit.
Verschil is wel dat de Deventenaar direct het voorval vermeldde op zijn weblog. Kuin deed het pas na ruim een week toen het al in de media was vermeld. Zelfs zijn eigen PvdA had hij onkundig gehouden van zijn misstap. En dat is niet slim voor een kandidaat-burgemeester !
Wat is integer gedrag,mijn collega is na 20 jaar ontslagen door justitie na diefstal van een pakje behangplaksel.
Nu gaat de Pvda mij vertellen dat er niets aan de hand is,
Hoe kan een wethouder cq loco burgemeester oordelen over zaken en mensen terwijl hij zelf geen enkele normen en waarden heeft.
Pvda shame on you hoe kunnen jullie deze man de hand boven het hoofd houden.
Weg met deze stelende wethouder !!!!!!!!!
Voor u is het moeilijk om deze beslissing te nemen, omdat u geen afstand kan doen van de primaire en secundaire arbeidsvoorwaarden, die verbonden zijn aan de wethouderschap. Wethouder of niet. Diefstal is diefstal. Wetten gelden voor iedereen. Wederom zien we, dat er klasse justitie is toegepast. De wethouder moet op staande voet ontslagen worden, waarbij geen enkele vergoeding verstrekt wordt. Ook geen wachtgeld vergoeding.
Ennne als je iets stoms doet (bewust of onbewust, alles is politiek...