Advertentie
carrière / Nieuws

Werkgevers willen verder met cao gemeenten

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.

07 juli 2021
cao---shutterstock-1804874203.jpg

De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.

Net bod

Werkgevers en vakbonden FNV, CNV en CMHF onderhandelden vanaf november vorig jaar over een cao voor alle gemeentelijke medewerkers voor het jaar 2021. De vakbonden braken het overleg in februari dit jaar af. De werkgevers meenden een bod te hebben gedaan dat geheel of gedeeltelijk tegemoetkwam aan de eisen van de vakbonden. De bonden keken daar echter anders tegenaan.

Struikelblok

Belangrijkste struikelblok is de verbetering van het loon van gemeenteambtenaren. De werkgevers vonden dat ze een net bod deden met een loonsverhoging van een half procent in 2021 en een eenmalige uitkering voor alle werknemers van 300 euro bruto. De bonden stelden daar een eis tegenover van 2,75 procent en verschillende bonussen voor diverse beroepsgroepen, waaronder 500 euro eenmalig voor vitale functies. Daarnaast stonden ook de herinvoering van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen op het wensenlijstje van de bonden. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.

Verlof en thuiswerk

In de brief aan de bonden wijzen de werkgevers erop dat ze al op verschillende terreinen hebben aangegeven toe te willen geven aan de eisen van de bonden. ‘In de afspraken over verlof, toch een omvangrijk en ingewikkeld dossier, zijn wel al vergevorderd. En afspraken over thuiswerk zouden we meteen kunnen maken, maar blijven nu onnodig uit, terwijl werkgevers én werknemers er dringend behoefte aan hebben’, zo stellen de gemeentelijke werkgevers in de brief.

 

Bal bij bonden

Volgens de werkgevers ligt de bal nu bij de bonden. ‘U beperkt uw reactie op ons bod tot de constatering dat en niet genoeg is en u meer wilt. We komen echter alleen tot een nieuwe cao als beide partijen, dus ook de vakbonden, bereid zijn om stappen naar elkaar te zetten, en zo te ontdekken waar we wel en niet uit gaan komen. We nodigen u daarom van harte uit om snel een overleg te starten met een nieuw bod van uw kant.’

 

Cao rijk

De onderhandelingen over een cao voor rijksambtenaren zitten ook al sinds februari vast. Het loonbod van werkgever rijk was 1 procent erbij in 2021. De bonden vonden dat geen serieus bod – FNV Overheid eiste 5 procent – en schorten daarop de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren op. Na een lijmpoging en een demonstratie op het Malieveld in mei werd er begin juni een nieuwe onderhandelingspoging ondernomen, die echter op 10 juni wederom werd afgebroken.

 

Cao provincies

Over de cao provincies wordt inmiddels ook al zes maanden onderhandeld. Zes onderhandelingsronden tussen vakbonden en werkgevers bleken niet voldoende om de grote verschillen tussen de partijen te overbruggen. Sinds maart ligt ook dit overleg stil. Op 9 en 10 juli gaan bonden en werkgevers opnieuw om de tafel om te kijken of ze nader tot elkaar kunnen komen.

Reacties: 49

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ronald Helvrich / gemeenteambtenaar
kan iemand mij misschien uitleggen waarom de inzet bij de rijksambtenaren 5 % is en bij de gemeenteambtenaren 2,25? En waarom de rijksambtenaren een treinkaart krijgen en de gemeenteambtenaren een bescheiden reiskostenvergoeding? Zeker nu gemeenten rijkstaken uitvoeren zonder dat er genoeg geld overgedragen wordt lijkt me dit erg scheef.
Hoekstra / Ambtenaar
@Helvrich: bescheiden reiskostenvergoeding? Helemaal geen reiskostenvergoeding is de standaard. Het gaat uit van het uitgangspunt uit het jaar nul dat je woont in de plek waar je werkt. Eén van de redenen waarom veel gemeenteambtenaren zo blij zijn met thuiswerken: een fijne kostenbesparing. Het fiscaal voordelig uitlaten keren van het IKB als reiskostenvergoeding een is cadeautje ten laste van rijkskas en is geen arbeidsvoorwaarde. Het verschil in inzet: wie het dichtst bij het vuur zit, warmt zich het best. Zo simpel is het.
Pierre / ambtenaar
Ga nu eindelijk eens staken. Dan word je misschien eens serieus genomen.

Altijd achteraan, altijd minder.

Zelfs de fnv doet mee door de eisen voor de rijksambtenaren hoger te stellen dan die voor de gemeenteambtenaren.
Gerard de wit / Inzamel beheerder
We worden al jaren uitgeknepen bij de fusie zijn de laag betaalde zelf een schaal omlaag gegaan en alles boven schaal 7 om hoog. Wij verdienen een eerlijk salarisverhoging en een goed Cao.
H Dreef
De gemeenten krijgen straks te maken met een groot probleem. Ik sta vlak voor mijn pensioen en adviseer nu jonge gemeentewerknemers dit:

Leer, doe een jaar of 3 ervaring op in je vak en dan snel wegwezen naar een werkgever die je waardeert. Bij werkgevers die je uitbuiten moet je niet loyaal zijn.
Bertus / Observant
Als de bonden nu eens voor de rijks-, provincie- en gemeenteambtenaren tegelijk optrekken en een eis van minimaal 1% boven de inflatie neerleggen. Tis een buitenkansje.
Martin
Reacties ben ik grotendeel mee eens.

Zijn er echter onoverkomelijke problemen, denk niet na over bedrijfsleven, maar ga dan ook!



Ik wil de bond meegeven ook eens te kijken naar de behoeften van jonge(re) ambtenaren: In deze levensfase speelt geld in het algemeen een grotere rol. Schaf of wijzig drastisch de periodieken. Is echt niet meer van deze tijd.

Voor de oude(re) ambtenaren is tijd, dus korter werken en eerder kunnen stoppen belangrijker. Probeer hier eens iets voor vast te leggen.



Succes!









Martin
Reacties ben ik grotendeel mee eens.

Zijn er echter onoverkomelijke problemen, denk niet na over bedrijfsleven, maar ga dan ook!



Ik wil de bond meegeven ook eens te kijken naar de behoeften van jonge(re) ambtenaren: In deze levensfase speelt geld in het algemeen een grotere rol. Schaf of wijzig drastisch de periodieken. Is echt niet meer van deze tijd.

Voor de oude(re) ambtenaren is tijd, dus korter werken en eerder kunnen stoppen belangrijker. Probeer hier eens iets voor vast te leggen.



Succes!









H. Wiersma / gepens.
Het is ieder jaar hetzelfde liedje. Zeer matige CAO's of een veel te laat tot stand komende CAO. Gemeenten zouden geen geld hebben. Maar hoewel ze via het Gemeentefonds voldoende voor hun personeelsuitgaven worden gecompenseerd (trap op methode) geven ze dit geld niet uit aan hun personeel maar aan andere zaken (exploitatie en nieuwe investeringen). Door deze wijze van handelen dreigt een uittocht van weglopend personeel. De kwaliteit van het openbaar bestuur komt hierdoor onder steeds grotere druk te staan. Door onvoldoende indexatie voor inflatie in de laatste 20 jaar hebben bovendien ook nog eens de pensioenen voor alle ambtenaren een achterstand opgelopen van ca. 20%. Het wordt steeds zotter om nog in Overheidsland te werken.
B. Janssen / Ambtenaar
Dit kabinet maalt niet om de gewone werknemer, laat staan ambtenaren. Miljarden aan Coronahulp en de directeuren gaan lopen met een vette bonus. Allemaal normaal blijkbaar. Maar een fatsoenlijke CAO zit er niet in. Het is belachelijk hoe weinig er de afgelopen jaren is gedaan om middeninkomens ook middeninkomens te laten zijn. De kloof tussen vermogend en niet vermogend wordt steeds groter, maar het wordt simpelweg niet gezien of gehoord. Dus ook deze loonslaaf wordt beetje bij beetje steeds armer, nog steeds rijker dan 80% van de wereld, maar ontiegelijk veel armer dan de 1% rijken. Een fatsoenlijke CAO dicht dat gat niet, maar het maakt het wel draagelijker.
Maria
@Molenaar Zelfs van het vrijwilligerswerk wat ik gratis uitvoer, word ik niet armer. Van dit aanbod worden ambtenaren dat wel. Het compenseert de inflatie nota bene niet eens.



De gemeente verwacht van haar werknemers vakkundigheid, expertise, flexibiliteit, inzet enzovoort. Daar mag je andersom in het kader van goed werkgeverschap als werkgever ook een fatsoenlijke geldelijke waardering voor verwachten. Niet dat je elk jaar erop achteruit gaat.

De stap terug naar het bedrijfsleven wordt zo inderdaad steeds aantrekkelijker. Of terug naar de non-profit sector overigens: zelfs dáár werd ik voor hetzelfde werk aanzienlijk gunstiger uitbetaald. Bedankt voor de tip.
Hans Turkenburg / inspecteur
De VNG draait de feiten om en verlaagt zich tot nepnieuws.

Waarom laat Binnenlandsbestuur zich gebruiken om nepnieuws ook namens de gemeente Rotterdam te verspreiden?

De VNG heeft in februari voor de cao-gemeenten 2021 een eindbod gedaan wat van alle cao’s in Nederland het slechtste cao-voorstel is. Dit voorstel is terecht afgewezen door de drie vakbonden. De onderhandelingen zijn opgeschort.



Wethouder Van Gils, college van B&W van Rotterdam u kunt, als lid van de VNG, de werkgeversdelegatie oproepen weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel met een bod waaruit de waardering voor uw eigen medewerkers blijkt.



Redactie van Binnenlandsbestuur vindt u het professioneel om de vitaliteitsregeling voor jong en oud weer neer te zetten als vut-regeling?

elwin / ambtenaar
is er een kans dat we er helemaal niks op voorruit gaan dit jaar?
Bert Spierings / Medewerker SZW
Zeg je lidmaatschap op van de bond. Die doen helemaal niets. Het is nu 13 juli 2021`. CAO liep af op 31-12-2020. Oproepen tot staken hebben ze blijkbaar geen zin in. De dames en heren van de bond gaan nu eerst op vakantie tot september. Daarna zien ze wel weer verder. En ben je dus een heel jaar kwijt. Want dan gaan ze verder met de CAO 2022.
Bas / Ambtenaar
Beste vakbonden, lezen jullie mee? En zo ja, waarom zie ik op geen enkel vakbondsplatform een reactie op de vragen die er leven? Zoals:

1. Waarom duurt dit alweer zo enorm lang?

2. Waarom geen uniformiteit van de overheids cao’s

3. Waarom liggen de eisen bij de verschillende overheidsdiensten zo ver uit elkaar?

4. Wat doet het beeld wat over de vakbonden bestaat met jullie als vakbonden?
Erik / Gemeente ambtenaar
@erwin. Er ligt een (erg minimaal) bod van de werkgever. Je mag er van uitgaan dat dit er minimaal bij komt. Maar dat is volstrekt ontoereikend. De hogere kosten van producten en middelen (inflatie) wordt steeds duidelijker. Dat werkt niet in het voordeel van de werkgever, die kunnen er niet omheen dat alles veel duurder is geworden. Dat moet terugkomen in de looncompensatie. De bonden zullen dat ongetwijfeld inbrengen. Als je het mij vraagt is dat het enige voordeel dat het zo lang duurt, en nu voort maken aub
Frans Cincuenta
Heerlijk. Weer al die standaard gesimplificeerde opmerkingen. Een ambtelijke herhaling die je elke keer zonder enige moeite kan voorspellen en telkenmale weer terugleest: 'Geen fatsoenlijk aanbod, extreem hoge werkdruk (nb: nagenoeg al deze reacties worden onder werktijd geschreven), slag rond beteugeling inflatie gemist, bonden falen in hun optreden, ik overweeg de publieke sector te verlaten etc. etc. Een vermakelijk genot om te lezen. Maar veronderstel dat er geschreven wordt over compassie en/of begrip voor een matiging of pas op de plaats, ingegeven door de crisis waar we bevinden. Nee, dan taai ik af. Dat moet ik niet hebben. Ik ga echt voor het standaard drama geluid dat de publieke sector zo'n enorme slechte werkgevers is... Of dit nu bezijden de waarheid is of niet!
Frits
@Frans. Je zou gelijk hebben wanneer de crisis waar je het over hebt een natuurlijk fenomeen zou zijn. Maar dat is niet zo. De financiële situatie van de gemeenten waar de VNG naar verwijst, is door het Rijk veroorzaakt door taken af te stoten naar de gemeenten zonder de bijbehorende middelen. Om dan vervolgens als VNG te zeggen dat er te weinig geld is voor een fatsoenlijk loonbod, dát is bezijden de waarheid.
A.Molenaar / Beleidsadviseur
Niet zo zeuren. Je hoeft ook vele malen minder te doen dan in het bedrijfsleven en hebt nooit risico om je baan te verliezen. Je weet dat je minder verdient als je bij de overheid gaat werken en er ontzettend veel vruchten van plukt. Kop houden en die aalmoes accepteren. Je doet het werk voor Nederland, niet voor je portemonnee.
Gerrit
Toch belachelijk dat we half juli nog steeds geen akkoord hebben over een CAO 2021! Vorige cao onderhandelingen net idem dito. Weet je wat de oplossing is? Beide partijen ‘opsluiten’ op een vergaderlocatie, smartphones inleveren, salaris tijdelijk blokkeren en pas weer naar buiten wanneer akkoord is bereikt.
edwin / nvt
Goede dag is er ook een kans dat we er helemaal niks bij krijgen dit jaar?
Frits
@Molenaar: Ha, ha, ha! Zo denkt een deel van de Nederlanders echt. Werken bij de overheid is een soort veredeld vrijwilligerswerk waarbij de maandelijkse beloning een kers op de taart is en niet de taart zelf.
Hoekstra / Ambtenaar
Ik vind dat @Molenaar een feitelijk antwoord moet krijgen.

a. We moeten niet zeuren. Daar kan maar één reactie op gegeven worden: we zeuren niet.

b. We doen vele malen minder dan in het bedrijfsleven. Dat wordt vaker gesteld maar een onderzoek waar dat uit blijkt ken ik niet. Het is vooralsnog een onbewezen stelling.

c. We hebben niet het risico om je baan te verliezen. Dat was al nooit zo, maar na de WNRA is dat al helemaal niet meer het geval.

d. We weten dat we minder verdienen bij de overheid. Dat klopt. Maar de nieuwe CAO gaat niet over minder verdienen dan in het bedrijfsleven maar over het verhogen van de lonen om het verschil met het bedrijfsleven niet groter te laten worden. We willen het bedrijfsleven niet inhalen maar ook we willen de verschillen ook niet groter laten worden.

e. We plukken ontzettend veel vruchten. Wat zou moeten zijn, blijft onduidelijk.

f. Kop houden en die aalmoes accepteren. Tja, feitelijk kan hier maar één reactie op gegeven worden: we houden onze kop en we accepteren de aalmoes ook niet.

g. Je doet je werk voor Nederland, niet voor je portemonnee. Ja, werken voor Nederland en ja werken ook voor de portemonnee. Ik wel tenminste en ik heb niet iemand anders nodig om me te vertellen dat dat niet zo is.
Martin
Bij de provincie kan het blijkbaar wel; https://www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws/fn …
Marten de Vries / kaderlid FNV
@Bert, de FNV doet van alles, bereidt bijvoorbeeld een online actie voor op 16 september. Ben daar bij! Dan laten gemeenteambtenaren zich zien, gaan ze staan voor hun gerechtvaardigde belang. Vakbondscontributie is broodnodig om onderhandelaars te betalen en geld in kas te hebben voor heel veel activiteiten. Maar met alleen het betalen van vakbondscontributie komen we er niet. Gemeenteambtenaren zullen de vakbondsacties uitvoeren om de VNG in beweging te krijgen. Volg FNVgemeenten op facebook om op de hoogte te blijven. Bedenk dat de VNG gewoon gebruik maakt van de inzet en betrokkenheid van haar werknemers. Gemeenteambtenaren zetten zich enorm in om de coronaregelingen uit te voeren en al het andere werk ook gewoon door te laten gaan. De VNG beloont dat niet en maakt er gebruik van dat gemeenteambtenaren niet moeilijk doen. De VNG zet in op het verlagen van het reële loon en het afbreken van andere arbeidsvoorwaarden.
mark / adviseur
Als ik zie hoe moeilijk het is om goede mensen te werven voor posities bij gemeenten en wat het werk vraagt aan politieke sensitiviteit en omgaan met politieke ambities, dan kan ik niet anders dan concluderen dat met dit bod de werkgevers zich danig in de vingers snijden. Het is pennywise - pound foolish.
Bert Spierings / Meddwerker SZW Den Haag
Beste Marten,



Besef je wel dat het nu 17-07-2021 is en we dus al 7 maanden over tijd zijn? Wat jij voorstelt is een online actie en dat op 16 september? Moet blijkbaar eerst nog 8 weken vakantie gevierd worden (...)



De bonden hadden maanden geleden al moeten oproepen tot echte actie. Stakingen dus. Alleen dan wordt er geluisterd. Een online actie is lachwekkend. De Gemeenteambtenaren doen hun best. Maar de bonden komen na 9 maanden met een online actie. Toen ik de bond echt nodig had, kwam het ook niet verder dan online geneuzel. Maar hebben totaal niets voor me gedaan. Dit geeft de slagkracht van de bonden treffend weer. Een online actie. Net zoiets als de kopstoot van een vlinder.
Hoekstra / Ambtenaar
@bert spierings: de vakbonden hebben het bij gemeenten niet zo makkelijk. De organisatiegraad is laag en de stakingsbereidheid laag. Vroeger kon de brandweer en/of de vuilnisdienst nog wel voor hindermacht zorgen maar de eerste is geregionaliseerd en de tweede geprivatiseerd. Ga d'r maar aan staan. Daarom juich ik het van harte toe om helemaal geen Cao meer af te sluiten ipv die drieciijfersacherdekomma loonsverhogingen. Maar enige creativiteit kan geen kwaad. Uiteindelijk besluiten politici over de Cao en niet werkgevers en politici moet je op een andere manier onder druk zetten dan werkgevers. Maak gemeenteraden duidelijk op wat voor manier hun college's over de ruggen van ambtenaren mooi weer spelen. Veel waardering voor de ambtelijke dienst in de moeilijke corona periode maar nog steeds 0,0 thuiswerkvergoeding. Laat bevriende fracties vragen stellen. Verstoor desnoods raadsvergaderingen. Maar staken? Dat zal niet werken ben ik bang, tenzij het lukt om de echte diensten plat te leggen: paspoorten uitgifte in de zomer bijvoorbeeld.
Gerben
Wanneer gaat de boel plat bonden? De verkiezingen komen er immers weer aan en er is geen bestuurder die zijn nek uitsteekt voor zijn onderdanen! De CAO's doen 2,3% dit jaar. Vacatures worden niet of vertraagd of halfslachtig met te dure gedetacheerden (passanten) ingevuld. Ervaring vliegt de deur uit. Kwaliteit is allang geen haalbare kaart meer.



O ja de heren aan de overkant van de tafel hebben al weer een nieuwe CAO en hoe. Niet met minder meer genoegen nemen!
Marten de Vries / kaderlid FNV
@bert spierings, wat denk je wel, natuurlijk besef ik dat. Het wordt dus tijd dat we iets gaan doen. We, jij dus ook. Ga maar na. Bij een voetbalvereniging moet je contributie betalen, op de training verschijnen en bij wedstrijden je stinkende best doen. Anders wordt het niets met de competitie. Bij een vakbond met je ook meer doen dan contributie betalen. Je moet actie voeren of op zijn minst mee doen met acties. Want anders wordt het niets met de cao. Dus organiseer een actiecomité op je werk en kom op 16 september naar een onlineactiebijeenkomst. Dan kun je daar aankondigen hoe groot en hoe actiebereid jouw actiecomité is. En als je eerder iets te melden hebt dan horen we het ook graag, e-mail me maar op marten.de.vries@utrecht.nl
de jong / ambtenaar
Ik zou zeggen: laat ze barsten tot ze met een bod komen dat gelijk is aan de eisen. Vrijwel alle gemeenten hebben in het verschrikkelijke coronajaar vette rekeningresultaten geboekt, krijgen volgend jaar 1,3 mrd (!) in de schoot geworpen en dat wordt structureel (daar kan een nieuw kabinet niet onderuit), een economische groei van ruim 3% én door de oplopende rente meevallers in de pensioenpot. Kortom, geld genoeg waar nog bij komt dat een beetje gemeente in de meerjarenbegroting rekening houdt met een stijging vd loonkosten.
criticus
De werkgevers willen het overleg hervatten, maar doen geen enkele handreiking en vragen de vakbonden om een nieuw bod. Makkelijk om zo de bal bij de ander neer te leggen. De vakbonden zijn duidelijk geweest in hun reactie door te stoppen met het overleg. Het bod was ongeloofwaardig en niet serieus te nemen.

En nu vragen de werkgevers om een nieuw bod? Vraag maar iets meer zou ik zeggen..
Bas / Ambtenaar
Iedereen kan boos worden op de vng, maar het zijn de vakbonden die het in al die jaren nog nooit voor elkaar gekregen hebben een fatsoenselijke cao eruit te slepen; laat staan op tijd te beginnen met de onderhandelingen en tempo te maken. Ook nu weer grote verschillen tussen Rijk, Provincie en Gemeenten.

Vakbonden zijn het lachertje van relatie tussen werknemers en werkgevers. Hetzelfde kaliber als hypotheekadviseurs en makelaars; je hebt er geen zak aan.

Uitkomst straks? Iedereen eenmalig 500 euro netto in 2021 en niks structureels. En dan wordt er voor 2022 en verder in net najaar verder gepraat. Echt, het lachertje….

Martin / controller
Helemaal met de Vries eens. En Bas. ALs iedereen nou eens lid zou worden van de bond konden we een vuist maken net als onze opa's vroeger. Die hebben met bloed zweet en tranen voor elkaar gekregen wat onze individuele maatschappij niet meer voor elkaar krijgt, want het is ieder voor zichzelf. Verenigen is het devies en niet voor jezelf gaan maar voor iedereen.
pieter / wegkijker
iki denk een loonsverhoging van 0,8% en eenmalig ter compensatie van het mislopen over driekwart van 2021 een fooi van 300 euro bruto. O ja, en verhoging van het IKB met 0,1%. Deze cao gaat dan voor 1 jaar gelden en begin volgend jaar komt de volgende onderhandeling die net zo als deze verloopt.

Ik ben en blijf jaloers op de rijks cao (die zoals jullie weten ook voor onze bestuurders geldt).

Ik zou me als bestuurder ongemakkelijk voelen als mijn eigen cao jaar op jaar vele malen beter is dan die van de gemeente medewerkers.

Ik zou de onderhandelingen helemaal vervelend vinden als ik als onderhandelaar namens de VNG zelf vakbondsbestuurder zou zijn geweest.
Harry de Jong / Treasurer
Zeer eens met De Vries. Daarnaast dachten de werkgeversorganisaties, laten we de brief 5 juli richting de bonden sturen want we willen eerst met vakantie. Zo belangrijk vinden ze die CAO.

Karl
Dan moeten de VNG en haar collega's behalve met een corrigerende, billijke en rechtvaardige loonsverhoging toch zeker ook over de brug komen met een fatsoenlijke vitaliteitsregeling zoals die overal in overheidsland en trendvolgers al bestaat.
Ambtenaar / jurist
https://www.fnv.nl/petities/statement-cao-gemeen …
René / bel.adv.
CBS: inflatie 2020: 1,3 %

inflatie 2021: (verwacht 1,8 / 2 %)

Wat was het aanbod van onze werkgever?
Frits
@MO ambtenaar



Jarenlang ben ik lid geweest van een vakbond. Wat hebben we voor mij gedaan: niks noppes nada. De vakbonden hebben hun oren laten hangen naar de grootste groep in hun ledenbestand: de bijna bejaarden, boomers en

werknemers in de lagere loonschalen. Er rolde altijd een voordelige deal voor deze groepen uit.



Tegenwoordig maken de vakbonden zich liever druk over diversiteit en andere woke issues dan een fatsoenlijk salaris.



Maar de druppel om het lidmaatschap was de behandeling van mijn vader. Veertig jaar bondslid geweest. Maar kreeg bij de reorganisatie van zijn bedrijf te horen dat ze er waren voor de mannen met de blauwe jassen in de fabriek en niet voor de mannen in de witte jassen. Zij verdienden genoeg en moesten zichzelf maar redden. Dat was een wijze les.



Zolang de vakbonden niet mee ontwikkelen met de gemiddelde arbeider in Nederland vormen ze een anachronistisch gedrocht dat zich niet realiseert dat de gemiddelde arbeider niet meer op de fiets in een overall op het werk verschijnt en daar zijn werkdag in fabriekshallen slijt.
Rolie Groninger / consultant
Die reactie van Bas zal wel bedoeld zijn als een persiflage. Zo niet, het zal je manager maar zijn! Zelden zo’n kul gelezen. Of…zou dit nu een schoolvoorbeeld van een parallelle werkelijkheid zijn?
Petra
Rogro zal je manager maar zijn, denk ik dan. Zelden zo'n niet-kritische bijdrage gelezen.



BTW: ik heb inderdaad steeds meer het gevoel in een parallelle wereld te leven. Het is werkelijk ongelofelijk wat er vandaag de dag allemaal fout gaat en door veel mensen 'als normaal' wordt ervaren.
Bart / zzp bij overheid
Ongeloofwaardig! Een half procent koopkrachtreparatie. Terwijl de inflatie 3,7 % is.

Eerder moesten ambtenaren rechten al verdwijnen, met als gevolg minder zekerheid. Waar blijft die looncompensatie cq marktconform salaris? *)



Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, krijgen gemeenten als een boemerang terug. Goede werknemers vertrekken steeds sneller, minder kwaliteit blijft over, terwijl inhuur fors duurder is.



bron CBS Het CPI (inflatiecijfer) steeg met 3,7 % in anderhalf jaar tijd.

januari 2020 105,97

januari 2021 107,62

juni 2021 109,67

https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83131NE …

*) Dankzij forse ABP premieverhogingen staan ambtenaren al jarenlang in de min. (exc. uitzonderingen)
doeterniettoe / -
quote:

[‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.]

Wat dachten werkgevers van NEE? Ze nemen een politiek standpunt over maar zijn dat helemaal niet, zij zijn enkel 'werkgever', niets meer en niets minder.

Het uitnodigen om toch vooral te gaan onderhandelen is eenvoudigweg niet serieus: een loonsverhoging die lager is dan de inflatie komt neer op een loonsverlaging.



@Frits: uw reactie geeft exact weer waar het over gaat: alleen aan uzelf denken en niet aan de groep. Al die werkgevers verenigen zich tot 1 partij, als werknemers besluiten dat niet te doen ("want wat hebben ze nou voor mij persoonlijk bereikt") hebben die bij voorbaat verloren .
Arjan
Begin het vertrouwen wel een beetje te verliezen, je hoort niks enz enz. Het is inmiddels september. Neem aub ook de cao voor 2022 mee.
Gerben
@ de bonden. Maak van 2,75% nu per 1/10/2021 3% en per 1/11/2021 3,5% en per 1/12/2021 4% en dit alles met terugwerkende kracht, en ten minste € 55 aan thuiswerkvergoeding voordat je aan de tafel verschijnt bij deze uitbuiters!



Klaar met dat gedraai en gelieg: EEN NET BOD; ze bedoelen het is net een bod.



Ze krijgen al tijden niemand meer op de vacatures; hoe dan?
Bert Spierings / Medewerker SZW
De bonden willen met een groot scherm voor de ingang van het kantoor van de VNG gaan staan. Als het niet zo lachwekkend triest was had ik het een goede grap gevonden. Staken? Wel eens van gehoord beste bond? Het is maar een suggestie. Of dachten jullie werkelijk dat z'on flutactie enige indruk zal maken? Neem gelijk de CAO 2022 mee. Vermoed een uitkomst van 1,6% voor 2021 0.6 % voor 2021 en 1 % voor 2022.
p van driel / medewerker infra
ik denk er steeds meer aan de gemeente te verlaten. We zijn de pisbak geworden van de maatschappij. klagende iwoners omdat vacatures niet ingevuld worden en de werkdruk toeneemt. Men wil niet meer voor de gemeente werken. De voordelen van jaren geleden die het mindere salaris goedmaakten zijn inmiddels verdwenen en alles gelijkgesteld met het bedrijfsleven. Bijna alles... behalve het salaris.

de vakbonden moeten eens voet bij stuk houden.

in 2020 7 maanden op een cao moeten wachten, in 2021 nog langer, zonder enige compensatie voor het verlies! voor 2022 zie ik hetzelfde gebeuren.

Spreek nu een cao af voor 2 jaar 3% per jaar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari en niet vanaf april.
John / Toezichthouder
Vanwege het salaris is er niet aan goed personeel te komen. En maar blijven inhuren (alsof dat niets kost). Geef ons € 500,00 netto, 3% loonsverhoging per 01-01-2021 (dus met terugwerkende kracht) en een thuiswerkvergoeding van € 2,00 per dag. Dit lijkt mij redelijk qua vergoeding.
Advertentie