Werkgevers willen verder met cao gemeenten
De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.
De gemeentelijke werkgevers, VNG en WSGO, hebben de vakbonden per brief opgeroepen op om na de zomer zo snel mogelijk het overleg over een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren hervatten en af te ronden.
Net bod
Werkgevers en vakbonden FNV, CNV en CMHF onderhandelden vanaf november vorig jaar over een cao voor alle gemeentelijke medewerkers voor het jaar 2021. De vakbonden braken het overleg in februari dit jaar af. De werkgevers meenden een bod te hebben gedaan dat geheel of gedeeltelijk tegemoetkwam aan de eisen van de vakbonden. De bonden keken daar echter anders tegenaan.
Struikelblok
Belangrijkste struikelblok is de verbetering van het loon van gemeenteambtenaren. De werkgevers vonden dat ze een net bod deden met een loonsverhoging van een half procent in 2021 en een eenmalige uitkering voor alle werknemers van 300 euro bruto. De bonden stelden daar een eis tegenover van 2,75 procent en verschillende bonussen voor diverse beroepsgroepen, waaronder 500 euro eenmalig voor vitale functies. Daarnaast stonden ook de herinvoering van een VUT-regeling en een verlofnorm van acht dagen op het wensenlijstje van de bonden. ‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.
Verlof en thuiswerk
In de brief aan de bonden wijzen de werkgevers erop dat ze al op verschillende terreinen hebben aangegeven toe te willen geven aan de eisen van de bonden. ‘In de afspraken over verlof, toch een omvangrijk en ingewikkeld dossier, zijn wel al vergevorderd. En afspraken over thuiswerk zouden we meteen kunnen maken, maar blijven nu onnodig uit, terwijl werkgevers én werknemers er dringend behoefte aan hebben’, zo stellen de gemeentelijke werkgevers in de brief.
Bal bij bonden
Volgens de werkgevers ligt de bal nu bij de bonden. ‘U beperkt uw reactie op ons bod tot de constatering dat en niet genoeg is en u meer wilt. We komen echter alleen tot een nieuwe cao als beide partijen, dus ook de vakbonden, bereid zijn om stappen naar elkaar te zetten, en zo te ontdekken waar we wel en niet uit gaan komen. We nodigen u daarom van harte uit om snel een overleg te starten met een nieuw bod van uw kant.’
Cao rijk
De onderhandelingen over een cao voor rijksambtenaren zitten ook al sinds februari vast. Het loonbod van werkgever rijk was 1 procent erbij in 2021. De bonden vonden dat geen serieus bod – FNV Overheid eiste 5 procent – en schorten daarop de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren op. Na een lijmpoging en een demonstratie op het Malieveld in mei werd er begin juni een nieuwe onderhandelingspoging ondernomen, die echter op 10 juni wederom werd afgebroken.
Cao provincies
Over de cao provincies wordt inmiddels ook al zes maanden onderhandeld. Zes onderhandelingsronden tussen vakbonden en werkgevers bleken niet voldoende om de grote verschillen tussen de partijen te overbruggen. Sinds maart ligt ook dit overleg stil. Op 9 en 10 juli gaan bonden en werkgevers opnieuw om de tafel om te kijken of ze nader tot elkaar kunnen komen.
Reacties: 49
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Altijd achteraan, altijd minder.
Zelfs de fnv doet mee door de eisen voor de rijksambtenaren hoger te stellen dan die voor de gemeenteambtenaren.
Leer, doe een jaar of 3 ervaring op in je vak en dan snel wegwezen naar een werkgever die je waardeert. Bij werkgevers die je uitbuiten moet je niet loyaal zijn.
Zijn er echter onoverkomelijke problemen, denk niet na over bedrijfsleven, maar ga dan ook!
Ik wil de bond meegeven ook eens te kijken naar de behoeften van jonge(re) ambtenaren: In deze levensfase speelt geld in het algemeen een grotere rol. Schaf of wijzig drastisch de periodieken. Is echt niet meer van deze tijd.
Voor de oude(re) ambtenaren is tijd, dus korter werken en eerder kunnen stoppen belangrijker. Probeer hier eens iets voor vast te leggen.
Succes!
Zijn er echter onoverkomelijke problemen, denk niet na over bedrijfsleven, maar ga dan ook!
Ik wil de bond meegeven ook eens te kijken naar de behoeften van jonge(re) ambtenaren: In deze levensfase speelt geld in het algemeen een grotere rol. Schaf of wijzig drastisch de periodieken. Is echt niet meer van deze tijd.
Voor de oude(re) ambtenaren is tijd, dus korter werken en eerder kunnen stoppen belangrijker. Probeer hier eens iets voor vast te leggen.
Succes!
De gemeente verwacht van haar werknemers vakkundigheid, expertise, flexibiliteit, inzet enzovoort. Daar mag je andersom in het kader van goed werkgeverschap als werkgever ook een fatsoenlijke geldelijke waardering voor verwachten. Niet dat je elk jaar erop achteruit gaat.
De stap terug naar het bedrijfsleven wordt zo inderdaad steeds aantrekkelijker. Of terug naar de non-profit sector overigens: zelfs dáár werd ik voor hetzelfde werk aanzienlijk gunstiger uitbetaald. Bedankt voor de tip.
Waarom laat Binnenlandsbestuur zich gebruiken om nepnieuws ook namens de gemeente Rotterdam te verspreiden?
De VNG heeft in februari voor de cao-gemeenten 2021 een eindbod gedaan wat van alle cao’s in Nederland het slechtste cao-voorstel is. Dit voorstel is terecht afgewezen door de drie vakbonden. De onderhandelingen zijn opgeschort.
Wethouder Van Gils, college van B&W van Rotterdam u kunt, als lid van de VNG, de werkgeversdelegatie oproepen weer plaats te nemen aan de onderhandelingstafel met een bod waaruit de waardering voor uw eigen medewerkers blijkt.
Redactie van Binnenlandsbestuur vindt u het professioneel om de vitaliteitsregeling voor jong en oud weer neer te zetten als vut-regeling?
1. Waarom duurt dit alweer zo enorm lang?
2. Waarom geen uniformiteit van de overheids cao’s
3. Waarom liggen de eisen bij de verschillende overheidsdiensten zo ver uit elkaar?
4. Wat doet het beeld wat over de vakbonden bestaat met jullie als vakbonden?
a. We moeten niet zeuren. Daar kan maar één reactie op gegeven worden: we zeuren niet.
b. We doen vele malen minder dan in het bedrijfsleven. Dat wordt vaker gesteld maar een onderzoek waar dat uit blijkt ken ik niet. Het is vooralsnog een onbewezen stelling.
c. We hebben niet het risico om je baan te verliezen. Dat was al nooit zo, maar na de WNRA is dat al helemaal niet meer het geval.
d. We weten dat we minder verdienen bij de overheid. Dat klopt. Maar de nieuwe CAO gaat niet over minder verdienen dan in het bedrijfsleven maar over het verhogen van de lonen om het verschil met het bedrijfsleven niet groter te laten worden. We willen het bedrijfsleven niet inhalen maar ook we willen de verschillen ook niet groter laten worden.
e. We plukken ontzettend veel vruchten. Wat zou moeten zijn, blijft onduidelijk.
f. Kop houden en die aalmoes accepteren. Tja, feitelijk kan hier maar één reactie op gegeven worden: we houden onze kop en we accepteren de aalmoes ook niet.
g. Je doet je werk voor Nederland, niet voor je portemonnee. Ja, werken voor Nederland en ja werken ook voor de portemonnee. Ik wel tenminste en ik heb niet iemand anders nodig om me te vertellen dat dat niet zo is.
Besef je wel dat het nu 17-07-2021 is en we dus al 7 maanden over tijd zijn? Wat jij voorstelt is een online actie en dat op 16 september? Moet blijkbaar eerst nog 8 weken vakantie gevierd worden (...)
De bonden hadden maanden geleden al moeten oproepen tot echte actie. Stakingen dus. Alleen dan wordt er geluisterd. Een online actie is lachwekkend. De Gemeenteambtenaren doen hun best. Maar de bonden komen na 9 maanden met een online actie. Toen ik de bond echt nodig had, kwam het ook niet verder dan online geneuzel. Maar hebben totaal niets voor me gedaan. Dit geeft de slagkracht van de bonden treffend weer. Een online actie. Net zoiets als de kopstoot van een vlinder.
O ja de heren aan de overkant van de tafel hebben al weer een nieuwe CAO en hoe. Niet met minder meer genoegen nemen!
En nu vragen de werkgevers om een nieuw bod? Vraag maar iets meer zou ik zeggen..
Vakbonden zijn het lachertje van relatie tussen werknemers en werkgevers. Hetzelfde kaliber als hypotheekadviseurs en makelaars; je hebt er geen zak aan.
Uitkomst straks? Iedereen eenmalig 500 euro netto in 2021 en niks structureels. En dan wordt er voor 2022 en verder in net najaar verder gepraat. Echt, het lachertje….
Ik ben en blijf jaloers op de rijks cao (die zoals jullie weten ook voor onze bestuurders geldt).
Ik zou me als bestuurder ongemakkelijk voelen als mijn eigen cao jaar op jaar vele malen beter is dan die van de gemeente medewerkers.
Ik zou de onderhandelingen helemaal vervelend vinden als ik als onderhandelaar namens de VNG zelf vakbondsbestuurder zou zijn geweest.
inflatie 2021: (verwacht 1,8 / 2 %)
Wat was het aanbod van onze werkgever?
Jarenlang ben ik lid geweest van een vakbond. Wat hebben we voor mij gedaan: niks noppes nada. De vakbonden hebben hun oren laten hangen naar de grootste groep in hun ledenbestand: de bijna bejaarden, boomers en
werknemers in de lagere loonschalen. Er rolde altijd een voordelige deal voor deze groepen uit.
Tegenwoordig maken de vakbonden zich liever druk over diversiteit en andere woke issues dan een fatsoenlijk salaris.
Maar de druppel om het lidmaatschap was de behandeling van mijn vader. Veertig jaar bondslid geweest. Maar kreeg bij de reorganisatie van zijn bedrijf te horen dat ze er waren voor de mannen met de blauwe jassen in de fabriek en niet voor de mannen in de witte jassen. Zij verdienden genoeg en moesten zichzelf maar redden. Dat was een wijze les.
Zolang de vakbonden niet mee ontwikkelen met de gemiddelde arbeider in Nederland vormen ze een anachronistisch gedrocht dat zich niet realiseert dat de gemiddelde arbeider niet meer op de fiets in een overall op het werk verschijnt en daar zijn werkdag in fabriekshallen slijt.
BTW: ik heb inderdaad steeds meer het gevoel in een parallelle wereld te leven. Het is werkelijk ongelofelijk wat er vandaag de dag allemaal fout gaat en door veel mensen 'als normaal' wordt ervaren.
Eerder moesten ambtenaren rechten al verdwijnen, met als gevolg minder zekerheid. Waar blijft die looncompensatie cq marktconform salaris? *)
Voor een dubbeltje op de eerste rang zitten, krijgen gemeenten als een boemerang terug. Goede werknemers vertrekken steeds sneller, minder kwaliteit blijft over, terwijl inhuur fors duurder is.
bron CBS Het CPI (inflatiecijfer) steeg met 3,7 % in anderhalf jaar tijd.
januari 2020 105,97
januari 2021 107,62
juni 2021 109,67
https://opendata.cbs.nl/#/CBS/nl/dataset/83131NE …
*) Dankzij forse ABP premieverhogingen staan ambtenaren al jarenlang in de min. (exc. uitzonderingen)
[‘Gezien de financiële positie van gemeenten en de omstandigheden van veel werkende Nederlanders is dat onrealistisch en niet uit te leggen’, meenden de werkgevers.]
Wat dachten werkgevers van NEE? Ze nemen een politiek standpunt over maar zijn dat helemaal niet, zij zijn enkel 'werkgever', niets meer en niets minder.
Het uitnodigen om toch vooral te gaan onderhandelen is eenvoudigweg niet serieus: een loonsverhoging die lager is dan de inflatie komt neer op een loonsverlaging.
@Frits: uw reactie geeft exact weer waar het over gaat: alleen aan uzelf denken en niet aan de groep. Al die werkgevers verenigen zich tot 1 partij, als werknemers besluiten dat niet te doen ("want wat hebben ze nou voor mij persoonlijk bereikt") hebben die bij voorbaat verloren .
Klaar met dat gedraai en gelieg: EEN NET BOD; ze bedoelen het is net een bod.
Ze krijgen al tijden niemand meer op de vacatures; hoe dan?
de vakbonden moeten eens voet bij stuk houden.
in 2020 7 maanden op een cao moeten wachten, in 2021 nog langer, zonder enige compensatie voor het verlies! voor 2022 zie ik hetzelfde gebeuren.
Spreek nu een cao af voor 2 jaar 3% per jaar met terugwerkende kracht vanaf 1 januari en niet vanaf april.