Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenten willen ambtenaren ruimer kunnen belonen

Om concurrerend te kunnen zijn op de arbeidsmarkt wil de gemeentekoepel de arbeidsvoorwaarden voor gemeenteambtenaren aantrekkelijker maken.

06 juli 2023
Geld met een strik er omheen
Shutterstock

Ruimere toelagen en het jaar rond extra periodieken kunnen toekennen moeten de gemeente aantrekkelijker maken als werkgever. Wel gaan ongebruikte vakantiedagen eerder vervallen.

Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling

Gemeente Diemen
Beleidsmedewerker Ruimtelijke Ontwikkeling

Projectleider (digitale transformatie)

JS Consultancy
Projectleider (digitale transformatie)

Arbeidsvoorwaardennota

Dat staat in de conceptarbeidsvoorwaardennota voor 2024 van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) die is voorgelegd aan de leden. De arbeidsvoorwaardennota is de inzet van de werkgevers voor de onderhandelingen over de cao gemeenten in 2024. Ingezet wordt op een cao met een looptijd van één jaar. De loonontwikkeling zou dusdanig moeten zijn ‘dat de gemeentelijke sector zich goed positioneert tegenover de omliggende sectoren in de overheid’. De VNG wil na de lange onderhandelingen over de huidige cao nu heel graag een akkoord dat snel wordt gesloten. Vandaar dat de arbeidsvoorwaardennota voornamelijk de uitwerking van eerder gedane voorstellen bevat.

Bezettingsprobleem

Omdat de concurrentie op de arbeidsmarkt naar verwachting groot blijft en veel gemeentelijke organisaties bezettingsproblemen hebben, is het voornemen meer mogelijk te maken in de bestaande arbeidsvoorwaarden. Zo gaat voor de functionerings- en arbeidsmarktoelage een hoger maximum gelden: 15 in plaats van de huidige 10 procent. En extra periodieken kunnen in plaats van op de vaste periodiekdatum ook op een ander moment van het jaar worden gegeven.

Opzegtermijn

De opzegtermijn voor medewerkers wordt twee maanden in plaats van de huidige termijn van één maand. ‘We willen niet voorkomen dat medewerkers vertrekken, maar ervoor zorgen dat de werkgever en de collega’s meer tijd hebben om vervanging te zoeken’, aldus de VNG. ‘Dit vergroot de continuïteit in de organisatie van het werk en vermindert daarmee de gevolgen voor de werkdruk.’

Vitaliteitsbeleid

De VNG wil in de nieuwe cao ook afspraken over vitaliteitsbeleid opnemen. ‘Veel organisaties hebben beleid op dit onderdeel maar wij stellen voor om een basis voor alle organisaties af te spreken’, aldus het voorstel. Dat moet er toe leiden dat alle gemeentelijke werkgevers beleid hebben dat vitaliteit bevordert. Werkgevers zijn vrij in hoe ze dat doen, maar het vitaliteitsbeleid moet wel voldoen aan een aantal in de cao vastgelegde criteria.

Peiling werkdruk

Zo zullen alle werkgevers straks naast een strategische personeelsplanning ook een beleidsplan vitaliteit moeten hebben. Onderdeel daarvan zijn een periodieke peiling naar werkdruk en zo nodig maatregelen tegen werkdruk en een periodieke bespreking van de personele bezetting en eventuele maatregelen tegen (dreigende) onderbezetting. Beide in overleg met de ondernemingsraad. Verder wordt eraan gedacht de vervaltermijn van wettelijke vakantie in te korten van 12 naar de wettelijke 6 maanden. Dat zou tijdige en regelmatige opname van vakantie bevorderen.

Looptijd

De inzet is een cao voor één jaar, 2024. De ruimte daarvoor zal volgens de VNG mede worden bepaald door de verwachte pensioenpremieontwikkeling in 2024. In de huidige cao is de arbeidsvoorwaardenruimte voor het grootste deel vertaald in een nominale verhoging. Dit met het oog op de druk van de inflatie op de koopkracht van medewerkers met lagere inkomens. Voor de komende cao gaat de voorkeur uit naar afspraken over een procentuele salarisverhoging.

Gemeenten kunnen tot vrijdag 8 september 12.00 uur stemmen over de conceptarbeidsvoorwaardennota. Op 15 september stelt het VNG-bestuur de definitieve arbeidsvoorwaardennota vast.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans van Zonneveld
Het is geweldig dat dit gemeente overheid kan.
Maar wij in de sociale werk voorziening en CAO aan de slag willen ook gecompenseerd worden voor gestegen kosten.
Wij vragen 10.15 % verhoging en 21 cent kilometer vergoeding en daar is geen geld voor.
De minister moet met geld komen.
Ik en wij vinden dat wij nu aan de beurt zijn en de gemeente maar even moeten wachten.
Een paar feiten,
Er zijn mensen die zonder brood naar het werk komen om hun kinderen.
Er zijn mensen die niet altijd de reiskosten naar het werk te komen een groot schandaal gewoon.
Mensen neem uw verantwoordelijkheid en kies voor de wsw en maakt die deal met de bonden en geef ons dat geld.
Actie actie zeggen wij altijd regel het nu.
T. Simpelmans
Mooie woorden, maar feit is dat bij de vorige cao ik onderaan de streep er 5,0% bij heb gekregen, bij ruim 10% inflatie. En het jaar daarvoor was het 0,1% bij 6% inflatie.

Er wordt niet beter beloond.
Advertentie