Advertentie
carrière / Nieuws

Arbeidsmarkt zeer krap, nieuw personeel werven blijft moeilijk

Het is steeds interessanter voor werknemers over te stappen. Om dat te voorkomen zouden werkgevers meer kunnen doen aan behoud van mensen.

28 maart 2023
Nieuwe baan
Shutterstock

Ondanks een lichte daling van het aantal vacatures, was de arbeidsmarkt was eind vorig jaar nog steeds zeer krap. Dat blijkt uit de Spanningsindicator van UWV over het vierde kwartaal van 2022. Daarmee blijft het voor werkgevers ook dit jaar moeilijk om nieuw personeel te werven.

Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

JS Consultancy
Incidentmanager Defensie Bewakings- en Beveiligingssysteem (DBBS)

Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

JS Consultancy
Relatiemanager Regio Zuid-Holland en Zeeland

55-plussers

Om werkgevers daarbij te helpen heeft UWV 34 mogelijke oplossingen op een rij gezet, waaronder het scheppen van combinatie- of duobanen, het werven van 55-plussers en meer kijken naar skills in plaats van ervaring en diploma’s bij kandidaten.

Salaris

Niet elke oplossing past volgens UWV-arbeidsmarktadviseur Stef Molleman bij elke organisatie. ‘Wel hebben we drie tips meegenomen die voor iedere werkgever met moeilijk vervulbare vacatures stof tot nadenken geven. Dit zijn het werven via het netwerk van werknemers, het aanpassen van functie-eisen en het duidelijkheid scheppen in vacatures, bijvoorbeeld over het salaris.’

Jobcarving

De 34 oplossingen zijn verdeeld in drie categorieën: nieuw talent aanboren, het werk anders organiseren en het binden en boeien van de bestaande medewerkers. Om nieuw talent aan te boren zouden werkgevers bijvoorbeeld vaker kunnen kijken naar vaardigheden bij kandidaten of de inzet van mensen met een arbeidsbeperking. Ze zouden mogelijk ook het werk ander kunnen organiseren door bijvoorbeeld het combineren van banen of taken, jobcarving en het inzetten van duobanen.

Geldproblemen

Maar werkgevers kunnen ook alert zijn op het feit dat werknemers niet weggaan. Molleman: ‘Door de krapte op de arbeidsmarkt zijn er voor iedereen meer opties en voor sommige werknemers lijkt het gras misschien groener aan de overkant. Kortom, het wordt steeds aantrekkelijker voor werknemers om een overstap te maken.’ Om dat te voorkomen zouden werkgevers meer kunnen doen aan het binden en boeien van hun mensen. Zo kunnen werkgevers meer kijken naar het stimuleren van leren en ontwikkelen binnen de huidige functie, werknemers met geldproblemen ondersteunen en meer aandacht schenken voor de werk/privé balans. 

Eindejaarsrecord

Eind 2022 daalde het aantal openstaande vacatures van zo'n 452.000 naar 420.000, een daling van ruim 7 procent. Frank Verduijn, arbeidsmarktadviseur UWV: ‘Eind 2021 was de arbeidsmarkt al krapper dan ooit gemeten. Ondanks de lichte afname van de Spanningsindicator in de laatste helft van het jaar, werd dat eindejaarsrecord in 2022 ruim verbroken. De krapte zal waarschijnlijk voorlopig aanhouden, dus dat noopt ons om anders te kijken naar de arbeidsmarkt en het werven van nieuwe medewerkers.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hans Bakker
Hopelijk zal de Deliveroo uitspraak inzake zzp’ers gemeenten bewegen om minder zzp’ers in te huren. Het inhuren van deze zzp’ers vormt vanwege het handhavingsmoratorium van de belastingdienst misschien geen risico, maar het knabbelt wel aan de positie van gemeenten op de arbeidsmarkt. Gemeenten huren massaal zzp’ers in die in werkelijkheid geen zzp’ers zijn. Schijnzelfstandigen dus. Snijden ze zich als collectief mee in de vingers.
Toine Goossens
Acuut stoppen met nieuwe wet- en regelgeving. Er dient rust te komen. Begin een gesprek over gezamenlijke normen en waarden. Die waarden staan met de politieke aardverschuiving nu wel op de agenda, maar die normen in het geheel nog niet.
En dan de rol van de Tweede Kamer. Die moet stoppen met het sturen op uitzonderingen. Meer uitzonderingen, is meer chaos. Sturen op kwaliteit betekent sturen op duidelijkheid, eenduidigheid en begrijpelijkheid. Dat zijn kwalitatieve begrippen waar Kamerleden lak aan hebben.

Als de Eerste Kamer haar werk goed zou doen, dan zou zij de afgelopen 10/15 jaar heel veel wetten terug hebben gestuurd. Dat is niet gebeurd, wat heb je daar dan aan?

Binnenkort gaat het Beleidskader naar de Tweede Kamer. Zou dat samen met de Staat van de Uitvoering tot een cultuurverandering in de politiek leiden? Ik betwijfel het.
Advertentie