Advertentie
carrière / Column

15 jaar pensioen is genoeg

Een alternatief is om de periode van pensioenuitkering te beperken. Laten we zeggen een periode van 15 jaar. Aan het eind van deze periode blijft alleen de AOW-uitkering als inkomen over.

02 november 2012

Het AOW- en pensioenvraagstuk is voortdurend het nieuws. Ook het nieuwe kabinet Rutte heeft weer een hoofdstuk toegevoegd aan dit verhaal. De maatregelen gaan steeds dezelfde kant op: langer doorwerken, hogere premies en lagere uitkeringen. Misschien moeten we voor een oplossing eens een andere variant bedenken, namelijk een tijdelijk pensioen.

Tijdens ons werkzame leven leggen we elke maand een deel van ons inkomen opzij en dragen dit over aan een pensioenfonds. Als we stoppen met werken keert het pensioenfonds weer elke maand een bedrag uit. Voor de meeste mensen vormt de pensioenuitkering samen met de AOW-uitkering het totale inkomen. We hopen dat we met dit inkomen nog een beetje leuk kunnen leven als we niet meer werken. Zoals bekend staat het pensioen zwaar onder druk. Pensioenfondsen lossen dit op door minder pensioen uit te keren en door hogere premies te heffen bij de werkenden. Op den duur is dit een heilloze weg. Een alternatief is om de periode van pensioenuitkering te beperken. Laten we zeggen een periode van 15 jaar. Aan het eind van deze periode blijft alleen de AOW-uitkering als inkomen over. Diegenen die dit tamelijk afschrikwekkend vinden, moeten zich realiseren dat op dit moment ook honderdduizenden mensen in Nederland alleen een AOW-uitkering hebben. En diegenen die graag tot hun dood een pensioen willen, kunnen zich individueel bijverzekeren of kunnen bijvoorbeeld hun eigen woning te gelde maken.

Een systeem van een afgebakende periode van een collectief pensioen heeft een aantal voordelen.

Ten eerste wordt ons pensioensysteem veel goedkoper. De pensioenpremies zijn onder andere zo hoog vanwege het zogenaamde levensrisico. In pensioentermen is een lang leven namelijk een risico. Omdat de levensverwachting niet duidelijk is moet het zekere voor het onzekere worden genomen en moeten enorme reserves worden aangelegd. Bij een afgebakende periode is heel helder wat het maximale bedrag is dat moet worden uitgekeerd voor de doelgroep. De pensioenpremies kunnen dus aanzienlijk dalen.

In de tweede plaats biedt een pensioensysteem met een vaste uitkeringsperiode de mogelijkheid voor flexibiliteit. Je zou een systeem kunnen bedenken waarbij mensen zelf mogen bepalen wanneer de uitkeringsperiode ingaat binnen een bepaalde bandbreedte. Bijvoorbeeld tussen 63 en 67 jaar. Iemand met zwaar werk of iemand die gewoon geen zin meer heeft in z’n baan neemt eerder pensioen; iemand met minder zwaar (of zelfs: leuk!) werk laat z’n pensioen ingaan op z’n 67e. Hier zit dus een klein gokelement in voor wat betreft de levensverwachting. Iemand die het niet vertrouwt laat z’n pensioen eerder ingaan dan iemand denkt oud te worden.
 

Het derde - en belangrijkste – voordeel is de feitelijke waarde van het pensioen. De waarde van het pensioen is in dit verband voor tweeërlei uitleg vatbaar. Ten eerste de “consumptiewaarde”. Het hogere inkomen dat met pensioen wordt gegenereerd levert alleen iets op als je in staat bent, en de behoefte hebt, om ook iets met dit inkomen te doen. In het systeem van een beperkte pensioenperiode eindigt de pensioenuitkering tussen 78 en 82 jaar, afhankelijk van de gekozen begindatum (respectievelijk op de leeftijd van 63 en 67 jaar). In het algemeen kan worden gesteld dat je na een bepaalde leeftijd niet zo veel inkomen meer nodig hebt voor een leuk leven. Ik denk dat eenmaal boven de 80 jaar, de behoefte aan vakanties, golfen of anderszins luxe wel afneemt. Het wordt nog triester als je met een riant pensioen de laatste jaren van je leven al dementerend doorbrengt in een verzorgingshuis. In zo’n situatie maakt het totaal niet uit of je leeft van je kale AOW of met extra inkomen van een pensioen. Je komt de deur toch niet meer uit.

De tweede betekenis van pensioenwaarde is het feitelijk besteedbare inkomen. In de nabije toekomst zijn serieuze aanslagen op ons pensioen te verwachten. Je kunt erop wachten dat 65-plussers met een pensioen ook AOW-premie gaan betalen. Ook komen steeds meer inkomensafhankelijke regelingen in de zorg. Mensen met een (relatief) hoog inkomen zullen steeds meer hun eigen zorg op hun oude dag moeten betalen. Bij steeds meer en steeds hogere inkomensafhankelijke eigen bijdragen komt het besteedbare inkomen van mensen met een pensioen akelig dicht in de buurt te liggen van mensen met alleen AOW. En dan hebben we het nog niet eens over allerlei andere inkomensafhankelijke regelingen waar mensen met alleen AOW wel voor in aanmerking komen en mensen met een pensioen (net) niet. Dus aan het eind van je leven met allerlei aanslagen op je pensioen vraag je je dan af: waar heb ik in hemelsnaam nu 40 jaar pensioenpremie voor betaald? Of is de pensioenpremie gewoon een verkapte solidariteitsheffing geworden?

 
Rik Bolhuis

Meer columns van Rik Bolhuis vindt u hier.  

 

 

 

 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

gerrie
Mensen zelf laten sparen. Een hele grote banenfokkerij die pensioenfondsen. De dikke laag slagroom is allang van de taart als mensen recht hebben op pensioen. Opgegaan aan salarissen en premies.
c.gerrits / uitzendkracht
Ik en meerdere mensen in deze sector hebben nu al een probleem om rond te komen , er is nu voor ons zo"n 8 maanden werk per jaar . De u.z.b"s doen waar die zin in hebben , laten ons ook geen vol jaar werken anders moeten we een contract krijgen . WAAR gaan wij heen met ons landje . Langzaam naar de afgrond met de werkende middenklasse .
P. van Herk / Medewerker buitendienst
Volkomen overbodig voorstel, als men de statistieken er op naslaat is het ook het huidige systeem zo dat het pensioen gemiddeld 15 jaar wordt uitgekeerd. De een sterft vroeg en de ander doet daar wat langer over. Gemiddelde ouderdom is 82 jaar met een ingangsdatum van pensioen op 67 jaar is dat precies 15 jaar.
deBruin / gepensioneert
Als het over ouderen gaat denk men dat iedereen een eigen huis heeft, en zijn er genoeg die net zo als ik in een huur huis wonen en 40 jaar premie heeft betaalt en vijftig jaar heeft gewerkt.
Ir J.W.Polman / DGA
De VVD begint wel erge trekjes van slecht kapitalisme te vertonen. Als Nederland niet afzakt naar het voorzieningenniveau van de USA dan speelt de Staat in hun ogen kennelijk voor Sinterklaas. Ik sta nu kort voor mijn pensioen en voel mij door de VVD verraden. Zij willen geen samenleving waar je in gezamenlijkheid risico's draagt die je individueel niet te boven komt. Eigen verantwoordelijkheid heet het daar en betekent: zoek het in je eentje uit en als je dat niet redt jammer voor jou. Een klein bevoorrecht groepje int alle opbrengst van onze economische groei en nu het wat slechter gaat wil dat groepje niet naar verhouding bijdragen. Maar wel mantelzorgers (die vrijwillig hun ouders of gehandicapte kinderen verzorgen) aan het werk willen zetten in allerlei vormen waar de professionele managers tonnen euro's wegslepen voor uitsluitend cijferwerk. Ik zie met lede ogen aan hoe wij een ooit mooi en welvarend Nederland aan het afbreken zijn. Ik denk dat we op weg zijn een derde wereldland te worden dat straks door de huidige opkomende markten onder de voet zal worden gelopen. Een provincie van China of India. En zij hebben van ons geleerd hoe je een land (nee volk) moet uitbuiten. We zullen er van lusten ben ik bang. En Rutte gaat de geschiedenis in als de man die zijn rekensommen niet kan maken en verbaasd is als hij daar door de redelijke Nederlander wordt aangevallen. Nieuwe verkiezingen ? Ik stem niet meer want als men je stem heeft gaat men aan de verborgen agenda werken. Eens zien of ik na mijn pensionering hier wel wil blijven.
P. Buitenhuis / pensioen consultant
Enkele jaren geleden heb ik al eens bepleit meer keuzemogelijkheden op te nemen in de pensioenwet. Nu moet pensioen levenslang zijn, wel is er keuze tussen b.v. uitstellen, vervroegen en hoog/laag. Naar mijn mening zou je in ieder geval de keuze moeten hebben om het pensioen tijdelijk te laten uitkeren. En of dat dan 80, 85 of 90 moet zijn, dat is dan de toekomstige invulling. Nu doet zich de vreemde situatie voor dat pensioen vaak wordt geïndexeerd (als daar ruimte voor is!) waardoor je het hoogste pensioen ontvangt in de periode dat je het 't minst nodig hebt. Met een levenslange AOW als basis is het pensioen goed in te richten.
Janssen / Boekhouder
Ik ben nog steeds mening dat er geen pensioenprobleem is. De pensioenfondsen krijgen steeds meer kapitaal binnen. En die rekenregel, ach, het is een rekenmodel, meer niet.

Het ABP heeft in haar bestaan - corrigeer mij als het niet zo is - slechts 2 keer verlies geleden. In hun geinvesteeerd vermogen zitten ook beleggingen in obligaties van de Zuidelijke landen, die in het slechts geval voor 100% verkocht worden aan de ECB. Tevens hebben de bedrijfspensioenfondsen spelregels, die aangeven wat er moet gebeuren bij overwaarde of onderwaarde. Geen indexeringen of minder pensioen is niets anders dan het uitvoeren van de pensioenreglement. Ik heb trouwens ook niemand horen zeuren toen de FPU, VUT en indexeringen berekend werd.

Het 1e pensioen, de AOW, dat is een probleem. Steeds meer pensionado's en steeds minder werkende mensen.

Het tweede probleem is dat de meerderheid de overheid gelooft en verder niets doet, totdat het te laat. Tja, dit is helaas het resultaat van 50 jaar overheidsknuffelen.
willem / AOWer opzichter BWT
Die dekkingsgraad is gewoon onzin, evenals 67 met pensioen en ook pensioenkortingen. Eerst geven pensioenfondsen aan dat het één en ander niet hoeft om geruime tijd daarna de politiek en de vakbonden na te jeremiëren. Keer op keer houdt dan de één en dan de ander en de derde partij iedereen voor de gek. Het gaat om grote financiële belangen: de pensioenfondsen met grote salarissen en bonussen, de regering met belastinginkomsten en werkgelegenheid bij die fondsen (30.000) en de vakbonden die in herhaling als oude honden alleen maar hun onzin blaffen en zodoende leden naar zich toe trachten te trekken. Allen doen hun uiterste best om fobiaal het pensi0oenbewustzijn tussen ieders oren te frotten en te houden; het gaat immers om grof geld. Op internet geven reeds velen aan dat de kluit flink belazerd wordt. De één heeft geen pensioen; de ander een pensioentje van 5 jaar opbouw; weer een ander 20 jaar en er zijn er die meer dan 45 jaar hebben betaald. Met al die verschillen kan iedereen er van komen. De één vet en een ander net. Ik ben het eens met Fred, spaar zelf voor een huis bv, nog steeds de beste oudedagvoorziening. Al die pensioenhanen hebben een zeer goed gevulde voerbak. Laat u niet meer als kippen gebruiken die door de smerige wettelijke verplichtstelling gepaternaliseerd slechts in de pensioenfondslegbatterijen eieren moeten, jaha, chanterend eieren moeten leggen.
Advertentie