Advertentie
carrière / Column

Test, test, test..

Ze gaan weer gretig rond in medialand: de lijstjes met namen van mogelijke ministers. En daarbij valt op dat slechts enkelen zich al hebben bewezen in zo’n functie. Er staan regelmatig kandidaat-ministers bij waarvan we eigenlijk geen idee hebben of die succesvol zullen zijn. En daarmee lijken die namenlijstjes ‘akelig’ veel op ónze wijze van personeel selecteren; een tikje slordig proces met weinig garanties voor de toekomst.

10 oktober 2012

Geijkte selectiemiddelen zoals cv-analyse en sollicitatiegesprek hebben namelijk alleen voorspellende waarde als ze volgens een strakke structuur worden ingezet. En dat gebeurt zelden tot nooit. Cv’s moeten eigenlijk naast een goed voorbereid criterialijstje worden gelegd. En aan alle kandidaten zouden exact dezelfde vragen moeten worden gesteld. Álle kansrijke sollicitanten naar een assessment sturen loopt behoorlijk in de papieren. En dus is dat in de praktijk vaak alleen weggelegd voor de laatst overgebleven kandidaat.

Vreemd toch, dat bij zoiets belangrijks als het aannemen van personeel zo veel aan het toeval wordt overgelaten. En de teneur bij de overheid om dit proces te centraliseren bij shared service centers en centrale recruitmentafdelingen, zal het er inhoudelijk niet beter op maken. Het komt daarmee nog meer op afstand. Maar juist op décentraal niveau moet – meer dan nu het geval is – de inschatting worden gemaakt van de vaardigheden waarover een kandidaat moet beschikken.

Toch kan het selectieproces vrij eenvoudig worden verbeterd. Wat iemand praktisch moet kunnen om een functie goed te kunnen vervullen kan prima worden getest met een ouderwetse ‘arbeidsproef’. Laat sollicitanten een stuk schrijven, een presentatie geven of een proefproject uitwerken. Kortom, laat ze iets doen dat straks veelvuldig van ze gevraagd gaat worden.

Zijn iemands persoonskenmerken van het grootste belang? Laat kansrijke sollicitanten dan een dagje bij de organisatie meedraaien. Door eenvoudige opdrachten te laten uitvoeren zie je mensen in actie én in interactie met anderen. De manier waarop wordt omgegaan met de onzekerheden van zo’n proefdag zal veel bruikbare informatie opleveren.

Op dit moment staat werving & selectie bij de overheid op een laag pitje. We proberen vooral onze boventalligen zo goed mogelijk te herplaatsen. Toch zouden ook bij deze matching arbeidsproeven en meedraaidagen niet misstaan. Niet per se om scherper te selecteren, maar vooral om mogelijkheden beter te kunnen inschatten. Én om onszelf alvast klaar te stomen voor een volgende fase; eentje waarin instroom van personeel weer cruciaal zal zijn.

De boventalligen van nu en de sollicitanten van straks zullen profijt hebben van een verbeterd selectieproces. Zij kunnen hiermee de ware aard van het werk en de organisatie goed leren kennen. En daarmee weten ook zij beter waar ze voor kiezen. Misschien dat zelfs toekomstige ministers er bij gebaat kunnen zijn… Een dagje proefdraaien op het ministerie, een test-wetsvoorstel in de Kamer presenteren? Behaalde resultaten in het verleden bieden op deze manier wél garanties voor de toekomst.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie