‘Afschaffen seniorenregeling van de baan'
Het ziet er naar uit dat de bonden de PAS-regeling, oftewel de ouwelullendagen, hebben gered van de onderhandelingstafel. Minister Blok heeft de dure arbeidsvoorwaarde mogelijk opgeofferd.
Tijdens de onderhandelingen voor een nieuwe ambtenarencao lijkt de PAS-regeling gered te zijn. Volgens vakbond CNV wordt er tot zeker 2017 niet getornd aan de zogenoemde ‘ouwelullendagen.’ De Rijksdienst, die alleen over de rijkscao gaat, kon dit bericht nog niet bevestigen. ‘Het akkoord moet nog beslag krijgen, het is nog te vroeg om dat vast te stellen,’ aldus een woordvoerder van minister Blok.
Alle ambtenaren
Toen er afgelopen vrijdag een doorbraak was in de jarenlange impasse over een nieuwe rijkscao, veranderde er ook iets voor de rest van de ambtenaren, Zo krijgen ook 165.000 gemeenteambtenaren een loonsverhoging van 1,4 procent per 1 januari 2016. Dinsdag 7 juli werd al bekend dat gemeenteambtenaren per 1 oktober 2015 én per 1 juli 2016 een eenmalige uitkering van 0,74 procent krijgen, waarbij de uitkering in 2016 structureel kan worden gemaakt. In totaal krijgen zo’n 600.000 ambtenaren 5,05% loonverhoging verspreid over 2015 en 2016.
Seniorenregeling geofferd
Met dit akkoord hebben de werkgevers het moderniseren, oftewel afschaffen, van de seniorenregeling geofferd, meent vakbond CNV. ‘We hebben alle reden om te geloven dat die regeling behouden blijft,’ zegt Patrick Fey van de CNV. ‘Er is bedongen dat er geen verslechtering van de arbeidsvoorwaarden komt, en daar valt dit onder. Modernisering van de PAS-regeling vinden we prima, maar niet als dit financiële consequenties heeft voor de ambtenaren.’
Vergrijzend ambtenarenapparaat
De PAS-regeling lag al een tijdje onder vuur. Voor 16 procent minder werkuren hoeven de ambtenaren slechts 5 procent van hun brutoloon in te leveren. Op hun 63e is dat nog maar 1 procent. Van de rijksambtenaren maakt de helft, oftewel zo’n tienduizend, gebruik van deze geste. De seniorenregelingen worden door het vergrijzende ambtenarenapparaat veel te duur, verkondigde minister Blok al een geruime tijd.
Drukt op budget
Of het gevoelige onderwerp na 2017 ook nog van de agenda blijft is nog maar de vraag. De seniorenregeling drukt zwaar op het budget. Dat komt doordat er steeds meer gebruik van wordt gemaakt. De gemiddelde leeftijd van ambtenaren schiet namelijk omhoog. Was dat in 2010 nog gemiddeld 45,8 jaar, in 2014 steeg het naar 48,1 jaar. Dit komt onder andere doordat het aandeel personen jonger dan 35 jaar in de bezetting afneemt. Als deze trend zo doorzet, dan passeert de gemiddelde ambtenarenleeftijd nog voor 2020 de grens van 50 jaar.
Wij waren te oud voor de ouderschapsregelingen, te jong voor de pre-pensioenregeling en wat wij wel hebben, zijn onze ouwe-lullen-dagen (de PAS-regeling). Maar die willen zij (dit kabinet cq. Blok cs.) ons ook nog steeds afpakken. Daarom zijn de jong-voor-oud-regelingen in de CAO's toch nog iets die wat voor onze generatie kunnen betekenen.