Advertentie
carrière / Nieuws

4-daagse werkweek niet voor Belgische ambtenaren

De regeling waarbij werknemers in België hun werkweek in vier dagen kunnen uitvoeren gaat voor iedereen gelden, behalve voor ambtenaren.

16 februari 2022
ambtenaar ontspannen
Werknemers met een kortere werkweek zijn productiever, gelukkiger en gezonder.Shutterstock

Werknemers in België kunnen hun weekend voortaan oprekken tot drie dagen, door op de andere dagen meer uren te gaan werken. Maar een groep werknemers valt buiten de boot: ambtenaren.

Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

Provincie Overijssel
Teamleider Bestuursondersteuning, Ondermijning en Financieel Toezicht

CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

CMHF Overheid
CAO-onderhandelaar (24-36 uur)

Arbeidsdeal

De regeling voor een vierdaags werkweek is de meest opvallende hervorming uit de zogenaamde ‘arbeidsdeal’ die de regering van België heeft afgesproken met de werkgevers- en werknemersorganisaties. De arbeidsdeal moet de Belgische economie dynamischer en productiever maken en meer mensen activeren om aan het werk te gaan. Ook België kent, net als Nederland, een toenemende krapte op de arbeidsmarkt.

Per week

Met de invoering van een vierdaagse werkweek moeten bedrijven en werknemers meer flexibiliteit en vrijheid krijgen om hun eigen tijd in te vullen. Dat hoeft niet alleen door een vaste invulling van vier werkdagen per week te zijn, maar werknemers krijgen ook de mogelijkheid om de ene week meer te werken dan de andere week.

Geen beloftes

Een opvallend punt is echter dat ambtenaren buiten deze arbeidsdeal vallen. Volgens minister van ambtenarenzaken Petra de Sutter heeft de deal uitsluitend betrekking op werknemers in de private sector. Ze wil op termijn wel onderzoeken of de regeling uitgebreid kan worden en of er onder ambtenaren behoefte is aan een meer flexibele werkindeling, maar beloftes wil ze nog niet doen, zo liet de minister aan het parlement weten.

Verenigd Koninkrijk

Ook in het Verenigd Koninkrijk loopt momenteel een proefproject waarbij werknemers een vierdaags werkweek hebben zonder loonverlies. De proef gaat een half jaar duren, van juni tot december 2022. De bedoeling is dat 30 Britse bedrijven aan de proef deelnemen, die wordt gemonitord door diverse universiteiten en twee denktanks.

Grootste proef

IJsland hield maar liefst vier jaar lang, van 2015 tot 2019, de grootste proef ooit met een kortere werkweek. Uit die proef bleek dat werknemers er productiever, gelukkiger en gezonder van werden. Ook een proef bij Microsoft in Japan maakte duidelijk dat de invoering van een vierdaags werkweek de productiviteit met maar liefst 40 procent deed toenemen. Reden voor meer in Japan gevestigde bedrijven, zoals onder meer Panasonic, om ook een proef te starten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
En......dat pikken Belgische ambtenaren?
Advertentie