Advertentie
carrière / Nieuws

Grootste partij geeft het op

De vier raadsleden van Gemeentebelangen in Bedum gooien de handdoek in de ring. Als grootste partij werden ze buiten de coalitie gehouden, en in de oppositie stelselmatig genegeerd. Ze stellen hun zetels beschikbaar.

25 september 2014

Na maanden van gesteggel hebben ze er definitief geen zin meer in. De raadsleden van Algemeen Belang in Bedum geven hun vier zetels per 1 november voorgoed op. Gesprekken en bemiddelingspogingen met de andere fracties, de burgemeester en zelfs Commissaris van de Koning, hebben geen resultaat gehad. ‘De vertrouwensbreuk is definitief,’ zegt fractievoorzitter Martin Broekmans,’ de coalitiepartijen nemen ons nog steeds niet serieus.’

Grootste partij
Al sinds april bezocht Gemeentebelangen (GB) uit protest over de politieke verhoudingen geen vergaderingen meer. Alhoewel de partij met 30 procent van de stemmen de grootste partij is, werd GB buiten de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie gehouden. Die bestaat nu uit CDA, PvdA en ChristenUnie.
 
Water bij de wijn 

‘Er is heel wat gebeurd,’ verzucht Broekmans. ‘We dachten dat na alle gesprekken de lucht geklaard was, ook al vonden we dat we wel erg veel water bij de wijn moesten doen. We waren klaar voor een nieuwe start. Later bleek dat dit de fracties nog niet ver genoeg ging. Toen kwam het punt dat we er klaar mee waren.’

Niet luisteren
Gedurende deze termijn, maar ook de vorige, toen GB nog zes zetels had (nu vier) werd er volgens Martin Broekmans niet naar Gemeentebelangen geluisterd. ‘Eén voorbeeld is het plaatselijke zwembad. Dat zou dicht moeten wegens te hoge kosten. Wij opperden om de restwarmte van de zuivelfabriek Domo, ook gevestigd in de gemeente, te gebruiken. Nou, de partijen lachten ons nog net niet uit. Ze wilden er dus niets van weten, maar later bleek dat het wel degelijk een goede mogelijkheid was.’

Handdoek in ring
Broekmans weet niet of de houding jegens Gemeentebelangen een persoonlijke achterghrond heeft, ‘het is in elk geval altijd ontkend.’ Van zijn achterban krijgt hij verschillende reacties. ‘De een zegt: “niet stoppen, je moet nu juist doorgaan.” Anderen snappen goed dat we de handdoek in de ring gooien, ook al is het verre van democratisch. 30 procent van de burgers worden nu immers niet vertegenwoordigd.’ Of interventie van de Commissaris van de Koning, Max van den Berg, nog soelaas biedt, weet hij niet. 'We hebben hem onze verklaring gestuurd, mocht hij opnieuw met ons willen spreken, ben ik daartoe natuurlijk bereid.'


Plezier weg

De vacante zetels moeten nu worden gevuld met leden die lager op de lijst staan. Al is dat ook nog onzeker. ‘Als je op nummer 13 van de lijst staat, ga je er niet vanuit dat je in de gemeenteraad terecht komt. Helemaal met de ervaringen tot nu, zal het lastig worden mensen te vinden.’ De fractievoorzitter sluit het volledig verdwijnen van Gemeentebelangen dan ook niet uit. ‘Wij zijn natuurlijk ook gewoon mensen, het is een hobby en het plezier erin is nu helemaal kwijt.’

Reacties: 15

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
"Het is een hobby"....



Dat zegt genoeg.
E. Visscher / Organisatie-adviseur
Op mensen die het 'een hobby' vinden om, met het mandaat van 30% van de kiezers, het algemeen belang te dienen zit de democratie niet te wachten. Geen wonder dat ze niet serieus genomen worden!
johannes / ambtenaar
Dat krijg je met het huidige kiesstelsel. Al die kleine snertpartijtjes, je hebt er niets aan en bovendien houden ze de kiezer voor de gek.
Paul / projectleider
Samen spelen samen delen.. 't zit er niet in blijkbaar
loek / v.m. jur.medew. gsd
@johannes (ambtenaar) op 25 september 2014 07:58

Dat krijg je met het huidige kiesstelsel. Al die kleine snertpartijtjes, je hebt er niets aan en bovendien houden ze de kiezer voor de gek.

-Wellicht even het artikel nalezen.

Alhoewel de partij met 30 procent van de stemmen de grootste partij is, werd GB buiten de onderhandelingen voor een nieuwe coalitie gehouden. Die bestaat nu uit CDA, PvdA en ChristenUnie.

Sommigen blaten om het blaten omdat ze onderdeel zijn van een kudde.

De coalitie is kennelijk, in opdracht?, niet in staat om de bevolking te vertegenwoordigen doch enkel hun eigen achterbannetje en zeker zichzelf.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@E. Visscher (Organisatie-adviseur) op 25 september 2014 07:46

Op mensen die het 'een hobby' vinden om, met het mandaat van 30% van de kiezers, het algemeen belang te dienen zit de democratie niet te wachten. Geen wonder dat ze niet serieus genomen worden.

- Wie bepaalt hoe de democratie moet worden ingevuld? Kennelijk vindt 30% van de kiezers dat de andere partijen het niet goed (genoeg) doen. Het zou verstandiger zijn van de andere partijen om daar iets aan te doen.

Overigens is het raadslidmaatschap voor velen (helaas) een hobby te noemen. (Deze mensen durven dat gelukkig uit te spreken.) Dat hobbygezelschap geldt evenzeer voor de zgn. gevestigde partijen. De praktijk van alle dag wijst dit uit. Of men belangrijk doet, wil niet zeggen dat men belangrijk is.
johannes / ambtenaar
@loekoek En wat bedoel je precies met het commentaar. Dat neemt nog niet weg dat al die kleine partijtjes niets in de melk te brokkelen hebben, ook al stemmen veel mensen erop. Helaas laten die zich leiden door allerlei retoriek.
Rick van Dungen / in de communicatie
@loekoek: Onzin. 70 procent van de mensen in Bedum heeft dus geen boodschap aan die hobbyisten. En u ook even goed lezen: de partij verloor in maart tegen alle landelijke trends in twee zetels. 'De kudde' heeft het hobbyisme dus afgestraft. Gemeentebelangen had na de verkiezingen het initiatief voor het vormen van een coalitie. Daar hebben de hobbyisten niks mee gedaan. Dat de bestaande coalitie, die twee zetels won, daarop het initiatief overneemt, ligt voor de hand. Wie blaat hier?
Hilde van Heusen - Smulders / Managementondersteuner Communicatie
En dat noemt zichzelf (en ik bedoel het geheel aan partijen hier!) volksvertegenwoordiging?!?!?! Volksverlakkerij als vertegenwoordigers, ongeacht welke partij!, elkaar nog niet eens met respect, ruimte en vertrouwen kunnen bejegenen, met elkaar in overleg treden, serieus nemen. Op dat moment wordt de hele! achterban serieus GENOMEN!
Martin / bestuurder
Een wethouder vertelde me een keer dat hij aan één stem meerderheid in de raad voldoende had, de rest kon hem echt gestolen worden. Het gaat om politieke macht en die ontbeert gemeentebelangen nu, zeer zwak gebaar om er dan nu uit te stappen. De wethouder zou zeggen, rot dan maar op en blijf vooral weg.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@ johannes (ambtenaar) op 25 september 2014 09:38 En wat bedoel je precies met het commentaar. Dat neemt nog niet weg dat al die kleine partijtjes niets in de melk te brokkelen hebben, ook al stemmen veel mensen erop. Helaas laten die zich leiden door allerlei retoriek.

-Ik bedoel dat als 30% op je stemt dat je dan geen klein partijtje meer bent. Dat gaat richting 1/3 en dat is in dit land veel. Dat je ondanks 30% niets in de melk hebt te brokkelen, heeft in deze een andere reden. We kunnen overigens beter niet gaan kijken naar het aantal leden van een partij om ze groot of klein te noemen. Er zijn partijen in dit land die weinig leden hebben maar aardig wat kiezers weten te binden.



@Rick van Rhenen (HRM) op 25 september 2014 09:46 : Onzin. 70 procent van de mensen in Bedum heeft dus geen boodschap aan die hobbyisten. En u ook even goed lezen: de partij verloor in maart tegen alle landelijke trends in twee zetels. 'De kudde' heeft het hobbyisme dus afgestraft.

-Helaas vind ik het zwaktebod om de rest van de kiezers op een hoop te gooien om zo aan die 70% te komen. Ik weet trouwens niet eens of CDA, PvdA en CU samen 70% kregen; dat staat niet in het artikel. Het gaat mij er om, van een afstand bezien, dat 1/3 van de kiezers niet in het college is vertegenwoordigd. Dat is een andere insteek. De oorzaak hiervan is aangegeven door GB en wordt bestreden door CDA, PvdA en CU. Dat is normaliter geen reden om je raadslidmaatschap op te zeggen. Binnen een gemeenschap, althans waar ik woon, stempel je jezelf af en dat doe je niet snel. Daar moet heel wat frustratie aan vooraf zijn gegaan.



De uitkomst in het geval Bedum zal zijn, indien geen vervangers voorhanden zijn, dat er spookraadsleden blijven. Of als er vervangers komen die vervangers goed genoeg zijn, bepaalt de kiezer wel in de volgende ronde.
Rick van Dungen / in de communicatie
@loekoek. Kennelijk heeft u zich amper verdiept in de lokale situatie en debiteert u, op basis van uitspraken van één van de angstig wegrennende 'politici', vrolijk allerlei algemeenheden. Dat staat een voormalig juridisch medewerker niet bepaald te prijzen... Twee kanten, immers.

En dan. 30 procent van de stemmen. Volgens mij had het plaatselijke CDA daar ongeveer eenzelfde percentage. Die wonnen, tegen de trend in, behoorlijk. En dat gold ook de CU. PvdA? Elders in het land het lid op de neus, maar in Bedum stabiel.

Weet u: 30 procent van de stemmen binnen slepen, hoeft niet per definitie te betekenen dat je'dan 'dus' meeregeert. In het geval van GB Bedum lag dat ook niet voor hand. De partij grossierde in eigenwaan. halve en hele waarheden, draaiende standpunten en het schofferen van andere fracties en raadsleden. In Bedum zag de coalitie (daarom?) de kans er twee zetels bij te krijgen. Tegen alle trends in. GB heeft zichzelf in Bedum uit de markt geprezen. En het daarna getoonde schooljongentjesgedrag zou er inderdaad wel eens toe kunnen leiden dat de heren en dames besmuikt in de plaats moeten rondsjokken. So be it. 'Eigen schuld, dikke bult'. Slechte verliezers. Wat heet: beroerde, laffe verliezers. Punt.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Rick van Rhenen (HRM) op 25 september 2014 18:16

Het zou te prijzen zijn indien een persoon die HRM achter de naam noteert niet op deze manier op de persoon speelt; maar so be it. Zoals u hebt kunnen lezen heb ik me puur gebaseerd op het artikel in BB (dat is logisch want ik ben vm jur.medew. dus (niet meer werkzaam bij de overheid)heb ik daarop mijn idee laten post vatten. Dat kunt u ook uit mijn verhaal ventileren. Ik schreef bijvoorbeeld: Het gaat mij er om, van een afstand bezien, dat 1/3 van de kiezers niet in het college is vertegenwoordigd. Ook hebt u in mijn eerdere reactie kunnen lezen dat ik 30% landelijk gezien redelijk veel vind. Ik heb ook niet beweerd dat je met 30% moet meeregeren dat legt u me belerend in de mond. Overigens ben ik zoals ik al meldde afgegaan op wat BB ter zake aangeeft (geen hoor en wederhoor kennelijk) en daar zat dus geen verklaring van CDA enz. bij. Punt.
Diana / Politiek watcher
Leuk voor de stemmers. Nu wordt hun invloed helemaal nul. Tamelijk laf gedrag dit. De politiek is nu eenmaal niet voor watjes en je zit daar niet om vrienden te maken. Oppositie voeren is ook een kunst en blijkbaar beheerst deze partij die gewoon niet.
Karman
Totaal verkeerde instelling. De politiek werkt nu eenmaal met coalities. Dan moet je niet huilie huilie doen als je niet mee mag doen. Wees positief als partij, dan kom je vanzelf een keer boven drijven. Raadslid zijn is een vak. Het gaat echt ergens over. Het gebeurt te vaak dat het raadslidmaatschap als een hobby of bijzaak wordt gezien, dat is de doodsteek voor de politiek en de burgers. Raadsleden nemen besluiten over wat er met ons belastinggeld gebeurt, waar onze scholen komen en hoe ons woongebied wordt ingevuld. Dat is doodserieus werk, waar een volwassen instelling bij hoort. Het is niet de vraag of anderen je volwaardig vinden en serieus nemen, maar of je jezelf serieus neemt. Dan pas komen we ergens.
Advertentie