Advertentie
carrière / Nieuws

Meer provincieambtenaren tegen het plafond

Bij provincies zit 69 procent van aantal medewerkers op het maximum van hun functieschaal. In de provincies Friesland, Noord-Brabant en Overijssel geldt dat zelfs voor ruim drie kwart van het personeel. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2011 van het IPO.

17 juli 2012

Bij provincies zit 69 procent van aantal medewerkers op het maximum van hun functieschaal. In 2009 was dit aantal zogeheten plafond-ambtenaren nog 63 procent.

Einde schaal

De provincies met de meeste plafond-ambtenaren zijn Friesland, Noord-Brabant en Overijssel. Voor die provincies geldt dat ruim drie kwart van het totale personeelsbestand het einde van hun schaalniveau heeft bereikt. Alleen in Drenthe is sprake van een afname van het aantal werknemers op het maximum van hun schaal. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2011 van het IPO.

Leeftijd

Als oorzaken van die toename noemt het IPO de stijging van de gemiddelde leeftijd, de stijging van de gemiddelde diensttijd en de geringe instroom. De gemiddelde leeftijd van provincieambtenaren blijkt opnieuw gestegen. Eind 2011 is deze gemiddelde leeftijd 47,2 jaar, een toename met 0,7 jaar ten opzichte van 2010. De toename is fors hoger dan andere jaren.

Een groot deel van de medewerkers die bij de provincie binnenkomt blijft lang werken bij de provincies. De gemiddelde diensttijd is inmiddels 14,6 jaar. Jongeren stromen sneller uit dan ouderen. De weinige jongeren die instromen, verlaten de organisatie ook weer relatief snel. Wat vooral meespeelt is dat  ze betrekkelijk vaak tijdelijke contracten hebben.

Onvoldoende uitdaging

Vanwege de te verwachten verdere afname van de aantallen werknemers bij de provincies, het langer doorwerken van ouderen en de geringe instroom van jongeren mag ervan uit worden gegaan dat het aandeel van werknemers op het maximum van de functieschaal alleen maar zal toenemen. Dat bemoeilijkt volgens het IPO de gezonde toepassing van het provinciale flexibele beloningssysteem. Dat systeem is erop gericht extra structurele salarisverhoging mogelijk te maken als werknemers zich goed of uitstekend ontwikkelen. Mensen aan hun salarisplafond vinden mogelijk onvoldoende uitdaging in hun werk.

Ontgroening

Meer nog dan andere organisaties in het openbaar bestuur, kampen provincies met het probleem van vergrijzing en ontgroening. Omdat er een forse uitstroom te verwachten is, terwijl het aanbod op de arbeidsmarkt niet groot is, zal het daarom volgens het IPO een zware opgave worden om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken.

Werving

‘Vanwege de hoge gemiddelde leeftijd zou men verwachten dat provincies ernaar streven om hun personeelsbestand evenwichtiger samen te stellen en juist in te zetten op de werving van jongeren. Dit is gedeeltelijk het geval. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe instroom is 36. Dat is aanzienlijk jonger dan het gemiddelde van het bestand, maar nog steeds relatief oud. De helft van de instroom is dan ook ouder dan 35 jaar’, aldus de onderzoekers in de monitor. ‘Een voorzichtig conclusie kan zijn dat provincies vooral de neiging hebben te selecteren op de ervaring van ouderen. Dit moet veranderen als provincies de verdeling over generaties in evenwicht willen brengen.’

Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk / medewerker div
In de jaren '80 heb ik een aantal jaren op het provinciehuis in Groningen gewerkt. Na die tijd heb ik 6 verschillende banen gehad. Kort geleden was ik weer eens op het provinciehuis en meerdere collega's van destijds werkten er anno 2012 nog steeds. Onderuitgezakt en ambitieloos zitten zij hun tijd uit. Het salaris zal ongetwijfeld goed zijn, want het stempeltje "beleidsambtenaar" krijg je bij de provincie al heel snel, maar ik zou toch niet willen ruilen. En dan te bedenken dat de meesten tot hun 67ste nog door moeten werken.
bram / lezer
Wees eerlijk, voor een echt leuke job bij de overheid kies je niet voor een provincie. Weinig dynamiek en veel te ver weg van de burgers. En als je daar eenmaal een aantal jaren hebt gewerkt dan zitten andere overheden ook niet meer op jou te wachten. Provincieambtenaren zijn niet gewend te denken als "de andere overheid".
Ad
Het probleem is niet dat werken bij de provincies oninteressant is. Er zijn (zeker nu) zat HBO'ers en WO'ers die willen werken bij een provincie. Daar wordt helaas nog te vaak eerst geselecteerd op directe inzetbaarheid (dus ervaring) en zonder vast contract.
Mieke Verbaarschot / Adviseur duurzame inzetbaarheid
Uitdaging bieden heeft veel meer te maken met kunnen leren op het werk, dan met een salaristoeslag. Juist met oudere medewerkers in gesprek gaan over de taken die zij willen aangaan.
Bert Bakker / free-lance adviseur
Reden te meer om de provincies maar op te heffen !
Dick Zumker / zzp'er
Denkt iemand er wel eens over na hoe we dit kunnen uitleggen aan al die mensen die hun broekriem nog maar net op kunnen houden? ZZP'ers, MKB'ers, maar ook mensen wiens baan is verdwenen zoals in de bouw. Ambtenaren die zelf recht denken te hebben op salarisverhogingen, staan wellicht te ver van de echte wereld af.
Morsnova / inwoner
Dick Zumker heeft groot gelijk. Al zou ik het woord 'wellicht' hebben weggelaten. Binnen het MKB en de bouw vallen harde klappen en zzp'ers in sommige sectoren lijden onder enorme vraaguitval. Desondanks zien we op deze en soortgelijke sites ambtenaren zich massaal beklagen over CAO's, die een promille te weinig salarisverhoging opleveren, zeker in vergelijking met andere overheidssectoren, waar eerder een niet iets gunstigere CAO is afgesloten. Het lijkt wel of ambtenaren in een andere wereld leven, onder een glazen kaasstolp, want bij hen gaat de, qua toonzetting doorgaans klagerige, discussie louter over allerlei rechten. Die kaasstolp leidt er ook toe dat ambtenaren ondanks hun vele geklaag zelden tot nooit die stolp verlaten. Dat is niet alleen bij provincies zo. Er is vrijwel geen enkele uitwisseling tussen de private en publieke sector en dus is er bij veel ambtenaren werkelijk geen flauw benul wat de crisis betekent voor zelfstandigen en andere ondernemers.



Dat is wel wrang, want ambtenaren gaan per definitie over de publieke sfeer, maar kennen daarentegen alleen de binnenruimte van de kaasstolp.
Niek / jurist
Volgens mij worden in het artikel wat zaken door elkaar heen gehusseld. Namelijk het "Vergrijzingsprobleem" en het feit dat de overheid voor de jeugd een "Weinig aantrekkelijke werkgever" is.

Net als de huizenmarkt zit ook de arbeidsmarkt op slot. Veel mensen blijven zitten waar ze zitten en gelijk hebben ze als je een gezin te onderhouden hebt of een stuit steeds hoger groeiende vaste lasten. Al die wauwelende PO-goeroe's die het hebben over flexibiliteit, heb ik meestal snel stil met de vraag: zullen we ruilen van rechtspositie?

Daarnaast is de overheid en de provincie in het byzonder geen geliefde werkplek. Misschien hebben we het er zelf wel naar gemaakt door alleen maar grijze colbertjes te kopen. Maar ik zie toch ook dat onze werkgever (de politiek) de laatste jaren er toch wel flink op inhakt dat het maar niets is met die ambtenaren en dat zij maar beter kunnen opkrassen. En daarna treedt de wet van de self-fulfilling prophecy in werking. Als er geen ambtenaren zijn, gebeurt er ook niets aan de torenhoge ambities van de nieuwe politiek. Voor @Zumker nog even de volgende keuze: het is : of je broek kunnen ophouden, of de broekriem aanhalen, maar wat je nu neergekalkt heb, is best leuk. Maar verder ben je typisch een van de nieuwe politici die tweedracht zaait in Nederland en op een goedkope manier zieltjes probeert te winnen bij de voorheen snelle jongens uit de ZZP-wereld, en de redders van onze aardbol, de MKB-ers. Daar heb ik niks mee, in tegenstelling tot de bouwvakkers die als eerste de tik van de recessie kregen. Maar bedenk wel dat al 10 jaar terug de eerste waarschuwingen kwamen dat we voor leegstand aan het bouwen waren. En dat is niet de schuld van de ambtenaren beste @Zumker maar van de projektontwikkelaars, megalomane gemeentebestuurders, banken, verzekeringen en andere financiele goochelaars.

Morsnova / inwoner
Beste @Nobby, in je verdere heldere betoog doe je iets waarvan je @Zumker beschuldigt, namelijk tweedracht zaaien. Want wat stel je? Dat je niets met ondernemers hebt (en dus kennelijk geen compassie met de problemen waarvoor het MKB nu gesteld staat). Verwacht je op jouw beurt nu compassie van die ondernemers met ambtenaren, als ze dit lezen? Nee, dus...en zo halen ambtenaren de schouders op voor de problemen van mensen, die ervoor gekozen hebben zelf voor hun inkomen te zorgen, en is er evenmin begrip vanuit het MKB voor het klagende bureaucratengilde. Met dat verschil, dat MKB'ers en andere ondernemers moeten zorgen voor de groei waarvanuit de salarissen van ambtenaren moeten worden betaald. En niet andersom. Tot slot jouw laatste opmerking, die mij prikkelt.....velen hebben schuld aan de vastgoedbubbel, maar niet de ambtenaren, Is dat niet wat gemakkelijk? Want gemeenten hebben jarenlang verdiend aan gronduitgift?. Dus niet alleen die megalomane bestuurders, maar ook de ambtelijke rekenmeesters wilden graag grote rendementen uit hun gronduitgifte zien. Natuurlijk is er een verschil in verantwoordelijkheid tussen beslissers en uitvoerders, maar geen enkele verwantwoordelijkheid voelen is wel erg eenvoudig. Ala ambtenaar heb je ook de taak om megalomane bestuurders op hun grootheidswaan te wijzen.
Advertentie