Meer provincieambtenaren tegen het plafond
Bij provincies zit 69 procent van aantal medewerkers op het maximum van hun functieschaal. In de provincies Friesland, Noord-Brabant en Overijssel geldt dat zelfs voor ruim drie kwart van het personeel. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2011 van het IPO.
Bij provincies zit 69 procent van aantal medewerkers op het maximum van hun functieschaal. In 2009 was dit aantal zogeheten plafond-ambtenaren nog 63 procent.
Einde schaal
De provincies met de meeste plafond-ambtenaren zijn Friesland, Noord-Brabant en Overijssel. Voor die provincies geldt dat ruim drie kwart van het totale personeelsbestand het einde van hun schaalniveau heeft bereikt. Alleen in Drenthe is sprake van een afname van het aantal werknemers op het maximum van hun schaal. Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2011 van het IPO.
Leeftijd
Als oorzaken van die toename noemt het IPO de stijging van de gemiddelde leeftijd, de stijging van de gemiddelde diensttijd en de geringe instroom. De gemiddelde leeftijd van provincieambtenaren blijkt opnieuw gestegen. Eind 2011 is deze gemiddelde leeftijd 47,2 jaar, een toename met 0,7 jaar ten opzichte van 2010. De toename is fors hoger dan andere jaren.
Een groot deel van de medewerkers die bij de provincie binnenkomt blijft lang werken bij de provincies. De gemiddelde diensttijd is inmiddels 14,6 jaar. Jongeren stromen sneller uit dan ouderen. De weinige jongeren die instromen, verlaten de organisatie ook weer relatief snel. Wat vooral meespeelt is dat ze betrekkelijk vaak tijdelijke contracten hebben.
Onvoldoende uitdaging
Vanwege de te verwachten verdere afname van de aantallen werknemers bij de provincies, het langer doorwerken van ouderen en de geringe instroom van jongeren mag ervan uit worden gegaan dat het aandeel van werknemers op het maximum van de functieschaal alleen maar zal toenemen. Dat bemoeilijkt volgens het IPO de gezonde toepassing van het provinciale flexibele beloningssysteem. Dat systeem is erop gericht extra structurele salarisverhoging mogelijk te maken als werknemers zich goed of uitstekend ontwikkelen. Mensen aan hun salarisplafond vinden mogelijk onvoldoende uitdaging in hun werk.
Ontgroening
Meer nog dan andere organisaties in het openbaar bestuur, kampen provincies met het probleem van vergrijzing en ontgroening. Omdat er een forse uitstroom te verwachten is, terwijl het aanbod op de arbeidsmarkt niet groot is, zal het daarom volgens het IPO een zware opgave worden om voldoende gekwalificeerd personeel aan te trekken.
Werving
‘Vanwege de hoge gemiddelde leeftijd zou men verwachten dat provincies ernaar streven om hun personeelsbestand evenwichtiger samen te stellen en juist in te zetten op de werving van jongeren. Dit is gedeeltelijk het geval. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe instroom is 36. Dat is aanzienlijk jonger dan het gemiddelde van het bestand, maar nog steeds relatief oud. De helft van de instroom is dan ook ouder dan 35 jaar’, aldus de onderzoekers in de monitor. ‘Een voorzichtig conclusie kan zijn dat provincies vooral de neiging hebben te selecteren op de ervaring van ouderen. Dit moet veranderen als provincies de verdeling over generaties in evenwicht willen brengen.’
Reacties: 9
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Dat is wel wrang, want ambtenaren gaan per definitie over de publieke sfeer, maar kennen daarentegen alleen de binnenruimte van de kaasstolp.
Net als de huizenmarkt zit ook de arbeidsmarkt op slot. Veel mensen blijven zitten waar ze zitten en gelijk hebben ze als je een gezin te onderhouden hebt of een stuit steeds hoger groeiende vaste lasten. Al die wauwelende PO-goeroe's die het hebben over flexibiliteit, heb ik meestal snel stil met de vraag: zullen we ruilen van rechtspositie?
Daarnaast is de overheid en de provincie in het byzonder geen geliefde werkplek. Misschien hebben we het er zelf wel naar gemaakt door alleen maar grijze colbertjes te kopen. Maar ik zie toch ook dat onze werkgever (de politiek) de laatste jaren er toch wel flink op inhakt dat het maar niets is met die ambtenaren en dat zij maar beter kunnen opkrassen. En daarna treedt de wet van de self-fulfilling prophecy in werking. Als er geen ambtenaren zijn, gebeurt er ook niets aan de torenhoge ambities van de nieuwe politiek. Voor @Zumker nog even de volgende keuze: het is : of je broek kunnen ophouden, of de broekriem aanhalen, maar wat je nu neergekalkt heb, is best leuk. Maar verder ben je typisch een van de nieuwe politici die tweedracht zaait in Nederland en op een goedkope manier zieltjes probeert te winnen bij de voorheen snelle jongens uit de ZZP-wereld, en de redders van onze aardbol, de MKB-ers. Daar heb ik niks mee, in tegenstelling tot de bouwvakkers die als eerste de tik van de recessie kregen. Maar bedenk wel dat al 10 jaar terug de eerste waarschuwingen kwamen dat we voor leegstand aan het bouwen waren. En dat is niet de schuld van de ambtenaren beste @Zumker maar van de projektontwikkelaars, megalomane gemeentebestuurders, banken, verzekeringen en andere financiele goochelaars.