Advertentie
carrière / Nieuws

Provincieambtenaar vaak ‘uitstekend’, zelden ‘slecht’

Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2013 van het A+O fonds Provincies. De meeste werknemers – 84 procent – krijgen de beoordeling ‘normaal’ van hun leidinggevende. Het aantal medewerkers dat een score krijgt die beter is dan ‘normaal’ is met de invoering van de zogeheten vijfpuntsschaal bijna verdubbeld.

06 juli 2014

Ruim één op de acht provincieambtenaren is ‘zeer goed’ dan wel ‘uitstekend.’ Slechte beoordelingen worden amper gegeven.

Beoordelingen
Dat blijkt uit de Personeelsmonitor Provincies 2013 van het A+O fonds Provincies. De meeste werknemers – 84 procent – krijgen de beoordeling ‘normaal’ van hun leidinggevende. Het aantal medewerkers dat een score krijgt die beter is dan ‘normaal’ is met de invoering van de zogeheten vijfpuntsschaal bijna verdubbeld. De invoering ervan heeft volgens de onderzoekers duidelijk geleid tot een duurzame verhoging van het aantal medewerkers die een beter dan ‘normaal’ beoordeling ontvangt. In 2010 was dat nog 6,5 procent. Het aantal werknemers dat een lagere score dan ‘normaal’ heeft ontvangen, is licht toegenomen: 1,5 procent ‘matig’ en 0,2 procent ‘slecht.’

Beloningen
De provincies deelden aan één op de acht medewerkers een incidentele beloning uit voor geleverde prestaties in de vorm van een percentage van het jaarsalaris (3 of 7 procent). De verschillen per provincie zijn groot. De provincies Noord-Holland en Gelderland keren het vaakst een outputbeloning uit van 3 tot 7 procent van het jaarsalaris. In Noord-Holland blijkt die weggelegd voor een kwart van de medewerkers. In de provincies Utrecht en Friesland wordt het minst gebruik gemaakt van deze beloningsvorm.

Inputbeloning
Daarnaast maken provincies ook nog gebruik van de zogeheten inputbeloning voor geleverde inspanningen. Uit de Personeelsmonitor blijkt dat bijna één op de drie provincieambtenaren zo’n beloning heeft ontvangen in de vorm van een diner, cadeaubon, een gratificatie of extra verlof. In 2011 kreeg één op de vier medewerkers een dergelijke beloning. De toename wordt volgens de onderzoekers vooral veroorzaakt door de provincie Zeeland, waar alle medewerkers een inspanningsbeloning ontvingen. Die beloning hing samen met een forse reorganisatie in Zeeland. Al met al is in de sector provincies 0,68 procent van de loonsom besteed aan incidentele belonen. In 2010 was dat nog maar 0,55 procent.

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mr R.M. Dalmijn
Iedereen van harte gefeliciteerd ; mooie resultaten , goed voor de inwoners hoop dat het zal beklijven.
Ron Gast / voorzitter Stichting Groene Hart
Het artikel suggereert dat de provincies ongekend ruimhartig zijn in het uitdelen van bonussen en gratificaties. Niets is minder waar !



In plaats van de jaarlijkse salarisstijging ( periodiek) die de medewerker ontvangt wegens oudere leeftijd en meer dienstjaren, is er nu de jaarlijkse 3% ronde. Dat is standaard. Het gaat juist om de afwijkingen naar boven ( 7%) en naar beneden ( 0%)



Daarnaast wordt er 0,75% van de totale loonsom ingehouden. Bij bijzondere prestaties worden daar individuele gratificaties uit bekostigd. Bij sommige provincies blijven er jaarlijks forse bedragen onbenut.



m.weeber / commissielid gem medemblik
Fijn dat ambtenaren goed werken, ik begrijp dat dit intern is beoordeeld. Vreemd dat men dat in geld uitdrukt en dat dit weer van de gemeenschapsgelden afgaat. In deze tijd dat de provincie de kraan dichtdraait van veel subsidies.
JaapvV / adviseur
..en nu even goed lezen: Titel: Provincie ambtenaar vaak goed..' . Eerste zin: EEN OP DE ACHT is zeer goed uitstekend. De rest kunnen we dus zelf invullen? 7 op de 8 de moeite van het beoordelen niet waard?

Een staaltje inspirerende journalistiek. Een wederom geen info over de omvang van het onderzoek. Misschien een steekproef van 8?
Mr R.M. Dalmijn
Hallo vrienden op deze mooie zonnige dag, start van de werkweek. Dit was een goed rapportcijfer. Mogen we even namens alle burgers, gebruikers, collega's en bazen blij en opgewekt zijn.
Arjan Bosker / directeur ruimte
Er lijkt hier sprake van een 3 punts schaal: slecht, normaal, uitstekend. Zo'n schaal tendeert altijd naar het midden, en jawel ook hier. Kop had dus ook kunnen zijn: middelmatigheid (84%) troef.
P.A. Stringa / Ambtenaar
Goed dat de Provincie Zuid-Holland niet genoemd wordt!
H.Rijs / ambulant werker
was 't in de thuiszorg maar zo goed gesteld met het personeel.

want daar krijgt iedereen de wacht aangezegd.

te duur, te dom, te oud, te jong, maar in ieder geval overbodig.
Advertentie