Advertentie
carrière / Nieuws

Politie scout digitaal talent bedrijfsleven

De politie van de eenheid Noord-Nederland verstrekt haar cybercrime-team met digitale specialisten uit het bedrijfsleven om de opkomende criminaliteit het hoofdt te bieden.

03 mei 2017

De politie van Noord-Nederland haalt ICT-talent uit het bedrijfsleven om de opkomende cybercrime het hoofd te bieden. Tegelijkertijd zet de noordelijke politie-eenheid ook innovatieve systemen in om misdaad te voorkomen zoals ‘predicitive policing’, het voorspellen van criminaliteit op basis van datagegevens. Want hoewel de misdaad in het algemeen lichtjes afneemt in de drie noordelijke provincies neemt volgens het Jaarverslag van de Veiligheidsregio Noord-Nederland, de digitale criminaliteit wel degelijk toe. Politiechef Oscar Dros spreekt van een ‘crimechange’.

Minder woninginbraken
Het Jaarverslag bracht weliswaar enig goed nieuws. Zo is het aantal woninginbraken in de drie noordelijke provincies met 4 procent licht gedaald. Ondertussen steekt een nieuw fenomeen nadrukkelijk de kop op. ‘Er lijkt echt sprake te zijn van een zogenoemde “crimechange”, aldus Oscar Dros, politiechef eenheid Noord-Nederland. ‘De traditionele criminaliteit lijkt op te schuiven naar criminaliteit in de digitale wereld’, ‘en dat gaat behoorlijk hard.’

Talent uit bedrijfsleven
De noordelijke politie heeft dan ook al enige tijd een cybercrime-team die op deze vorm van misdaad zit. En daar wordt nog steeds in geïnvesteerd. Er wordt dan ook flink gezocht naar digitaal talent. Dros: ‘We hebben onlangs weer zestien nieuwe specialisten op het gebied van ICT uit het bedrijfsleven gehaald. Daarnaast werken we ook samen met de overheid en de burgers zelf’, benadrukt de politiechef. ‘Waar we eerder burgers adviseerden om de achterdeur goed op slot te doen, zeggen we nu dat ze niet naïef met hun computer moeten omgaan en bijvoorbeeld regelmatig hun wachtwoord moeten wijzigen.’

Criminaliteit voorspellen 

De ICT-specialisten houden zich ook bezig met nieuwe technieken, zoals “predictive policing”, de eenheid Amsterdam werkt al langer op deze manier. ‘Het is feitelijk het willen anticiperen op wat er komen gaat’, legt onderzoeker Bas Mali uit. Hij evalueerde de pilot namens de Politieacademie. ‘Er wordt gebruik gemaakt van een grote hoeveelheid data zoals criminaliteitscijfers, demografische gegevens, aanwezigheid van scholen, buurthuizen, op- en afritten, het gemiddelde inkomen enzovoort’, legt hij uit. ‘Aan de hand van al die gegevens kun je achteraf vaak goed verklaren waarom er een piek was in bijvoorbeeld het aantal woninginbraken,’ zegt hij. ‘ De volgende stap is dat je aan de hand daarvan ook zo’n piek kunt voorzien en er op inspelen’. 

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie