Cao-loon stijgt hardst in publieke sector
Cao-lonen stegen in het derde kwartaal met 3,4 procent vergeleken met hetzelfde kwartaal in 2021. Bij de overheid was dat zelfs 4,9 procent.

De overheid moet volgens ambtelijk advies aan Financiënminister Kaag zeker niet vooroplopen op het vlak van salarisontwikkeling, maar traditiegetrouw marktvolger zijn. Uit CBS-cijfers blijkt dat de cao-lonen in het derde kwartaal van dit jaar nergens zo hard stegen als juist in de publieke sector.
In het derde kwartaal van 2022 stegen de lonen het meest bij de sector overheid, namelijk met 4,9 procent.
In de sector gesubsidieerde instellingen en de sector particuliere bedrijven namen de lonen toe met respectievelijk 3,1 en 3,0 procent. In hetzelfde kwartaal van vorig jaar had de sector overheid nog de kleinste loonstijging (1,4 procent).
Voorlopige cijfers
De cao-lonen zijn in het derde kwartaal van 2022 met 3,4 procent gestegen ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Dat is de grootste stijging na het eerste kwartaal van 2009 (3,6 procent). Ondanks die forse toename ligt de cao-loonontwikkeling ruim onder de ontwikkeling van de consumentenprijzen. In het derde kwartaal lagen die namelijk liefst 12,3 procent hoger dan een jaar eerder. De voorlopige cijfers over het derde kwartaal zijn gebaseerd op 97 procent van de cao’s waaruit de statistiek is opgebouwd. Ongeveer acht op de tien werknemers vallen onder een cao.

Inflatie
De cao-lonen mogen dan wel zijn gestegen, in de beschikbare (jaar)cijfers van de cao-lonen en de consumentenprijsindex die teruggaan tot 1973, is het volgens de CBS-onderzoekers niet eerder voorgekomen dat de ontwikkeling van de cao-lonen zover achterbleef bij de inflatie. De inflatie, die jarenlang niet boven de 2,7 procent per kwartaal uitkwam, is de laatste tijd opgelopen tot boven de 12,0 procent, vooral als gevolg van de snel stijgende energieprijzen. De lonen volgen de economische ontwikkeling met enige vertraging, onder andere doordat cao’s voor een langere periode worden vastgelegd. In het derde kwartaal stegen de cao-lonen 8,9 procentpunt minder dan de consumentenprijzen. De reële cao-ontwikkeling is daarmee -7,9 procent.
Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 19 van deze week.
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Nu zou het dan eindelijk de beurt zijn van de gemeenteambtenaar, is de taart al verdeeld en moeten wij straks weer genoegen moeten nemen met de kruimels.