Advertentie
carrière / Nieuws

Ook kantoorambtenaren in ‘war on drugs’

Niet alleen de politie, maar ook gemeenteambtenaren spelen een belangrijke rol in de bestrijding van de drugscriminaliteit in Noord-Brabant.

19 augustus 2014

Hennepplantages, drugslaboratoria, dumping van drugsafval en zelfs afrekeningen. In Noord-Brabant en Limburg zijn deze zaken aan de orde van de dag. De politie, justitie en de lokale overheid probeert de misdaad te slim af te zijn. Maar ook de kantoorambtenaren worden ingezet in deze ‘war on drugs.’

Bibob

Een van de manieren om het de criminelen moeilijk te maken is om de wet Bibob toe te passen en dat doen Brabantse gemeenten dan ook massaal, schrijft het Eindhovens Dagblad (ED). Dat blijkt uit het jaarverslag van het Landelijk Bureau Bibob. Van alle 243 aanvragen die het bureau vorig jaar ontving, kwamen er 67 uit Brabant, waarmee de provincie zelfs Zuid-Holland (56) en Noord-Holland (42) voor bleef.  Het landelijk bureau Bibob, onderdeel van het ministerie van Veiligheid en Justitie, heeft vervolgens ook toegang in de registers van de belastingdienst, de politie en de sociale uitkeringsinstanties.


Taskforce

Sinds 2010 bestaat er een taskforce om gezamenlijk de criminaliteit aan te pakken. De Brabantse politie kreeg vervolgens hulp van de marechaussee, nationale en bovenregionale recherche. De grote gemeenten, belastingdienst en politie gingen als 'georganiseerde overheid tegen georganiseerde criminaliteit' beter samenwerken. Door intensieve samenwerking van verschillende ambtenaren werden in 2013 werden 21 criminele organisaties in Brabant aangepakt en 74 leden aangehouden. Het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst proberen zo’n 96 miljoen euro af te pakken van criminelen.

Gemeentehuis
Inmiddels speelt de drugsoorloog zich ook al af in het gemeentehuis. Onlangs werd bekend dat de onderwereld in het zuiden van Nederland steeds meer verweven raakt met de bovenwereld. Criminelen proberen burgemeesters en wethouders te beïnvloeden. Ook zouden er politiemensen worden omgekocht. En burgemeesters die optreden tegen criminelen, worden bedreigd en geïntimideerd. Burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie zijn hard bezig om oplossingen te zoeken in de strijd tegen de drugscriminaliteit waar naar schatting miljarden in omgaan.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

van doorn / ambtenaar
"Burgemeesters, politie en Openbaar Ministerie zijn hard bezig om oplossingen te zoeken in de strijd tegen de drugscriminaliteit"

Sorry hoor. Het is 2014, al 20 jaar maken dope-dealende kAmpers de dient uit in Brabant. En moet justitie dan nog steeds naar oplossingen zoekn?
K. de Beer / organisatie adviseur
Als we de Amerikaanse politie nu voor een jaar of drie ruilen met de Nederlandse?
Hannes Haganum / kritisch lezer
We moeten ons ook realiseren dat de Haagse politiek al twee decennia alle signalen die binnen kwamen, volstrekt wensten te negeren. Via de strafwet gaan we deze oorlog nooit winnen, daarvoor zijn inmiddels de belangen van de Brabantse maffia te groot geworden. Alle ontwikkelingen in de vastgoedsector waren al jaren een signaal, naast de vele illegale wietplantages. De Europese Unie zal nu toch iets moeten gaan doen aan legalisering van de wietteelt. En de overheid zal zich ook moeten gaan richten op de immoraliteit van xtc-gebruikers. Pak de markten maar aan.



Hannes Haganum / kritisch lezer
Amai, waar de wietplanten in onze kantoortuin staan er anders prima bij. Iedereen geeft ze water en we genieten er allemaal van.
Van Geenen / ambtenaar
De bezuinigingen op het OM, hoe passen dit in dit verhaal?
Advertentie