Advertentie
carrière / Nieuws

Trainee wil liefst vast dienstverband

Het werk is interessant, ze kunnen zich ontwikkelen en de overheid is een prettige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder 200 trainees die voornamelijk bij of voor gemeenten werken.

10 november 2017

Trainees bij de overheid zijn enthousiast over hun werk en hun werkgever. De organisatie waar ze werken waarderen ze gemiddeld met een 7,3. Ruim 80 procent wil aansluitend aan het traineeship zelfs graag ‘een echte baan’ bij de overheid.

Het werk is interessant, ze kunnen zich ontwikkelen en de overheid is een prettige werkgever. Dat blijkt uit onderzoek van Binnenlands Bestuur onder 200 trainees die voornamelijk bij of voor gemeenten werken.

Jonge mensen kiezen heel bewust voor een traineeship bij de overheid en niet voor een carrièrestart in het bedrijfsleven, zo blijkt. Voor één op de acht trainees was de overheid een eerste keuze. De reden ervoor is dat ze maatschappelijk betrokken zijn. Ruim acht op de tien trainees noemen dat als belangrijkste reden. De mogelijkheid jezelf persoonlijk te ontwikkelen is voor ruim de helft een drijfveer.

Directeur Bedrijfsvoering Herrie Geuzendam van JS Consultancy herkent zich in de cijfers. ‘Trainees bij de overheid zijn jongeren die iets met de maatschappij hebben’, weet hij. JS heeft zo’n 100 trainees in dienst die gedetacheerd worden bij allerlei verschillende overheden. In de loop der jaren heeft Geuzendam vele jongeren voorbij zien komen. ‘Je ziet dat die jongeren vaak niet alleen gaan voor de carrière of het geld, ze willen echt iets doen wat betekenis heeft.’

Ruimtelijke ordening
Trainees werken bij de overheid voornamelijk bij de afdelingen Ruimtelijke ordening en in het sociaal domein. Een klein deel houdt zich bezig met communicatie, veiligheid of financiën. Bijna driekwart is bezig met beleid, iets meer dan een kwart zit in de uitvoering.

En dat werk bevalt ze dus prima. Bijna negen op de tien trainees noemen het goed tot heel goed. Slechts 3 procent is ‘niet zo’ tevreden terwijl niemand ‘helemaal niet tevreden’ is. Positief punt voor trainees is vooral de mate waarin ze zelf kunnen bepalen wat ze doen en hoe ze hun werk inrichten. Driekwart van de trainees krijgt ook behoorlijk veel verantwoordelijkheid.

Oudere collega's
De gemiddelde leeftijd in een overheidsorganisatie is relatief hoog: gemiddeld bijna zo’n vijftig jaar. En met het stijgen van de pensioengerechtigde leeftijd loopt dat nog steeds op. Trainees waarderen hun – voornamelijk oudere – collega’s wel. Ze zijn betrokken en kundig. Tegelijkertijd is er de wens om op de werkvloer meer door leeftijdsgenoten omringd te worden. 57 procent vindt het ‘een beetje negatief’ dat de gemiddelde leeftijd bij de overheid hoger ligt dan in het bedrijfsleven. 19 procent ervaart het zelfs als ‘heel negatief’. Voor de toekomst ziet de jongere het dan ook graag anders: 87 procent vindt het (heel) belangrijk om in de toekomst met leeftijdsgenoten te werken.

Volgens Geuzendam is verjongen van de organisatie ook een wens van gemeenten en andere overheden. Niet omdat die ene jongere anders zo alleen zit, maar vooral omdat jongeren iets brengen binnen de organisatie dat ouderen soms niet hebben. ‘Jongeren zijn op sommige punten sterker dan ouderen. Ze gaan van nature openlijker en gelijkwaardiger met de burger om. Ze kunnen dat vaak beter dan ouderen die van oudsher wat traditioneler en soms wat hiërarchischer zijn in hun aanpak.’ Daarmee moet ‘jongerenbeleid’ geïntegreerd zijn in het gehele HRM-beleid en de strategische personeelsplanning, vindt Geuzendam. ‘Dit beleid is dan geënt op de nieuwe rol van overheden. Meer tussen en met burgers en bedrijfsleven als gelijkwaardige partner samenwerken dus. En jongeren kunnen dat heel goed.’

Op- en aanmerkingen daargelaten, zijn jongeren best tevreden over de organisatie waarvoor ze werken. En voor tweederde van de jongeren komen de vooraf gestelde verwachtingen uit. Liefst 82 procent wil aansluitend aan het traineeship graag ‘een echte baan’ bij de overheid. Slechts één op de vijf jongeren ziet zichzelf echter als ‘ambtenaar voor het leven’.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie