Onderzoek naar jonge burn-outs
Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten.
Jonge professionals, waaronder veel ambtenaren, ervaren een hoge werkdruk. Zo hoog zelfs dat ze veel vaker dan gemiddeld tegen een burn-out aanzitten. Zo bleek eerder al uit onderzoek van de Arbo Unie dat bijna een kwart van de ambtenaren onder de 30 jaar een burn-out dreigt te krijgen. Het gemiddelde cijfer bij werknemers in het algemeen ligt een stuk lager – 15 procent.
Er wordt nu onderzoek gedaan naar de onderliggende oorzaken. Lysanne van Schaik, masterstudent strategisch HRM aan de Universiteit Utrecht, werkt aan een masterscriptie over de balans tussen werk en privé in verschillende levensfasen. Ze wil de burn-outs onder jonge werkenden uit de taboesfeer halen en onderzoeken wat de oorzaken zijn.
Het A+O fonds Gemeenten ondersteunt het onderzoek en heeft inmiddels vragenlijsten uitgezet onder respondenten die bij gemeenten werken. De onderzoekresultaten kunnen mogelijk concrete ideeën geven hoe werkgevers voor deze groep medewerkers een goede werk-privé balans kunnen faciliteren. 'De hele sector kan hier zijn voordeel mee doen’, aldus het A+O fonds.
Buiten het werk
Jonge ambtenaren blijken een groot deel van de werkstress ook aan zichzelf te wijten te hebben. Jongeren lijken niet alleen te veel ambities te hebben, maar daarnaast ook buiten het werk ook nog veel activiteiten te hebben. Omdat ze door de technologische mogelijkheden hun werk overal kunnen doen, is het verleidelijk om maar door te werken met alle gevolgen van dien.
En daarnaast is de wederzijdse verwachting hoog op het werk terwijl ze nog zoekende zijn wat ze nu daadwerkelijk leuk vinden. Het is dan ook niet raar dat sommige tegen een burn out aanlopen. Een goeie coach doet al veel wonderen. Een vertrouweling die luistert tips geeft maar niet gekoppeld is aan de leiding. Hierdoor kunnen ze sparren en prioriteren.