Advertentie
carrière / Nieuws

‘Hoger loon cao-eis nummer 1 van rijksambtenaar’

Een andere prioriteit voor de FNV is dat er in de nieuwe cao rijk dat er afspraken in komen over sociale veiligheid op de werkvloer.

10 januari 2024
FNV: eerst meer salaris, dan praten over duurzame arbeidsvoorwaarden.

Super duurzame arbeidsvoorwaarden zijn leuk, maar waar het rijksambtenaren echt om te doen is in de onderhandelingen over een nieuwe cao is de loonontwikkeling. ‘Als dat niet goed wordt geregeld, hoeven we over duurzaamheid niet te praten.’

financieel adviseur

JS Consultancy
financieel adviseur

Financieel Adviseur Samenleving

Certus Groep in opdracht van de Bel Combinatie
Financieel Adviseur Samenleving

Enquête

Dat zegt FNV-bestuurder Yntse Koenen, die namens de grootste ambtenarenvakbond de cao-onderhandelingen voor zijn rekening neemt. Die stellige inzet op een substantiële loonstijging baseert de bond op een recent gehouden enquête onder haar leden. ‘Daaruit komt naar heel duidelijk naar voren dat voor een hele grote meerderheid de loonontwikkeling veruit het belangrijkste onderdeel vindt in de nieuw af te sluiten cao rijk’, legt Koenen uit. Ook voor de andere bonden bij het rijk is een forse loonsverhoging absolute prioriteit.

Vreemd vindt Koenen dat niet, gelet op het feit dat de rijksambtenaren er de afgelopen jaren qua koopkracht flink op achteruit zijn gegaan. De huidige cao, die een looptijd heeft tot juli dit jaar, werd in 2022 afgesloten – net voor de enorm sterke prijsstijgingen hun intrede deden. Een tussentijdse financiële tegemoetkoming, waartoe veel andere werkgevers wel overgingen, bleef uit. ‘Daarmee is de rijksambtenaar geen recht gedaan’, aldus Koenen.

Een andere prioriteit voor de FNV is dat er in de cao meer waarborgen komen voor sociale veiligheid op de werkvloer.

Looneis

Nieuws over hoe hoog de looneis wordt, volgt naar alle waarschijnlijkheid binnen anderhalve week. De bonden mikken er namelijk op dat de cao-onderhandelingen nog deze maand van start gaan. Normaal wordt er gewacht op de Voorjaarsnota van het kabinet, maar daarvoor ziet de FNV dit keer geen reden. Koenen verwijst wat dat betreft naar de politie-cao die vorig najaar blijkbaar kon worden afgesloten voor 65.000 agenten. Bovendien loopt de huidige cao in juli af.

Duurzame cao

Of en hoeveel hun salaris straks omhoog gaat in de nieuwe cao is vooralsnog dus onduidelijk. Komen beide partijen op dat vlak tot overeenstemming, dan lijkt het verder zo goed als zeker dat rijksambtenaren volgend jaar ook duurzame arbeidsvoorwaarden krijgen. Rijk en vakbonden willen zo’n duurzame cao  – een afspraak die beide partijen bij de totstandkoming van de huidige cao (2022-2024) maakten. Als grootste werkgever van het land met 140.000 ambtenaren op de loonlijst past het rijk volgens de cao-onderhandelaars een voorbeeldrol.

Treinvakantie

Van de in totaal ruim 300 ingediende ideeën zijn er uiteindelijk 14 door de ballotage gekomen. Die gaan onder andere over het vergroenen van de werkomgeving, efficiënter kantoorgebruik, het ook geschikt maken van de mobiliteitskaart voor privégebruik van de trein en uitbreiding van het individueel keuze budget, dat behalve voor verduurzaming van woningen, kan worden ingezet voor de aanschaf van duurzame producten of diensten, zoals duurzame apparaten, een internationale treinvakantie, de vergoeding van een laadpaal bij de woning. In totaal is voor de duurzame experimenten 6 miljoen euro beschikbaar.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

P. Smit
Altijd maar weer loonsverhoging eisen zorgt voor een loon-prijsspiraal. Willen we dat? Zijn er ook andere oplossingen?
Hielco Wiersma
Het is de hoogste tijd dat werkend Nederland eens de tering naar de nering gaat zetten nu ook toekomstige ombuigingen in aantocht zijn. Daarbij zouden ook vakbonden, de SER en het Kabinet niet moeten schromen om de huidige productiviteit eens ter tafel te brengen. Vooral in de sector Rijk met een uitbreiding van meer dan 30% (!!!) van het aantal arbeidsplaatsen in de laatste jaren is opvallend. En dit nog wel na de decentralisatie van het zgn. 3D domein en andere publieke taken richting Gemeenten.
Een ander opvallend aspect is het gebrek aan arbeidsplaatsen in onze samenleving. De gemiddelde omzet aan arbeid per persoon in ons land is één van de laagste in Europa. Dit in schril contrast met ouderen die als het zo doorgaat tot aan hun 70ste (!!!!) moeten doorwerken, terwijl sommige categoriëen geheel of gedeeltelijk achterover leunen vanwege soms wel zéér lucratieve toeslagen. Dit probleem is (gemakkelijk) op te lossen bij een keuze uit de volgende mogelijkheden:
1. sommige onderdelen van het toeslagenstelsel koppelen aan het aantal te werken uren (per persoon moet minimaal x uur worden gewerkt om in aanmerking te komen).
2. de werktijden stapsgewijze te verhogen van 36-38 uur tot 40 uur, uiteraard tegen verbetering van de arbeidsvoorwaarden.
3. in het algemeen de norm aan te houden dat iedereen tot en met 67 jaar werkt, behoudens nader te benoemen zwaardere beroepen en/of met een nader vast te stellen aantal volledige dienstjaren.
Advertentie