Advertentie
carrière / Column

Slim werken - thuis werken?

Stopzetten van flexibel werken Yahoo zegt meer iets over vrijblijvendheid van werkprocessen dan over Het Nieuwe Werken.

06 maart 2013

CEO Marissa Mayer heeft haar ‘Yahoos’ dringend opgeroepen om zo spoedig mogelijk weer vanuit kantoor te gaan werken en niet meer vanuit huis. Snelheid en kwaliteit zouden slachtoffer zijn van het vele thuis werken. En goede ideeën ontstaan immers vooral tijdens ontmoetingen met collega’s bij de koffie of de gratis Yahoo-lunch.

Schokkend nieuws voor vriend en vijand van het Nieuwe Werken. Vooral omdat zo’n icoon-organisatie van dit gedachtegoed zich er ineens tegen lijkt te keren. En dan juist op het moment dat bij onze gewone ‘klootjes’- organisaties de voordelen van flexibele werkvormen beginnen door te dringen. We zijn net lekker aan de slag om onze kantoorruimte te halveren omdat we er toch niet allemaal tegelijk meer willen zitten. En een deel van ons vindt het inmiddels bijzonder prettig om thuis aan een ingewikkeld rapport te werken met gelijktijdig een wasje draaiend op de achtergrond.

Onze ontluikende overtuiging van de voordelen van thuiswerk is overigens niet zonder slag of stoot gegaan. Verlaagd ziekteverzuim, vermindering stress, meer werkplezier - onderzoek wijst dit weliswaar uit, maar veel bazen hebben nog steeds hun twijfels. ‘Doen mijn mensen wel wat ze moeten doen als ik ze niet zie?’ Mayer’s besluit om paal en perk te stellen aan die fysieke afwezigheid zal deze bazen bevestigen in hun twijfel. ‘Zie je nou wel dat ze gaan aanrommelen als ik er niet bij ben.’

Onterecht wat mij betreft. Yahoo is gewoon doorgeschoten in haar vrijheid/blijheid-principe.

Blijkbaar was daar lange tijd van alles mogelijk en werden de uitwassen van deze vrijheid niet bijtijds gezien. Nieuw – of beter gezegd – Slim Werken draait ook niet alleen om de mogelijkheid thuis te kunnen werken. Het is in mijn ogen een pakket aan flexibele werkmogelijkheden dat per werksoort en individu kan worden ingezet; of juist niet.

Bij het Projectmanagement Bureau van de Gemeente Amsterdam, waar ik zelf werkzaam ben, zijn deze mogelijkheden er al sinds jaar en dag. Het hoort simpelweg bij de aard van ons werk: opdrachten vervullen voor andere gemeentelijke diensten. Dat doe je dus op verschillende locaties en dan is het een zegen om via een thuiswerkportal en een smartphone bij je digitale spullen te kunnen. De wal keert hier dus het schip: flexibel werk vraagt om flexibele systemen.

En dat het in sommige gevallen ook echt zónder kantoor kan laat een organisatie als Call for Action ons zien. De 35 medewerkers van dit ‘online business’ bedrijf hebben geen kantoorgebouw met werkplekken waar ze naar toe kunnen. Het past helemaal bij hun werksoort en het scheelt enorm in de kosten. En die ideeënuitwisseling die bij Yahoo zo node wordt gemist? Daar huren ze op gezette tijden gewoon een inspirerende locatie voor af.

Nieuw Werken is dus eigenlijk een kwestie van Slim Denken: wat past er bij onze organisatie, wat sluit aan bij onze werksoort en wat is de beste manier om onze resultaten te boeken? Als je daar een passende formule voor hebt gevonden dan is vrijheid inderdaad blijheid.

Melissa Schouman @melissaschouman
(p&o-projectmanager, gemeente Amsterdam)

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Helma / Hoofd Facilitaire zaken
Ik ben het hier volledig mee eens! Morgen hebben we de officiële opening van het eerste pand dat binnen de Gemeente Groningen Het Nieuwe Werken heeft uitgerold. Plaatsonafhankeljk werken mag, maar hoeft niet! Efficiency en werkplezier staan centraal!
gerrie
Managers zijn erbij gebaat dat mensen op kantoor blijven werken. Die zetten de handrem op het nieuwe werken. Anders kunnen ze zogenaamd niemand meer aansturen en komen ze werkloos thuis te zitten. Gelukkig houden ook de managers deze nieuwe ontwikkeling niet tegen. Ze zullen steeds meer uitvoerend werk op afstand moeten gaan doen.
Advertentie