Happy met werk en de collega
Nederlanders zijn vooral blij met de mogelijkheid om thuis te werken, een goede balans tussen werk en privé en een goede relatie met collega's. Werknemers in ons land zijn bovendien positief over de vooruitzichten van hun werkplek over vijf jaar. Hoeveel procent van deze ‘happy workers’ ambtenaar is, werd niet onderzocht.
Van alle werkende Europeanen blijken de Nederlanders het gelukkigst met hun werk. Ruim driekwart van de werknemers in ons land is tevreden over het werk, zijn collega’s en de mate van werkstress.
Dat blijkt uit onderzoek van HR-dienstverlener ADP onder 10.000 Europese werknemers, waaronder 1.300 Nederlanders. Nederlanders zijn vooral blij met de mogelijkheid om thuis te werken, een goede balans tussen werk en privé en een goede relatie met collega's. Werknemers in ons land zijn bovendien positief over de vooruitzichten van hun werkplek over vijf jaar. Hoeveel procent van deze ‘happy workers’ ambtenaar is, werd niet onderzocht.
Uit ander onderzoek blijkt dat zij behoorlijk gelukkig zijn. Uit het Geluksonderzoek van Binnenlands Bestuur van vorig jaar bleek dat ambtenaren ‘geluk in het algemeen’ waarderen met het rapportcijfer 7,6. En ook op hun werk ervaren ze een redelijk hoog geluksgevoel. Steeds meer gemeentelijke werkgevers zien in dat hun organisatie beter draait als hun ambtenaren zich goed voelen.
Niets is demotiverender dan werken aan een leiband of met een prikklok. Vrijheid, blijheid is het devies. Ook andere onderzoeken geven aan dat een ambtenaar die goed in zijn vel zit voor betere resultaten zorgt. TNS Nipo concludeerde bijvoorbeeld dat een gelukkige medewerker leidt tot een hogere productie, minder vaak ziek is en betere relaties met zakelijke contacten heeft. Ambtenaren zelf stellen ook andere prioriteiten. Welbevinden op het werk en daarbuiten is belangrijker dan een mooi salaris of een dure auto. De zogenoemde ‘money economy’ evolueert de komende jaren verder in een ‘satisfaction economy’, aldus TNO Nipo.
Reacties: 2
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En aan het einde van een lange dag bedank ik de gemeente voor de fijne dag... En op de fiets lacht de stad je toe.... Ik buig uit dankbaarheid op Japanse wijze voor de burgers dat zulk leuk werk voor mij bedenken....
Nou nee, zo gaat het toch niet helemaal....