Meer ambtenaren bereid tot acties voor betere cao
Niet alleen bij de politie, ook in het onderwijs, stadsvervoer en bij douanemedewerkers zijn ambtenaren bereid actie te voeren voor een betere cao, aldus de FNV.
Ondanks het feit dat er in juli een onderhandelaarsoverkeenkomst is gesloten over de lonen in de publieke sector, is het onrustig in ambtenarenland. Naast de politie zouden ook onderwijzers, douaniers, militairen, belastingambtenaren en ander overheidsmedewerkers klaar staan om acties te voeren voor een betere cao, zegt de FNV.
Vakantie
Sinds in juli het onderhandelaarsakkoord voor een nieuwe cao door verschillende bonden werd ondertekend, is de rust slechts ten dele weergekeerd, waarschijnlijk omdat veel mensen op vakantie waren. De politie voerde volop actie en ook ambulancepersoneel zal tijdens Sail actievoeren maar verder bleef het rustig. Maar de rust is en staan nu Nederland weer aan het werk gaat, staan in meer sectoren acties op het programma schrijft de Volkskrant.
Sigaar
Vakbond FNV tekende het in juli gesloten akkoord niet daar waar CNV en andere bonden dat wel deden. De FNV wilde eerst uitrekenen in hoeverre de afspraken (5 procent loonsverhoging over twee jaar en 500 euro eenmalig) een sigaar uit eigen doos blijken te zijn. De salarisverhoging wordt namelijk deels betaald uit een besparing op de pensioenen. De bond zegt dat de reële loonstijging slechts 1,7 procent is en vindt dat te mager.
Levert overheid geld op
Naast de politie zouden ook mensen uit het stadsvervoer, onderwijzers, belastingambtenaren, en douaniers klaar staan om tot actie over te gaan. ‘Als je goed oplet, zie je dat deze deal het kabinet eigenlijk maar 0,85 % loonsverhoging per jaar kost’, aldus vicevoorzitter Ruud Kuin. ‘Om 600.000 overheidsmedewerkers een loonsverhoging te geven, wordt namelijk ingegrepen in de pensioenen van 2,8 miljoen mensen. Volgens hem levert het akkoord de overheid zelfs geld op via de belastingen. ‘De deal deugt niet’, aldus Kuin.
Plasterk
Volgens de FNV zorgen de afspraken ervoor dat pensioenen de komende jaren met 8 tot 15 procent dalen. Minister Plasterk meldde gisteren dat die daling niet zo groot was, hoewel hij geen uitspraak deed over hoeveel procent de daling zal bedragen.
En wat als de politieke partij die het wel opneemt in haar verkiezingsprogramma dat uiteindelijk niet durft te verdedigen bij de coalitievorming dan wel in de Kamer.
Dan resteert de bond, waarvan ik het lidmaatschap na drie decepties op rij heb opgezegd om zo toch nog wat prijscompensatie te ontvangen.