Plasterk betreurt afhaken FNV bij loonakkoord ambtenaren
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk betreurt het dat de vakbond FNV geen afspraken heeft kunnen maken met de drie kleinere vakorganisaties over een loonakkoord voor ambtenaren
Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk betreurt het dat de vakbond FNV geen afspraken heeft kunnen maken met de drie kleinere vakorganisaties over een loonakkoord voor ambtenaren.
Dierbare vakbond
De minister zei dat hij de FNV ziet als een ‘dierbare vakbond’, waarmee hij graag zoveel mogelijk optrekt. Dat bleek echter in de onderhandelingen over een nieuwe cao voor rijksambtenaren niet mogelijk. Het loonakkoord voorziet in een loonsverhoging van ongeveer 5 procent en een eenmalige uitkering van 500 euro voor 600.000 ambtenaren en onderwijzers, die jarenlang op de nullijn hebben gezeten. Op basis van het loonakkoord zijn de afgelopen periode al onderhandelingsakkoorden gesloten voor nieuwe cao's voor rijksambtenaren, defensiepersoneel en medewerkers van de rechterlijke macht.
Sigaar uit eigen doos
FNV is geen partij bij het loonakkoord dat de overheid in juli sloot met de drie vakorganisaties. De vakcentrale haakte af bij de onderhandelingen omdat een deel van de in het akkoord geregelde loonsverhoging wordt betaald uit de pot van pensioenfonds ABP. Volgens FNV raakt 'deze sigaar uit eigen doos' de pensioenen van 2,8 miljoen deelnemers van het ambtenarenfonds.
Kortste eind
De FNV trok ook in een hoger beroepszaak over het loonakkoord voor ambtenaren aan het kortste eind. Het gerechtshof in Den Haag heeft de eis van de vakcentrale om de afspraken ongeldig te laten verklaren eerder deze week afgewezen. Daarvoor had de voorzieningenrechter de vakbond al in het ongelijk gesteld in een kort geding dat FNV had aangespannen tegen de overheid en drie kleine vakbonden voor overheidspersoneel.
Plasterk meent dat er voor de ambtenaren op korte termijn niets verandert. Ook gepensioneerden hoeven volgens de minister nergens bang voor te zijn. ‘Voor iemand van 25 jaar kan dit akkoord over zestig jaar in het meest negatieve scenario tot een lagere pensioenopbouw van 10 procent leiden’, aldus de bewindsman.
Juridisch gelijk krijgen is wat anders dan inhoudelijk en sociaal gelijk hebben. Wellicht een verkeerde aanpak van de FNV met de verkeerde vraagstelling, maar voor heel veel (gemeente-) ambtenaren wel met het juiste doel voor ogen, namelijk; 'Blijf nou eens van onze pensioenpot af. Het is niet jullie geld, waar je over beslist, maar van ons!!!'