Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaren de klos na geklapt overleg

Ambtenaren moeten volgend jaar meer pensioenpremie gaan betalen. Dit is het directe gevolg van de stukgelopen onderhandelingen tussen werkgevers en bonden over een pensioenakkoord.

14 december 2012

Het stukgelopen vooroverleg tussen werkgevers en bonden om de pensioenpremies betaalbaar te houden, gaat gemeenten, provincies en ambtenaren veel geld kosten. Werkgevers en bonden spelen elkaar de zwarte piet toe.

Minder ruimte arbeidsvoorwaarden

De premieverhoging gaat ten koste van de arbeidsvoorwaardenruimte voor de volgende cao- onderhandelingen, zegt Jantine Kriens namens de decentrale overheden. Daarnaast moeten gemeenten mogelijk ook  extra bezuinigen om de stijgende loonkosten door de premieverhoging op te vangen. Het ABP verhoogt in januari de premie voor het ouderdoms- en nabestaandenpensioen met 1,3 procent. Dit heeft het ABP vrijdag bekendgemaakt.

Premiestijging is slecht

De werkgevers hebben naar eigen zeggen alles op alles gezet om die premiestijging te voorkomen, zo laat Kriens weten. ‘Premiestijging is slecht voor de koopkracht van de ambtenaren en betekent een stijging van de loonkosten voor gemeenten en alle andere overheidswerkgevers’, aldus Kriens. Deze stijging moet ergens binnen de begroting worden opgevangen, want die extra loonruimte is er niet. Het is volgens de werkgevers niet uit te sluiten dat dit gevolgen heeft voor de werkgelegenheid bij decentrale overheden. Onderwijssectoren verwachten dat het gaat leiden tot extra ontslagen.

Half miljard

Gemeenten betalen als werkgever een fiks percentage (70%) mee aan de pensioenpremies van hun werknemers. Ook politie, militairen en leerkrachten zijn bij het ABP aangesloten. Werkgevers en werknemers van deze beroepsgroepen moeten volgend jaar samen een half miljard euro ophoesten.

Generatiebestendig pensioenakkoord

De werkgevers namens de decentrale overheden hadden gehoopt met de bonden overeenstemming te bereiken over een meer generatiebestendig pensioenakkoord. ‘We krijgen steeds minder betalende werknemers en steeds meer ontvangende gepensioneerden’, verduidelijkt Kriens. In een poging de premiestijging te voorkomen, hadden de werkgevers voorgesteld om de pensioenleeftijd vanaf 2013 op te schroeven naar 67 jaar, in plaats van vanaf 2014. ‘De bonden hebben dit al in het vooroverleg afgewezen. Een gemiste kans’, vindt Kriens.

Moderne pensioenregeling

De bonden spreken eveneens van een ‘gemiste kans’, maar dan omdat in de optiek van de bonden de werkgevers de handschoen niet hebben willen oppakken om tot een moderne pensioenregeling te komen.

Risico's voor ambtenaren

In de ogen van onder meer AbvaKabo FNV zouden de plannen van de werkgevers, verenigd in het Verbond Sectorwerkgevers Overheid (VSO), slechts leiden tot verslechtering van de pensioenregeling en zouden de risico’s alleen op het bordje worden gelegd van ambtenaren en onderwijzers. Zo zou het naar voren halen van de verhoging van de pensioenleeftijd van 65 naar 67 jaar volgens AbvaKabo FNV de pensioenopbouw met zo’n tien procent verminderen.

Breekpunt

CNV Publieke Zaak wilde meegaan in de verhoging van de pensioenleeftijd per 2013 en verlaging van de pensioenopbouw.‘Breekpunt werd dat de werkgevers per se verdergaande afspraken wilden maken over het verslechteren van de pensioenregeling. Daarnaast wilden zij een zo lage maximale pensioenpremie afspreken dat ook in de toekomst een volwaardige pensioenregeling niet meer reëel zou zijn. Dat vinden wij volstrekt ongepast’, aldus woordvoerder Tiny Romkema.

Terugstorten in schatkist

'De grote sommen geld die de werkgever hiermee wil besparen op pensioenen van ambtenaren en onderwijzers willen de werkgevers niet op een andere manier teruggeven aan hun medewerkers, maar terugstorten in de schatkist’, aldus Romkema. ’Het is triest om te moeten constateren dat de werkgevers kennelijk via de pensioenregeling en over de hoofden van het eigen personeel een politieke bezuiniging willen realiseren.’

Reacties: 30

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pieter / wegkijker
De pensioenpremie zal blijven stijgen. Ik krijg een beetje hetzelfde vervelende gevoel dat ik bij het betalen van de fpu premie ook krijg> ik betaal fors en ik krijg geen fpu en steeds minder pensioen. Bovendien moet ik hier laner voor werken (5 jaar langer dan de huidige groep fpu gerechtigden). Het verweer van de gepensioneerden dat ze hier hun leven lang voor hebben betaald gaat steeds minder op nu ik ook sinds 1983 mijn bijdrage lever. Failliet van het systeem (afbrokkelend draagvlak voor vermeende solidariteit?)> Ik hoop het niet.
Jan / onderzoeker
In het persbericht van het ABP stond dat de verhoging o.a. noodzakelijk was om de stijging van de levensverwachting te kunnen betalen. Maar....dat werd toch bereikt door de pensioneringsleeftijd te verschuiven naar 67 jaar en niet door premie-verhoging ? Of gaat het nu dubbel op ? En...ik weet het is een knuppel in het hoenderhoek... waarom staat in datzelfde persbericht dat de pensioenen WAARSCHIJNLIJK in 2013 gekort moeten worden gezien de dekkingsgraad. Als het nu allemaal meevalt....gaat de premiestijging dan ook niet door ? Ik doel op de solidariteit: ik krijg de indruk dat de gepensioneerden niet solidair met de werkende hoeven te zijn: ook zij hebben al lang die langere levensverwachting dus zouden zij eigenlijk gekort moeten worden ( ze hebben te weinig ingelegd). En kom nu niet aan met het argument dat zij zich daar niet meer op kunnen voorbeiden zonder dat het hun geld kost ( de korting). Ook de werkende moet extra geld opzij leggen en dat kost hem/haar dus ook geld. Wat doen we daaar aan ?
Hannes Haganum / kritisch lezer
Ik sluit mee aan bij Anand. Veel vertrouwen heb ik niet in dit kabinet. Een visie op de arbeidsamrkt en op innovatie van de economie ontbreekt. Uitkeringen korten en mensen jaren langer laten doorwerken en hogere pensioenpremies laten betalen, zal ons sociale zekerheidsstelsel uiteindelijk doen opblazen. En dan is het met de reputatie van Mark en Diederik snel gedaan.





spiedend oogje
Wat ik nergens lees, maar mij wel afvraag is hoe het zit met de "tijdelijke" crisis toeslag/verhoging van 3% pensioenpremie in 2012 en 2013.

Wordt dit ingetrokken????
Andries van den Berg / gemeenteraadslid Leidschendam-Voorburg, SP-fractie
Wij konden 40 a 50 jaar geleden er niet op vooruit zien hoe de wereld er er nu uit zou zien. Hij is in ieder geval totaal anders dan toen voorspeld. De introductie van computer en internet hebben alle voorspellingen waardeloos gemaakt. Wellicht zal in de komende tijd een zelfde soort omwenteling plaats vinden.

Ik denk dan ook dat de jongeren van nu zich wat hun pensioen aangaat niet zo ongerust moeten maken. Ik denk dat zij zich eerder zorgen moeten maken over het milieu over 40 a 50 jaar. Wat heb je aan een goed pensioen met leeggeviste zeeen, met verdwenen bossen enz.
Geert / beleidsadviseur
Het klinkt inmiddels zo vertrouwd hè, als iets méér kost, moeten we er ook wat meer voor betalen. Maar ons pensioenstelsel is een kapitaaldekkingsstelsel en geen omslagstelsel, zoals de aow. Het principe is dat je krijgt waar je voor hebt gespaard, niet wat anderen op dit moment opbrengen. Huidige gepensioneerden hebben gezien hun onverwachte (?) levensverwachting te weinig gespaard. Lees: de pensioenfondsen hielden hen koest door te zeggen: geeft niks, wij verdienen zat met beleggen. Als hier iets gerepareerd moet worden, moet dat via de staatskas/algemene belastingen gebeuren, niet door te rommelen aan pensienpremies en -aanspraken van de spaarders van nu! Die gaan al langer werken om (te proberen) hun eigen aanspraak te redden ...
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
De regeling is zeker niet solidair en komt hoe langer hoe meer onder druk te staan. De oude garde stemt eensluidend in met het verhogen van de pensioenleeftijd, verlagen van het opbouw-%, het op niveau houden van de premies en tegelijkertijd uitkleden van de regeling welke sinds de privatisering is ingezet. Maar oude rechten moeten vervolgens binnen de nieuwe parameters worden veilig gesteld waardoor de voorwaardelijke oude rechten onvoorwaardelijk gemaakt kunnen worden.



De werknemersbonden steunen de oude garde, terwijl de werkgeversbonden de regeling uitkleden en het vrijvallen van de premie NIET als loon uitbetalen. Beide partijen realiseren zich niet dat het straks onmogelijk wordt om goede arbeidskrachten aan te kunnen trekken.



Wie wil er 1 dag in de week werken om hiervan in 2040 zijn eigen AOW te betalen en in de tussentijd bijdragen aan de huidige AOW-ers welke qua maatregelen in het aanvullend pensioen de dans ontspringen (en waarvoor in het verleden te weinig premie is betaald)?



Aan de andere kant zijn dat de huidige afspraken, maar communiceer dat dan duidelijk! Zodat individuen zelf een afweging kunnen maken in welke sector en op basis van welke rechtspositie zijn werkzaam willen zijn.
Rob Ossel / FPU
Reactie op "Jan de onderzoeker" .

Hij zou kunnen weten dat uit onderzoek ook is gebleken dat de gestegen levensverwachting vooral geldt voor jonge mensen en mensen die nu geboren worden en nauwelijks voor de huidige gepensioneerden.

Bovendien , volgens het ABP lopen de gepensioneerden nu al ruim 9% achter bij de nog werkenden door het al vijf jaar lang niet indexeren van de uitkering.

Dat is heel wat meer dan die paar procent premiestijging !!
Niek / jurist
Dit is de zoveelste aanslag op mijn sociale inborst. Ik krijg er steeds meer moeite mee. Ik werk vanaf mijn 16e en betaal veel aan allerlei zaken waar ik niet van mag profiteren omdat er constant tijdens het spel de regels worden veranderd. Voorbeelden: 4 jaar lang als 17-21 jarige bijdragen in een pensioenfonds terwijl de leeftijd waarop de berekening van de pensioenjaren pas op 25 jaar begint. Betalen moest je want anders bestond de kans dat je als jonkie meer zou verdienen dan iemand van 25 of ouder. Dan de greep van de rijksoverheid in de ABP kas van 25 miljard waardoor het ABP een stevige aderlating onderging. Ook het met pensioen of VUT kunnen na 40 dienstjaren is foetsie. De verlenging van de pensioengerechtigde leeftijd van 65 naar 67 jaar ontmoet bij mij weinig begrip omdat een koppeling aan het arbeidsverleden ontbreekt. Voor de AOW snap ik het nog een beetje, maar voor de pensioenen totaal niet. Bovendien worden dit soort maatregelen verzonnen door gasten die zelf pas op hun 27e zijn gaan werken na 8 jaar of langer feestvieren op de universiteit.
Coen / mdw advisering
Rob:

Is het niet zo dat NU bekend is hoe oud men wordt? Dit zijn de bekende cijfers. Dus het is bekend hou oud men NU gemiddeld wordt. Het is onbekend hoe oud men gemiddeld over, zeg, 50 jaar wordt. Er zijn wel cijfertjes en zo, en men zegt dat de eerste mens die 500 wordt nu al geboren is. De andere kant van de medaille is dat over een paar jaar de griep mogelijk niet meer te genezen is. Tsja, wat heb je dan aan dergelijke cijfers en verwachtingen?
Paul Coret / Adviseur
Er is geld genoeg. Hoe kan het anders dat waar ik werk er 40 externen zijn ingehuurd van de in totaal 120 fte? En niet de minste posities. 2 jaar lang liep een manager ontwikkeling rond (ICT) voor 140 euro per uur, dik over de 2.5 ton per jaar. Daarnaast nog een aantal managers voor 17-18 duizend per maand. Tja, al met al lopen er 20 van die mannetjes rond. Het gekke is dat de 4 grote gemeenten dit pikken waar deze club onder valt. Vooral Den Haag is lachen gieren brullen, die liggen voor de uitwerking van de Gemeente CAO van werk naar werk, al een maandje of 6, maar staan dit allemaal toe. Ik weet zeker dat dit soort uitwassen overal spelen, maar slaapt u allen lekker verder.
Paul / Klantmanager
In de jaren tachtig heeft de staat ivm de toenmalige crisis een greep uit de pensioenpot gedaan. Is nooit meer teruggestort. Gevaar zit er volgens mij weer in.......
Frits / beleidsmedewerker
Pensioenen zijn een complex geheel met premie, beleggingsresultaat, demografische verwachtingen en renteontwikkelingen als variabelen. Voor mij is het als simpele BL'er niet te doen om aan te geven welke partij het nu bij het rechte eind heeft. Dat een onverwacht snel stijgende levensverwachting roet in het eten gooit, net als slechte economische ontwikkelingen lijkt me logisch. Ik wacht het maar af: toen ik 52 was, dacht ik 'nog een jaar of 10'. Nu ben ik 57 en er is niets veranderd: nog steeds een jaar of 10 te gaan. Maar ik heb plezier in mijn werk en of ik feitelijk pensioen haal en hoe de wereld er dan uitziet: wie het weet mag het zeggen.
Jan / Financieel Beleidsadviseur
Als we eerst eens stoppen om over bonussen en gouden handdrukken pensioenpremie te laten betalen, dan zal de aanspraak op de pensioenen ook betaalbaar worden. En aftoppen lijkt me ook niet verkeerd. Zolang 20% van de pensioengerechtigden 80% van het totaalbedrag aan pensioenen voor z'n rekening neemt is er structureel iets fout. Maar daar wordt niet over gepraat. Omdat degenen die aan de onderhandelaarstafel zitten zelf in die categorie van 20% zit. Mensen, laat je niet belazeren, in principe komt het erop neer dat wij met z'n allen de financiers zijn van het pensioenfonds, maar er straks bitter weinig voor terug krijgen. Dit is een legale vorm van oplichterij.
H.D. Eleveld / directeur / interim-manager
Heeft iemand al eens uitgerekend hoe het met de pensioenen gesteld is wanneer de pensioenfondsen hetzelfde rendement behalen als in de afgelopen tien of vijf of twee jaar? Zouden we dan nog zoveel pijn lijden?
Carel Weijers / P&O
Het ABP heeft toch nog die grepen uit de kas van in totaal 30 miljard tegoed van het Rijk?
Gert-Jan / beleidsadviseur
Het wordt tijd dat je als werknemer zeggenschap krijgt over je eigen pensioen. Op dit moment betaal je onder het mom van solidariteit alsmaar meer premie, terwijl de zekerheid over je uiteindelijke eigen pensioen evenredig afneemt. Dat is niet vol te houden. In deze tijd van keuzevrijheid moet werknemers de keuze worden geboden hoe ze hun pensioenpremie wensen in te zetten.
Cor Minnaard / "beleidsambtenaar"
Waarom gaat deze discussie niet over waar het echt om moet gaan: er is zoveel vermogen opgebouwd in het ABP door beleggingsresultaten en de ingelegde premie (ook door die steeds meer verafschuwde babyboomers) dat het ABP zelf zegt geen enkel probleem te zien om in 2032 de benodigde pensioenen uit te kunnen keren. Persbericht ABP 14-12-2012:

"Op basis van de grove raming die ABP heeft gemaakt, zijn in 2032 de uitgaven naar verwachting gestegen naar 23,5 miljard euro. In datzelfde jaar verwacht ABP ongeveer 12,5 miljard euro aan premie-inkomsten. Wanneer ABP uitgaat van een gemiddeld rendement op belegd vermogen van zo’n 6% (conform de verwachtingen zoals deze zijn voorgeschreven door het ministerie van Sociale Zaken) dan zal ABP in 2032 een rendement behalen van ruim 40 miljard euro. De totale pensioeninkomsten zullen in 2032 dus 52,5 miljard euro bedragen.

Volgens deze prognose stromen de pensioenkassen dus niet leeg, maar nemen ze de komende jaren verder toe. De som van het rendement en de ingekomen premies zal immers groter zijn dan de waarde van de pensioenuitkeringen. Het pensioenvermogen neemt in 2032 in deze prognose toe met 29 miljard euro (52,5 -/- 23,5). Ter indicatie, zelfs bij een rendement van slechts 3% zal het vermogen van ABP in de komende twintig jaar toenemen."
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De huidige pensioenpotten zijn voor het overgrote deel gevuld via de salarissen van de huidige gepensioneerde werknemers. Tijdens hun werkzaam leven werden op deze pensioenen over het algemeen meer dan redelijke rendementen behaald. Vanwege de al enige jaren door Overheden kunstmatig laag gehouden renten is dat in veel mindere mate het geval bij werknemers die thans nog gedurende langere tijd actief (moeten) zijn en/of starters. Nu Overheden via kunstmatig gehouden lagere renten (ECB) een aanslag plegen op de pensioenpotten is het niet meer dan redelijk dat de huidige actieve werknemers een extra bijdrage leveren om hun eigen pensioenvooruitzichten in stand te houden. Voor wat betreft de werkgeversbijdragen krijgen Overheden zo een koekje van eigen deeg.
Janske / Schaduwfractielid
Ik vindt dat wij allemaal moeten meebetalen, natuurlijk voelt het onredelijk.
Edward / burger
Sluit me helemaal aan bij John van 17/12.

Mij bekruipt steeds meer het gevoel dat het instandhouden van pensioenfondsen met een bepaald volume voor de overheid een doel op zich is, omdat de fondsen zo'n handige instrument zijn in het financiële krachtenveld, en niet omdat men een solidair en duurzaam pensioensysteem zo belangrijk vindt.

Wat die solidariteit betreft: door de recente leeftijdsverhogingen wordt de scheve solidariteit tussen mensen met veel arbeidsjaren en lage inkomens en hogerbetaalden met minder arbeidsjaren nog eens versterkt. Schaf deze gedwongen winkelnering af voor mensen die kunnen aantonen dat ze zelf goed voor hun pensioen zorgen!
O. ten Hove
Slechte zaak, want dit soort zaken worden veelal door de werkgevers verpest en de schuld neerleggen bij de vertegenwoordigers van de werknemers waarbij deze ambtenaren vergeten dat zij ook werknemers zijn
Nico / inkoper
De regering is zeker vergeten dat ze nog 60 miljard gestolen euro' s van het ABP moeten terug betalen.
Winston Churchill / DGA
Hr Wiersma maakt een foutje geloof ik. Kennelijk is hij niet op de hoogte van de bekentenis van Ruud Lubbers dat het een fout was om in de 80-er jaren een greep uit de pensipoenkassen te doen van zo'n 1,5 miljard..
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
@Winston. Volgens mij begin je een beetje oud te worden achter de geraniums en volg je mij al geruime tijd niet meer. Want ik was één van de eersten, zo niet de eerste, die deze zaak al weer geruime tijd geleden in de publiciteit bracht. Prof. Frijns (oud-directeur ABP) wijdde daarna al eens in een intervieuw uit over deze materie en vervolgens recent nog oud premier Lubbers jl. zondag in Buitenhof. Deze noemde de terugbetaling van deze greep uit de pensioenkas van het ABP zelfs een erezaak. Bovendien hebben we het niet over 1,5 miljard maar 35 miljard euro (!!!). Natuurlijk wel bij de tijd blijjven Winston!
Ram Bangoer / Adviseur Subsidie & contracten
Waar geld is komen boeven. Waar veel geld is komen veel boeven. Waar is het geld gebleven wat gespaard is door de premie betalers?

Geef het geld (contante waarde) terug en wij praten nergens meer over.

Zelf sparen of beleggen is 3 X beter is mijn ervaring.

Verplicht meedoen met pensioenfondsen moet worden afgeschaft. Waarom is er hiervoor geen marktwerking?

Na 10 jaar zal het grijze golf voorbij zijn en houden de pensioenfondsen/politiek veel geld over om te graaien en te snoepen. Mijn vertrouwen in banken, pensioenfondsen, verzekeringen en politiek is zwaar beschadigd. Ik geloof iedereen en vertrouw mezelf.

ambtenaar / ambtenaar
Als nog werkende ambtenaar zie ik dat de totale premie boven de 25% uitkomt. We hebben dus met een waanzinnig hoge premie te maken, waar zelfs ik mijn vraagtekens bij zet. Er zou toch afgestempeld worden? Dit was althans gecommuniceerd. Nu krijgen we opeens wederom een premieverhoging voor de kiezen naast de "crisis"opslagen die al geweest zijn. We houden er maar geen rekening mee dat dit er ooit af gaat. Net als de VUT premie die we nog betalen. De percentages zijn gewoon blijvend. Als het mogelijk zou zijn, neem ik graag persoonlijk afscheid van dit gedrocht van een pensioenregeling. Mijn partner werkt nu al enige tijd op payroll bij een gemeente. Véél goedkoper voor de werkgever dan een vaste kracht waarvoor je gigantische bedragen naar afdraagt voor iets waar je maar moet afwachten wat ik er voor krijg (voor mij over een jaar of 33). Ik geloof niet meer in dit systeem. Het was van begin af aan al onhoudbaar en dat blijkt nu. Ik snap de werkgever heel goed als de regeling hiermee te duur wordt.
JHAGM Sneuf vanm Toetellaere / Herder BD
Wat is er nu van waar? Brouwer in de zgn Nieuwsbrief dekkingsgraad is 97%,(November), de kranten en op de persconferentie was de dekkingsgraad van 101% (okt) naar 102% november gestegen!!Er wordt dus weer getild, opgelicht, beduveld of hoe je het mag noemen. Pakkans Fraude 1 op de 100.000.000 in dit Fraudije van Marcos Ruttos. En maar leuteren over andere landen dan wordt je politicus van het jaar.Het enige cijfer dat wel betrouwbaar is, is het aantal zelfmoorden: dit stijgt nog sneller dan het aantal verkeersboetes.
Pieter
Het is heel simpel; een steeds kleinere groep betaalt steeds meer premie; om alleen maar te voorkomen dat de uitkering wordt verlaagd voor de gepensioneerde van nu. De enige manier is om het bolwerk geslecht te krijgen dat de jongere generatie hun premie gaat ophalen. Dan wordt namelijk het pensioen afgestemd op de middelen in de pensioenpot.
henk
Nu we allemaal langer moeten werken, moeten werkgevers en werknemers meer premie betalen. Daarnaast neemt de dekkingsgraad af en omdat mindermensen werken, wordt de pot minder gevuld. Dit is het gevolg van het falende beleid van de vvd.
Advertentie