Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar wordt goedkoper

Door stijging van werkgeverspremies worden de meeste werknemers in 2014 duurder. Ambtenaren worden echter goedkoper.

03 januari 2014

Door de stijging van de premies die werkgevers moeten betalen voor werknemersverzekeringen en de zorgverzekeringswet, worden de meeste werknemers duurder. Ambtenaren worden echter goedkoper.

Toename werkgeverspremies
Dit blijkt uit berekeningen van HR- en salarisdienstverlener ADP. Het totaalbedrag dat werkgevers betalen aan premies stijgt in 2014. In 2013 betaalden werkgevers 18,33 procent aan werkgeverspremies. In 2014 stegen die naar 19,16 procent, een toename van 4,5 procent ten opzichte van het vorige jaar.

Grote verschillen
De verschillen tussen sectoren zijn echter groot. Vooral bedrijven in de Metaal en Techniek schieten eruit. Voor een medewerker in deze sector met een brutoloon van 5000 euro is een werkgever maandelijks 218 euro meer kwijt aan pensioenpremie en werkgeverspremies. Een medewerker in deze sector met een salaris van 2500 euro wordt maandelijks 89,63 euro duurder.

Premie ambtenarenpensioen daalt
Overheidswerkgevers gaan minder aan pensioenpremie betalen. Voor een ambtenaar met een loon van 2.500 euro wordt 64,50 euro minder betaald. Voor een werknemer met een loon van 5.000 euro betaalt de werkgever ruim 160 euro minder. Overheden zien hun werkgeverspremies ten opzichte van 2013 iets stijgen, maar met 1,5 procent is dit aanmerkelijk lager dan andere sectoren. De totale werkgeverspremies komen neer op 16,9 procent. Voor een ambtenaar met een bruto-inkomen van 2.500 euro moet daardoor meer dan 400 euro aan werkgeverspremies worden afgedragen: 6,80 euro meer dan in 2013. Bij inkomens van 5.000 euro is dat 724 euro; een stijging van 18,48 euro.

Lager dan andere sectoren
Overheden zien hun werkgeverspremies ten opzichte van 2013 iets stijgen, maar met 1,5 procent is dit aanmerkelijk lager dan andere sectoren. De totale werkgeverspremies komen neer op 16,9 procent. Voor een ambtenaar met een bruto-inkomen van 2.500 euro moet daardoor meer dan 400 euro aan werkgeverspremies worden afgedragen: 6,80 euro meer dan in 2013. Bij inkomens van 5.000 euro is dat 724 euro; een stijging van 18,48 euro.

Ambtenaar goedkoper
Een ambtenaar met een loon van 2.500 euro wordt dus in totaal 57,70 euro (64,50 euro - 6,80 euro) goedkoper. Voor een werknemer met een loon van 5.000 euro dalen de lasten voor de werkgever met 141,52 euro.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

henk
Ambtenaren zijn al goedkoop en worden dus nog goedkoper. Dat past helemaal bij het imago, dat toch al zeer slecht is. Beste jonge mensen...... ik adviseer niemand om ooitnog ambtenaar te worden.
Steven de Jong / Salarisadminstrateur
het pensioen wordt niet goedkoper, de kosten blijven gelijk echter de jaarlijkse kosten zullen iets dalen. Per saldo wordt dezelfde premie betaald omdat de arbeidsjaren met 2 jaar worden verlengd (actuarieel neutraal).



De daling komt voort uit de verlaging van het opbouw% en het verleggen van de p-gerechtigde leeftijd. Hierdoor valt er arbeidsvoorwaardenruimte vrij welke gebruikt wordt om de FPU/VPL-premie van de salarisstrook te halen (naast verlaging afdracht werkgever en werknemer agv verslechtering van de arbeidsvoorwaarde).



Met als gevolg dat uit het oog wordt verloren dat de FPU/VPL-premie nog steeds uit de arbeidsvoorwaarderuimte betaald wordt! Dit is zeer ongunstig voor de deelnemers welke na 2006 zijn toegetreden tot het ABP. Zij betalen een forse premie voor deze regeling en ontvingen als enige compensatie een hoger opbouw% Ouderdomspensioen. Dit hogere opbouw% verdwijnt in 2015 (agv Witteveen II) en de arbeidsvoorwaarderuimte welke in eerste instantie zichtbaar was, is nu verdwenen. Personen toegetreden voor 2006 hebben hetzelfde probleem echter zij ontvangen nog een compensatie in de vorm van een versterkte pensioenopbouw over voorgaande jaren (0,1%).



Ik ben benieuwd of de werkgevers- en werknemersorganisaties een andere vorm van compensatie zullen treffen voor deze achteruitgang van de arbeidsvoorwaarde voor met name jongeren. Dit gezien de reeds aanwezige effecten van financiële overdracht agv de doorsneepremie (zie ook de publicatie van het CPB) welke ook verstrekt wordt door de vergrijsde sector.



Aantrekkelijk werkgeverschap voor jongeren? Diefstal is misschien een groot woord, laten we het houden op solidariteit (eenzijdig dan). Gelukkig interesseren zij zich niet voor de arbeidsvoorwaarde pensioen…..
Mark de Vries / Adviserend Partner
nouououou Pieter en Andries, dat is niet het complete plaatje. Allereerst draagt een reguliere werkgever (lees: geen eigen risicodrager, zoals overheid en onderwijs wel is) werkgeverslasten af als 'voorschot' voor het totale bedrag voor uitkeringen. Eigen risicodragers doen dit niet. Een deel van deze overheden en onderwijsorganisaties reserveren hier wel geld voor, zodat zij daaruit de uitkering kunnen betalen van een persoon waarvan de aanstelling is beëindigd. Als ambtenarenrecht op dit vlak gelijk wordt getrokken met het reguliere arbeidsrecht zal iedere werkgever die werkgeverslasten moeten betalen, terwijl sommige overheden daar nu geen rekening mee houden en dus niets reserveren (=verkapt afdragen). Dus daar gaat het niet goedkoper van worden..

En met die 'spiegeltjes en kraaltjes': ik kom bij de overheid meer mensen tegen met een i-pad dan in het bedrijfsleven. En met het openbaar vervoer zijn er vermoedelijk meer die met 2e klas dan met 1e klas mogen rijden. Als het een zakelijke reis is mag men dit vaak declareren, maar voor woon/werk is er een belastingvrije vergoeding van de werkgever. Alles wat daarboven komt is gewoon een salariscomponent...

De overheid is een heel aantrekkelijke werkgever! Alleen de onderwerpen waaruit dat is opgebouwd mag men wel beter 'laden'. Die onderwerpen hebben nauwelijks met geld te maken, maar met arbeidsomstandigheden.
Kees Bloemendaal / Vuilnisman
Vooral bedrijven in de Metaal en Techniek schieten eruit. Voor een medewerker in deze sector met een brutoloon van 5000 euro is een werkgever maandelijks 218 euro meer kwijt aan pensioenpremie en werkgeverspremies.

In welke functie verdient een medewerker, die werkzaam is voor een bedrijf in de Metaal en Techniek € 5000,- bruto ?? Daar geloof ik
niets van.
Eppo Burger
Maar hoe zit het nu met die nullijn? Veel discussie, maar nog geen compensatie voor de inflatie!
Mark de Vries / Adviserend Partner
Ik denk dat het goed is om hier een vergelijkend overzichtje bij te zetten. Het gegoochel in de vergelijking met én tussen euro's en procenten laat menig cijfermatig minder goed ontwikkeld talent het hoofd tollen.

De ambtenaar wordt per euro directe (!!) salariskosten dus voor hun werkgever goedkoper dan in 2013. En iedere ambtenaar krijgt er bruto iets bij tov 2013.

Wat overheden indirect aan kosten kwijt zullen zijn aal doorbetalingen wachtgeld, WW, WAO en niet werkende maar wel doorbetaalde ambtenaren, burgemeesters en wethouders wordt hier niet in mee genomen. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat zich ontwikkeld en ontwikkeld heeft. Want dat kon met alle geforceerde uitplaatsing van mensen door bezuinigingen wel eens behoorlijk toegenomen zijn en verder toenemen.

Dat zijn indirecte werkgeverskosten die veelal niet in de primaire loonkosten van een overheid zijn opgenomen, maar wel personeelsgerelateerd zijn.

Lijkt me een mooie verdiepingslag voor Binnenlands Bestuur....
dhr. B.F. Barendse / particulier
Nog beter zou het zijn geweest als de tekst over de werkgeverspremies voor de (werknemers)verzekeringen niet ook onder het pensioen-kopje, en dus dubbel, vermeld waren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Volgens de media gaan werkende ambtenaren (de gepensioneerde ambtenaren lopen nog steeds kans te worden gekort) er reëel 2,2% aan salaris op vooruit. Deze salarisstijging wordt vooral bereikt via een forse verlaging van de pensioenpremie van 3,8% en de voor iedereen geldende lagere loonbelasting in de 1e schijf (voor gepensioneerden geldt een andere schijf met lagere tarieven). De reële loonverbetering via verlaging van de pensioenpremie is een sigaar uit eigen doos en leidt tot verslechtering van de pensioensituatie van de werkende ambtenaren (korte termijn denken). De werkende ambtenaren doen er daarom verstandig aan om dit deel van 'de zogenaamde loonsverbetering' niet op te consumeren maar te reserveren voor een beter pensioen in een later stadium (lange termijn denken).

Gepensioneerde ambtenaren zullen alle belastingverhogingen en lastenverzwaringen van dit kabinet moeten zien te compenseren met een lichte aanpassing van de schijf waaronder zij vallen en met een verhoging van de AOW met E 8 (3 biertjes als het meezit). Het is maar dat u het weet wat er precies gebeurt.



H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ik bedoel uiteraard E 8 (3 biertjes als het meezit) per maand.
andries van agt
Ik heb eigenlijk al nooit begrepen waarom iemand ambtenaar wilde worden. Naast hele slechte arbeidsvoorwaarden, geen telefoon, geen auto, geen laptop, geen vrij reizen kaart, geen bonussen en als je met anderen naar een congres gaat mag je 2e klas.....

Ik ben het met de meeste scribenten eens: de overheid is geen aantrekkelijke werkgever!
pieter
DE AMBTENAAR WORDT NOG HEEL VEEL MEER GOEDKOPER!. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt woensdag 15 januari opnieuw gesproken over de initiatiefwet van D66 en CDA om de ambtelijke rechtspositie (grotendeels) af te schaffen. Het is waarschijnlijk de laatste bespreking voordat de wet in stemming wordt gebracht. De arrogante politici blijven proberen om zonder overleg en overeenstemming met de ambtenaren in te grijpen in arbeidsvoorwaarden en rechtszekerheid! Men blijft doorgaan met het marginaliseren van ambtenaren, de voortdurende bezuinigen op de overheid, het miskennen van het belang van het werk dat door de ambtenaren wordt gedaan en de aantasting van de kwaliteit van de publieke dienstverlening. En nu maar weer wachten op de volgende ontslag rondes ......
K. de Beer / organisatie adviseur
Gelukkig is dit allemaal een boekhoudkundige truc en geen regelrechte diefsstal toen de overheid 25 mld uit het ABP trok om de schatkist te spekken.

Terecht dat Wiersma stelt dat je die 8 euro in feite veilig moet stellen voor een goede oude dag. Achteraf bezien had je dat eigenlijk allemaal zelf best kunnen doen in plaats dat allerlei financiele gigolo's met jouw centen mooi weer spelen. En er regelmatig geld verdampt/verdwenen/geroofd is.
Advertentie