Amsterdamse raadsleden vinden werkdruk ‘zeer hoog’
Driekwart van de Amsterdamse raadsleden geeft aan dat de werkdruk te hoog is en meer dan de helft is voor een fulltime raadslidmaatschap.
Amsterdamse raadsleden komen niet altijd toe aan het lezen van debatstukken, hebben weinig tijd voor werkbezoeken en zelden een vrij weekend. De werkdruk is volgens driekwart ‘zeer hoog’. Het zou volgens iets meer dan de helft van de raadsleden een goed idee zijn om van het raadswerk een fulltime baan te maken.
Fulltime
Dat blijkt uit een rondgang onder 43 van de 45 Amsterdamse raadsleden door Het Parool. Als het raadslidmaatschap een fulltime baan zou zijn, stellen degenen die dit een goed idee vinden, dan is dat een manier om de hoge werkdruk te ‘tackelen’ en hun werk goed te kunnen doen. ‘Je kunt niet volhouden dat een stad met bijna één miljoen inwoners en de op één na grootste begroting van het land wordt bestuurd door 45 deeltijdpolitici’, vat fractievoorzitter Zeeger Ernsting van coalitiepartij GroenLinks het samen.
Jong gezin
Vooral raadsleden met een jong gezin vinden het lastig om het raadswerk te combineren met hun privéleven en een baan. Tijdens de vorige raadsperiode vertrokken twee raadsleden om die reden en deze periode één raadslid al na een half jaar. Het raadslidmaatschap als fulltime baan mag door velen als een oplossing worden gezien, maar dat geldt niet voor alle raadsleden. Een derde van hen twijfelt, onder meer omdat zij dan minder goed zouden weten wat er speelt in de maatschappij. Opvallend is dat slechts 14 procent van de raadsleden tegen een fulltime raadslidmaatschap is.
Eigen boezem
Betere ondersteuning van raadsleden of uitbreiding van de raad met meer leden worden als andere suggesties aangedragen om de werkdruk te verlagen. Anderen pleiten voor minder vergaderuren of betere informatie vanuit het college. Een handvol raadsleden vindt de werkdruk ook wel meevallen en vindt dat de raad vooral de hand in eigen boezem moet steken. Raadsleden zouden beter moeten kiezen waar ze hun tijd aan besteden. Ook zouden ze teveel bezig zijn met zichtbaarheid en media-aandacht in plaats van met de inhoudelijke behandeling van dossiers.
Ceo
'Het is belachelijk druk', vindt John Bijl, directeur van het Periklesinstituut, eveneens in Het Parool. Hij is alleen niet enthousiast over het fulltime raadslidmaatschap. Hij wijst er bijvoorbeeld op dat Kamerleden ‘soms wat losgezongen raken van de maatschappij’. Wel vindt hij dat partijen meer ervaren raadsleden op de lijst moeten zetten en er meer raadsleden bij moeten, zodat raadsleden zichtbaarder worden. De raad moet zijn rol zien als ‘ceo van de stad’, vindt hij. Na ontvangst van een stapel stukken van het college zou de eerste vraag moeten zijn: waarom moet ik dit lezen? ‘Je moet heldere stukken eisen van wethouders, waar duidelijk in staat waar de raad over gaat.’
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.