Advertentie
carrière / Nieuws

1 op de 7 ambtenaren wil overheid binnen een jaar verlaten

Van de ambtenaren bij het rijk is zelfs een op de zes van plan in het komend jaar naar een baan buiten de overheid om te kijken.

21 december 2023
Vrouw tilt doos kantoorspullen weg
Shutterstock

Een op de zeven werknemers bij de overheid overweegt nog binnen een jaar de publieke sector te verlaten. Vooral de werkdruk is daar debet aan. Dit blijkt uit het Salaris- en arbeidstevredenheidonderzoek ambtenaren en bestuurders 2023 dat Bureau Berenschot in samenwerking met Binnenlands Bestuur heeft uitgevoerd.

Strategisch Interim Manager S13

JS Consultancy
Strategisch Interim Manager S13

Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Gemeente Den Haag
Adviseur Mobiliteit en Verkeer

Functie elders

Salariswensen, werkdruk, te weinig ontwikkelingskansen – het kunnen allemaal overwegingen zijn om het ambtenaarschap vaarwel te zeggen en op zoek te gaan naar een functie elders. In hoeverre een of meerdere van deze factoren een bepalende rol spelen bij het besluit de overheid de rug toe te keren is nooit precies te zeggen. Wel is duidelijk dat het aantal ambtenaren dat van plan is op korte termijn naar een betrekking buiten de publieke sector om te kijken aanzienlijk is. Maar liefst een op de zeven ambtenaren overweegt de overheid binnen het komende jaar te verlaten.

Meeste uitstroom bij rijk

Het hoogst ligt het aantal potentiële uitstromers bij het rijk: daar is ruim een op de zes ambtenaren (17 procent) van plan het ambtenarenbestaan op korte termijn aan de wilgen te hangen. Onder gemeenteambtenaren ligt dat aantal nauwelijks lager. Daar is meer dan een op de zeven ambtenaren van plan binnen een jaar te vertrekken (15 procent), op de voet gevolgd door werknemers bij de waterschappen (14 procent). Bij de provincies zijn de ambtenaren wat honkvaster, maar ook daar is 1 op de 9 ambtenaren van plan om de overheid nog het komend jaar te verlaten. 

Werkdruk hoog

Een stevige meerderheid van de ambtenaren ervaart de werkdruk als hoog of zelfs te hoog. Dat geldt voor vrijwel alle overheidslagen. Van de gemeenteambtenaren vindt maar liefst 64 procent dat. Bij het rijk ligt het aantal ambtenaren dat die mening is toegedaan op 55 procent en bij de waterschappen op 59 procent. Bij de provincies vindt iets meer dan de helft de werkdruk normaal, maar ook daar is nog altijd een stevig aantal medewerkers (47 procent) dat de werkdruk als hoog tot te hoog omschrijft. Over het algemeen geldt dat ruim een derde (37 procent) van de respondenten de werkdruk als normaal ervaart.

Lees het hele artikel in Binnenlands Bestuur nummer 24 van 22 december 2023

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ik kan me er wel iets bij voorstellen, de meesten willen graag met Rutte mee naar Brussel nu er een politieke omslag plaatsvind. De werkdruk is daar minimaal en het loon zit bruto ongeveer tussen de € 2.800,- en € 22.500,- per maand voor een 40-urige werkweek. Alleen orthopedische chirurgen bij het AMC komen daar nog bovenuit.
Bert Bakker
Niet eens zo'n slecht idee om eens europees te gaan kijken. Dat beleid voer ik toch al uit en we dansen op de vulkaan.
Hielco Wiersma
Iets voor het nieuwe Kabinet: vooral de gigantische regeldruk op alle fronten zien te verlagen.
Overigens blijft het frappant dat het aantal arbeidsplaatsen van de bestuursddienst van de Rijksoverheid met ca. 30% is gestegen, dit ondanks de overheveling van het zogenaamde 3D Domein en de Jeugdzorg, terwijl dit aantal bij de Gemeenten vrijwel gelijk is gebleven.
Advertentie