Proef thuiswerken vanuit buitenland in meer gemeenten
De gemeenten Amsterdam, Breda en Zwolle experimenteren met thuiswerken vanuit het buitenland. Maar van een trend om ambtenaren die keuzemogelijkheid te geven, is nog geen sprake.

De gemeenten Amsterdam, Breda en Zwolle experimenteren ermee: thuiswerken vanuit het buitenland. Maar van een trend om ambtenaren die keuzemogelijkheid te geven, is nog geen sprake.
Medewerkers van de gemeente Amsterdam mochten sinds september vorig jaar, als hun leidinggevende het goed vond, thuiswerken vanuit EU-landen en het Caraïbisch deel van Nederland.
Hoge uitzondering
Het gaat om een proef die momenteel wordt geëvalueerd. Daarbij wordt ook gekeken naar de juridische en fiscale gevolgen van het werken in het buitenland. Aan de proef deden zo’n dertig medewerkers mee. De meeste deelnemers hebben volgens de gemeente vier tot twaalf weken in het buitenland gewerkt, in ‘bij hoge uitzondering’ in een enkel geval zes maanden.
‘Het is dus niet zo dat het nu staand beleid is dat ambtenaren een half jaar vanuit het buitenland mogen werken’, aldus een voorlichter. Pas na de evaluatie wordt bepaald of omzetting naar beleid plaats vindt.
Individuele afspraken
Navraag bij kaderleden van vakbond FNV leert dat naast Amsterdam slechts een handvol gemeenten het personeel de mogelijkheid min of meer formeel biedt. Het zou gaan om onder andere Zwolle, Breda en Hoorn. In die laatste gemeente is weliswaar nog geen regeling, maar staat het onderwerp inmiddels wel op de agenda. Waar het speelt, wordt volgens Marieke Manschot, FNV-bestuur gemeenten en rijk, per geval bekeken en er een individuele afspraak over gemaakt. Haar indruk is dat gemeenten ‘relatief soepel’ met dergelijke verzoeken omgaan. Ze sluit niet uit dat er meer vraag naar zal komen, maar vooralsnog is het te vroeg om te spreken van een trend.
Fysiek contact
Gemeentesecretaris Berend van der Ploeg van Den Bosch zegt in elk geval dat dit soort vragen nog niet voorbij zijn gekomen in zijn organisatie. ‘We hebben er ook geen beleid op. Ik heb het idee dat niet alleen ons management maar ook onze collega’s fysiek contact met de stad en met elkaar willen blijven onderhouden. En dan is maanden weg wel lang’, aldus Van der Ploeg.
Secundaire arbeidsvoorwaarde
De gemeente Breda daarentegen kreeg volgens afdelingshoofd organisatie Evelien Simons de afgelopen maanden wel veel verzoeken van mensen die tijdelijk vanuit het buitenland wilden werken, zo liet ze onlangs door NRC Handelsblad optekenen. Het zou gaan om ruim dertig medewerkers. De gemeente maakte er een experiment van, om te zien of het werkt en of het onderdeel moet worden van de secundaire arbeidsvoorwaarden. ‘We vinden het belangrijk dat medewerkers een goede balans vinden tussen privé en werk,’ aldus Simons in NRC. ‘Doordat we al meer dan een jaar thuiswerken, moeten mensen die balans hervinden. Dit experiment kan daaraan bijdragen.’
Reacties: 7
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Volgens mij zijn er wethouders en burgemeesters die dit doen! En dat gaat goed gelet op de groeiende belangstelling.