Aangifte tegen Waalrese waarnemer Boelhouwer
De Waalrese klokkenluider heeft aangifte gedaan tegen waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer van het doen van een valse aangifte tegen haar.
De Waalrese klokkenluider heeft aangifte gedaan tegen waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer van het doen van een valse aangifte tegen haar in september 2020. De aangifte is ook gericht tegen drie (ex-)leidinggevenden van de gemeente Waalre.
Valse aangifte
Naast het aangifte doen van een valse aangifte, deed de klokkenluidende ambtenaar ook aangifte van laster en smaad en schending van het ambtsgeheim door Boelhouwer en de drie ambtenaren. De klokkenluider geeft tegenover Binnenlands Bestuur aan geen nadere toelichting te willen geven op de aangifte, omdat onderzoek naar de feiten nog moet plaatsvinden. Het Openbaar Ministerie heeft aangegeven de zaak te zullen bestuderen en er later een beslissing over te zullen nemen.
Huis voor Klokkenluiders
Eerder al deed de klokkenluidende ambtenaar van de gemeente Waalre dezelfde melding bij het Huis voor Klokkenluiders. Volgens de nieuwe Europese klokkenluiders-richtlijnen mag het delen van informatie in de media pas, nadat alle autoriteiten de melding hebben ontvangen en de klokkenluider aan mag nemen dat er sprake is van onvoldoende voortgang bij het instellen van een onderzoek. Daarvan is momenteel nog geen sprake, aangezien het Openbaar Ministerie dus heeft aangegeven de zaak te zullen bestuderen.
Onvoldoende bewijs
Waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer deed, samen met de loco-secretaris van de gemeente, in september 2020 aangifte tegen de klokkenluidende ambtenaar wegens schending van het ambtsgeheim en van belediging, smaad en laster. Na een uitgebreid onderzoek van de Rijksrecherche besloot het Openbaar Ministerie in oktober 2021 echter om de zaak te seponeren, omdat er ‘onvoldoende wettig en overtuigend bewijs’ was.
Geen onderzoek
Vorige maand deed de klokkenluidende ambtenaar een melding van misstanden bij het college en later ook bij de raad. Zowel het college als een meerderheid van de raad waren niet van zins om een onafhankelijk onderzoek in te stellen, zoals de klokkenluider had gevraagd. Een deel van de toenmalige raad (D66, PvdA, G&P) vroeg vervolgens commissaris van de koning Ina Adema om een onafhankelijk onderzoek in te stellen. Die zag dit niet als haar taak en wees de klokkenluider op de mogelijkheid van het doen van aangifte bij de politie en het doen van een melding bij het Huis voor Klokkenluiders. Die stap heeft zij nu derhalve gezet.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.