We laten kansen liggen
Innovatie kan overal ontstaan, maar alleen als we iedereen, van de jonge ambtenaar tot de ervaren medewerker, erbij betrekken.
In een artikel las ik een krachtige uitspraak: ‘Als je blijft doen wat je altijd deed, krijg wat je altijd kreeg.’ De kern van het artikel? De overheid (en het bedrijfsleven) benutten de mogelijkheden van digitalisering en de inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt onvoldoende. We laten kansen liggen. En dat is zonde. Terwijl de wereld om ons heen razendsnel verandert, blijven wij soms steken in onze oude gewoontes, als een computer die vastloopt bij het opstarten..
Terwijl de wereld om ons heen razendsnel verandert, blijven wij soms steken in onze oude gewoontes, als een computer die vastloopt bij het opstarten..
Gelukkig is er geen gebrek aan jong talent dat deze uitdaging wil aangaan! Neem bijvoorbeeld de FUTUR Publieke Platformen Expositie. Hier krijgen jonge professionals uit zowel de publieke als private sector de kans om samen met ontwerpers en kunstenaars van Scape Agency de impact van (platform-)technologie op de overheid van de toekomst tastbaar te maken. Dit is geen standaard expositie; het is een kans om met creatieve oplossingen te komen voor de complexe problemen van vandaag. Het resultaat? Een inspirerende expositie tijdens de Dutch Design Week die niet alleen de dialoog over vernieuwing bevordert, maar ook een groeiende beweging van jonge visionairs, denkers en doeners in de overheid ondersteunt.
Het probleem? Initiatiefnemers zijn (vaak) jonge bevlogen ambtenaren die zelf initiatief nemen om het verschil te maken. Digitalisering biedt ons de kans om processen te stroomlijnen en dienstverlening te verbeteren. Maar als we nu niet meegaan in de digitalisering, riskeren we dat onze overheid achterblijft. Inefficiënte processen en ontevreden burgers... dat kunnen we er zeker niet bij hebben.
Het begint vaak met het aanpassen van kleine gewoontes. Innovatie kan overal ontstaan, maar alleen als we iedereen, van de jonge ambtenaar tot de ervaren medewerker, betrekken en ruimte geven om mee te denken. Dit vraagt om een open houding van iedereen binnen de organisatie en het loslaten van bestaande kaders en structuren (lees: pionieren). En ja, het klopt dat jonge ambtenaren frisse ideeën meebrengen en sneller de kansen zien die digitalisering biedt. Maar het mag en kan niet alleen aan ons zijn om de organisatie mee te trekken in die beweging.
En laten we vooral ook leren van sectoren die succesvol vooroplopen in digitale transformatie, zoals de techindustrie, waar snel schakelen en experimenteren de norm is. Daar worden ideeën getest en verbeterd zonder bang te zijn voor fouten, juist omdat deze juist nieuwe inzichten en kansen opleveren. De vraag is: zijn we er klaar voor om die sprong samen te wagen?
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.