Advertentie
carrière / Nieuws

‘Overheid is intellectueel uitdagender dan bedrijfsleven’

Voormalig topambtenaar Roel Nieuwenkamp won in 2005 de prijs Jonge Ambtrenaar van het Jaar. Tegenwoordig heeft hij een belangrijke internationale positie als voorzitter van de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD). Zijn advies is om niet altijd te doen wat verwacht wordt en altijd iets naast je gewone werk doen.

30 augustus 2017

Het is alweer wat jaartjes geleden, en hij heeft inmiddels de Nederlandse bodem voor Parijs verruild. Maar Roel Nieuwenkamp (45) is nog steeds trots op de titel Jonge Ambtenaar die hij in 2004 won. ‘Het was natuurlijk een erkenning voor mijn werk, maar ook voor een teamprestatie’, vertelt hij. Als jonge directeur bij Economische Zaken had hij dan ook wel een hele bijzondere klus succesvol afgerond. ‘We hadden toen net 892 van de 900 tegenstrijdige regels voor ondernemers opgelost’.

De 'Jonge Ambtenaar van het Jaar', georganiseerd door FUTUR, is zo'n beetje de hoogste onderscheiding die je als jonge overheidsprofessional kan krijgen. De trofee voorspelt een glansrijke toekomst in de publieke sector. Wat is er geworden van de winnaars van weleer? Binnenlands Bestuur zoekt deze zomer een aantal 'oude' jonge ambtenaren op.


Sprinklers boven water

Voorbeeldjes van de regels voor ondernemers waar hij destijds korte metten mee maakte: ‘De brandweer eiste dat de deur naar binnen open moest, terwijl de politie wilde dat hij naar buiten draaide’, vertelt hij misprijzend. ‘Vervolgens kreeg de ondernemer eerst van de brandweer en toen van de politie een boete. Of dat hotels sprinklers boven het water van het zwembad moesten hebben’, vertelt hij. Iedereen werd daar helemaal gek van’.


Internationale carrière

De toenmalige rijksambtenaar had destijds dus al prima posities bij het ministerie van Economische Zaken, maar maakte sindsdien ook een mooie carrière buiten de Nederlandse grenzen. Momenteel is hij voorzitter van de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD). Dat is het internationale comité voor maatschappelijk verantwoord ondernemen. ‘Een soort ombudsman waar 48 verschillende overheden bij zijn aangesloten’, legt hij uit. ‘Als er klachten zijn over ethische kwesties en ondernemingen dan buigen wij ons daarover. Dat kan gaan over de kinderarbeid in de katoenindustrie, of het olieboren in een Afrikaans gorillapark of een klacht tegen de FIFA die het WK in Qatar organiseert’, vertelt hij. ‘Wij zorgen dat de partijen bij elkaar komen om te kijken of het opgelost kan worden, lukt dat niet, dan kunnen wij er een gezaghebbend oordeel over vellen.’

Directeur op 29e
En zo komt zijn studie Filosofie toch ook nog een beetje van pas. ‘Ik heb die studie niet afgemaakt hoor’, lacht hij, ‘maar inderdaad, het onderdeel ethiek kwam daar wel in voor en daar heb ik dus zeker wat aan’. De studies die hij trouwens wél afmaakte waren Monetaire Economie en Rechten. Een carrière bij De Nederlandse Bank was dus logischer geweest. Hij werd echter eerst consultant in het bedrijfsleven maar bleef erbij studeren. Het was uiteindelijk het onderwerp van zijn promotie dat hem naar Den Haag leidde. ‘Dat ging over de relaties tussen ministers en topambtenaren’, vertelt hij, en dan kom je dus bij de overheid over de vloer. Dat publieke belang trok mij erg en op een gegeven moment werd ik daar gevraagd. Ik heb vanaf mijn 29e verschillende directeursfuncties gehad bij Economische Zaken en daarna bij Buitenlandse Zaken.’


Tegendraads

Het geheim van zijn succes is ietwat tegendraads. ‘Als je altijd doet wat er van je verwacht wordt, dan wordt het hem niet’, grijnst hij. ‘Je moet je eigen weg hierin vinden. En ook actief zijn náást je baan. Ik deed er een heleboel interessante dingen bij. Zoals promotieonderzoek en trainingen geven aan topambtenaren’, somt hij op. ‘Je moet wel wat extra’s brengen, opvallen en je netwerk. Door extra’s te doen krijg je ook een beter netwerk.’


Droombaan

Roel Nieuwenkamp zit nu precies op zijn plek: ‘mijn werk is mijn droombaan’, vertelt hij enthousiast. ‘Het is belangrijk voor de wereld, je doet echt goed en dat geeft veel bevrediging. Een baan in het bedrijfsleven moet wel héél erg bijzonder zijn wil ooit nog de overstap maken’. Hij besluit: ‘Ik kom regelmatig CEO’s van grote bedrijven tegen die tegen me zeggen “later wil ik doen wat jij doet”. Werken voor de publieke zaak vind ik echt heel erg leuk, het is intellectueel uitdagender dan bij het bedrijfsleven.’ Lachend: ‘Alleen het salaris is lager’.

De nominatieperiode voor de nieuwe Jonge Ambtenaar van het Jaar is weer gestart. Ben of ken jij een veelbelovende ambtenaar van onder de 35 jaar? De jonge ambtenarenorganisatie is met name op zoek naar zogenoemde ‘Verandervoerders’, jonge ambtenaren die verandering voortbrengen. Meer informatie op futur.nl.

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Berry Luttikhuis / beleidsmedewerker EZ
"Momenteel is hij voorzitter van de ‘Organisation for Economic Co-operation and Development’ (OECD)."



Ehhh... Volgens mij is hij VZ van de MVO-werkgroep van de OESO.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Zijn de mensen in het bedrijfsleven soms dommer? In het bedrijfsleven is men veel meer praktijkgericht !
Advertentie