Advertentie
carrière / Nieuws

'Meer opleidingsgeld voor ambtenaren'

Besteed als gemeente meer geld aan de opleiding van je eigen ambtenaren, zodat minder dure externe inhuur nodig is. Op de lange termijn betaalt dat zich uit. Dat adviseert Piet Kraan, fractievoorzitter van de Lokale Partij Middelburg, aan het college.

18 oktober 2013

Ambtenaren in Middelburg moeten beter worden opgeleid, zodat minder dure externen hoeven worden ingehuurd. Op de lange termijn is dat goedkoper. Dat legt fractievoorzitter Piet Kraan van de Lokale Partij Middelburg (LPM) voor aan het college.

Investeer in opleiding ambtenaren
Het is nodig ambtenaren beter op te leiden, vindt Kraan. Hij wijst op de bouw van het nieuwe theater dat onlangs definitief is stilgelegd. ‘De gemeente had niet de capaciteit en deskundigheid in huis om dat proces te begeleiden. De kosten voor externe inhuur waren behoorlijk hoog. Je kunt wel op de kwantiteit van ambtenaren bezuinigen, maar niet op de kwaliteit. Vroeger hadden we de expertise wel in huis, met de stadsarchitect, maar dat is wegbezuinigd. Ik vind dat we behoorlijk moeten investeren in de opleiding van ambtenaren.’

Eenmalige investering
Kraan denkt aan een opleidingspot van een half miljoen tot 1 miljoen per jaar. ‘Dat is een eenmalig investering die je bijvoorbeeld kunt besteden aan een meester in de rechten die je tegelijkertijd voor langere tijd aan het ambtenarenapparaat verbindt.’ Kraan wijst erop dat in de arbitragezaak rond het theater fors verlies is geleden. ‘Daar hadden we meer uit kunnen halen. Van de 17 miljoen die we hadden geëist, kregen we 1,9 miljoen terug. Daarin zaten ook gemaakte kosten, maar dan hebben we toch behoorlijk wat verloren.’

Ambtenaren kennen gemeente
Ook geeft Kraan het voorbeeld van een ambtenaar die naar een belendende gemeente is vertrokken, omdat hij niet verder kon groeien. ‘Daar is hij nu bijna gemeentesecretaris. Hij had expertise, maar daar moet je dan wel in investeren.’ Voordeel van het opleiden van ambtenaren boven externe inhuur is dat ambtenaren hun gemeente kennen. ‘Bij een door een esterne opgemaakte kwaliteitsatlas werd geadviseerd een tweede stadshart met een boulevard te bouwen. Dat zou dan aan de overzijde zijn, maar daar gaan Middelburgers nooit wandelen. Dat weet je als je hier woont. Dat advies heeft veel geld gekost.’

Eerst werkvloer opleiden
Het moet maar eens afgelopen zijn met de bezuinigingen op het ambtenarenapparaat, vindt Kraan. ‘Burgers hebben daar ook baat bij. Financieel is het voor de gemeente even een probleem, maar op de lange termijn betaalt opleiding zich uit.’ Kraan denkt dan aan opleidingen over de gehele breedte. Hij heeft het college om een zienswijze gevraagd en hoopt begin november antwoord te krijgen. ‘Het college presenteert de gemeentelijke organisatie als een mean en lean apparaat. Ja, lean is het wel, maar mean?’ Er zijn al veel formatieplaatsen weggevallen in de hele organisatie. ‘We moeten eerst deskundigheid brengen in de lagere regionen. Directeuren kun je altijd nog opleiden. Het gaat eerst om de werkvloer die de directe contacten heeft met de burgers.’

De gemeente Middelburg is om een reactie gevraagd naar aanleiding van het voorstel van Kraan, maar gaf deze donderdag niet.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K. de Beer / organisatie adviseur
Eindelijk iemand die het door heeft. Vakmensen zijn de afgelopen jaren wegbezuinigd of door megalomane wethouders weggebonjourd. Wat kwam ervoor in de plaats? Een enorm planning en controlcircus met ingebouwde kwaliteitsbewaking en bedrijfseconomisch opgezette managementlagen. En een vracht dikbetaalde externe adviseurs. Het was goedkoper geweest om alle nieuwe ambtenaren eerst eens een middag per week naar de bestuursacademie te sturen om de hoofdlijnen te pakken te krijgen waar het in een gemeente om gaat.
Liever vandaag nog dan morgen
Vergeet vooral niet om de bestuurders, vooral raadsleden, beter op te leiden. Dan kunnen er echt efficiencyslagen worden gemaakt. Een gemeente zou het slagvaardigst zijn, zonder het eindeloze gepruts in de raad!!
Bart van de Hulsbeek / issue manager
Zelf mensen goed opleiden vormt de basis van een organisatie. Organisaties kunnen er echter niet omheen dat mensen opgeleid moeten worden voor specialistische werkzaamheden die in die organisatie nauwelijks voorkomen. In dat soort gevallen is het lonend om een specialist van buiten in te huren.



Om het voorbeeld van het nieuwe theater te gebruiken: het is interessant om een projectmanager op te leiden als deze aan grote bouwprojecten een dagtaak heeft. Als het een incidenteel project is, loont inhuur absoluut. Een gemeente zou zich moeten richten op de kerntaken, op de regie en incidentele zaken moeten uitbesteden aan de markt. Ook de markt is onderdeel van de samenleving en dat schijnen sommige mensen wel eens te vergeten.
Leerplicht ambtenaren / Docent
Ambtenaren moeten jaarlijks PE punten (permanente educatie) halen ook de loket dames en heren. Velen hebben slechts een mavo diploma. Velen kenen de wet welke ze dienen uit te voeren c.q. te toetsen niet.
henk
Ik wil eerst een goede cao pas dan gaan we het hebben over opleidingen
Aart van Zevenbergen / Hoofd ontwikkeling en opleiding Axiflex
Er is een bijna volledig ander paradigma op de rol van de overheid ontstaan. Ambtenaren en burgers zijn daar vaak nog niet van doordrongen. Een goed georganiseerd event en daarna een intern geleid opleidingstraject zijn een goede start. Kosten hoeven echt niet hoog te zijn.
criticus
@ Leerplicht ambtenaren (Docent):

gezien de arbeidsvoorwaarden van de gemeenten, zou je daar niet verbaasd over moeten zijn. (Hoog)Opgeleiden kosten geld. Als gemeenten dat er niet voor over hebben, krijg je ze dus ook niet.... Zie de cao onderhandelingen, die alweer spaak lopen omdat VNG weer geen structurele loonsverhoging wil...
Advertentie