Advertentie
carrière / Nieuws

België overweegt uitkering na vrijwillig ontslag

Het plan zou er toe moeten leiden dat mensen die willen werken in een sector waar personeelstekorten zijn, gemakkelijker kunnen overstappen.

19 augustus 2024
Vrouw gooit werk in de lucht
Shutterstock

Zelf ontslag nemen en dan toch een uitkering ontvangen? In België wordt dit plan serieus overwogen. Kabinetsinformateur en burgemeester van Antwerpen Bart de Wever ziet er mogelijkheden in voor mensen die vastlopen in hun huidige baan en willen overstappen naar werk dat zij zinvoller vinden, meldt het AD.

Juridisch adviseur grondzaken

Gemeente Olst-Wijhe
Juridisch adviseur grondzaken

Voorzitter Rekenkamer Veendam

Necker in opdracht van Gemeente Veendam
Voorzitter Rekenkamer Veendam

In België is een voorstel ingediend dat de mogelijkheid biedt om een werkloosheidsuitkering te ontvangen na vrijwillig ontslag. Dit idee wordt serieus overwogen door kabinetsinformateur Bart de Wever, die tevens burgemeester van Antwerpen is. De Wever benadrukt dat het doel van dit plan niet is om mensen te stimuleren massaal hun baan op te zeggen om van een uitkering te profiteren, maar juist om werknemers te helpen overstappen naar zinvol werk. Volgens hoogleraar Ton Wilthagen van Tilburg University kan dit plan ook voor Nederland interessant zijn. ‘Veel mensen zullen zich aangesproken voelen door dit idee, want er zijn genoeg werknemers die op een gegeven moment iets anders willen,’ aldus Wilthagen in het AD.

Hoger uitkering bij omscholing

Het voorstel voorziet in een beperkte duur voor de uitkering na vrijwillig ontslag, met een hogere uitkering voor mensen die een opleiding volgen voor een baan in een sector waar grote personeelstekorten zijn, zoals in de zorg of het onderwijs. Op dit moment hebben werknemers die zelf ontslag nemen in België geen recht op een werkloosheidsuitkering. De Wever, die namens de Vlaams-nationalistische partij N-VA probeert een nieuwe regering te vormen, heeft het plan als onderdeel van een breder pakket hervormingen voorgesteld. Naast deze regeling wil hij onder andere ook de hoogte van werkloosheidsuitkeringen in de eerste drie maanden verhogen en de duur van de uitkering beperken tot maximaal twee jaar. Verder stelt hij voor om de definitie van passend werk aan te passen, zodat mensen sneller aan de slag kunnen.

Kans voor Nederland?

Hoewel de Belgische arbeidsmarkt in veel opzichten verschilt van de Nederlandse, ziet hoogleraar Wilthagen toch mogelijkheden om een vergelijkbaar plan in Nederland in te voeren. Hij wijst erop dat de Nederlandse arbeidsmarkt te maken heeft met grote personeelstekorten en dat er een dringende behoefte is aan creatieve oplossingen. ‘In Nederland hebben we weliswaar regelingen zoals de vaststellingsovereenkomst en opleidingsbudgetten, maar die schieten tekort voor werknemers die uit eigen beweging willen overstappen naar een andere carrière".

Gevoelig voor misbruik

Toch plaatst hij ook kanttekeningen. ‘Nederland is erg gevoelig voor misbruik van dergelijke regelingen, zoals we zagen bij de STAP-opleidingssubsidie, waarbij mensen geld vroegen voor cursussen als bierproeven. Er zullen strikte controles nodig zijn om te voorkomen dat dit plan in de praktijk tot onbedoelde effecten leidt,’ waarschuwt hij.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie