Advertentie
carrière / Nieuws

Vrouwelijke leidinggevenden scoren beter

Vrouwelijke leidinggevenden scoren op alle fronten beter dan hun mannelijke collega-chefs. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde WERK-onderzoek 2019, waar 40.000 ambtenaren aan hebben meegewerkt. Tegelijkertijd blijkt discriminatie op het werk toe te nemen. ‘Dat is een zorgelijke ontwikkeling.’

19 maart 2020
topvrouwen

Vrouwelijke leidinggevenden scoren op alle fronten beter dan hun mannelijke collega-chefs. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde WERK-onderzoek 2019, waar 40.000 ambtenaren aan hebben meegewerkt. Tegelijkertijd blijkt discriminatie op het werk toe te nemen. ‘Dat is een zorgelijke ontwikkeling.’

Succesfactor nader onderzoeken
Onderzoekers Robert Dur (Erasmus Universiteit) en Max van Lent (Universiteit Leiden) vonden dat vrouwelijke leidinggevenden op alle twaalf onderzochte aspecten beter beoordeeld worden dan hun mannelijke collega’s in dezelfde positie. ‘Het zou zomaar kunnen dat vrouwen gewoon betere leidinggevenden zijn dan mannen’, suggereren de onderzoekers. Toch sluiten ze de invloed van selectie, alleen de beste leidinggevende vrouwen komen bovendrijven en worden dus hoger gewaardeerd, niet uit. Marc Allessie, interim-directeur Ambtenaar & Organisatie op het ministerie van Binnenlandse Zaken, wil wel weten waar dat succes in zit en opteert voor nader onderzoek. ‘Kennelijk is er een succesfactor, daar moeten we meer uit halen.’

Tevredenheid over leidinggevende moet beter
Daarnaast haalden de onderzoekers naar boven dat 57 procent van de ambtenaren tevreden is over hun directe leidinggevende. Dat is meer dan de helft, maar hier lijkt wel wat verbetering mogelijk. Allessie is dan ook niet blij met dat cijfer. ‘Je streeft uiteindelijk naar 100 procent en daar zitten we nu ver vanaf. We moeten achterhalen waarom 43 procent niet tevreden is.’

Intimidatie en discriminatie
Verder blijkt de belangrijkste voorwaarde voor een succesvolle organisatie of team de ruimte voor medewerkers om risico’s te nemen en te mogen leren van fouten. Daarvoor moeten zij zich veilig voelen, hun mening durven geven en niet bang hoeven zijn voor intimidatie of discriminatie. En daar schort het nog aan. Onderzoekers van de Universiteit Leiden vonden zorgbarende cijfers. In 2019 had gemiddeld een op de vijf medewerkers bij de overheid te maken met intimidatie door bijvoorbeeld burgers, leerlingen en patiënten. Discriminatie op het werk nam de laatste jaren toe tot 7,8 procent.

Onacceptabel hoog cijfer
Een zorgelijke ontwikkeling, vindt ook Allessie die geen zicht heeft op de differentiatie in en tussen organisaties. ‘Dat is moeilijk zichtbaar en tastbaar, maar het is heel goed dat medewerkers dit in dit onderzoek zelf aangeven. Bijna 8 procent is een onacceptabel hoog cijfer. We weten de context niet, maar wel dat de maatschappij verhardt. Daar past dit bij. Tot mijn grote verdriet, want elke vorm van discriminatie is uit den boze.’

Lees meer over het WERKonderzoek 2019 in Binnenlands Bestuur nr. 6 van deze week (inlog)       

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

pipo
Grappig onderzoek, maar onderzoeken zijn sinds de WODC affaire (zie link) bij Min VenJ wel bewezen onbetrouwbaar. Resultaten kun je kopen en conclusies laten herschrijven naar eigen inzicht.



Ontopic:

Dit onderzoek kan best kloppen. Echter waardoor is de vraag en die vraag kun je alleen op individueel niveau beoordelen. Maar als manager ben je afhankelijk van de normen en de bewegingsruimte (als manager) die je krijgt van het bestuur van de organisatie. Dus de baas van de manager bepaald grotendeels hoe leuk de manager is. Hoe leuk de manager is zegt weer niets over hoe effectief, inspirerend, confronterend en productief die manager is.



Verder is ook de vraag: Wat is het resultaat? Is er lager of hoger ziekte verzuim? Is er een hogere of lagere betrokkenheid? Productiviteit, of de innovatie op de afdeling? De verander bereidheid? De prestaties?



Gaat 75% van de bedrijven met managers waar iedereen tevreden over is binnen 1-3 jaar failliet of andersom. Want aardig zijn kan iedereen!



Wat interessanter is welke management stijlen zijn effectiever! Is het vervloekte MICRO managen inderdaad wat iedereen denkt super oneffectief, demotiverend en belemmerend.



Etc









Link: https://nos.nl/nieuwsuur/artikel/2206290-onafhan …
pipo
Wilde er aan toevoegen dat het vreemd is dat er man / vrouw bij wordt gehaald. Want ja.. Is men tevreden dan is het niet goed gedaan manager X maar dan komt het omdat je man/vrouw bent en andersom doe je het slecht dan ligt het aan je sexe en niet aan je skills en ervaring.



Bovendien elke branche en organisatie grootte vergt weer anders skills van managers, waarbij bv manager zijn van hoogopgeleide experts (artsen, psychologen en bv icters) super lastig kan zijn, dat moet je wel tijdig inzien en je toon en koers matigen.



Veelal bepaalt interesse, karakter eigenschappen, talent, ambitie, ervaring (deels) en je gemotiveerdheid in combinatie met je social skills / organicatie survival skills en je aanpasbaarheids vermogen de mate waarin je als manager succesvol kunt werken.



Nadat je de rol succesvol vervuld dan kun je er aan gaan werken om de interne samenhang, tevredenheid en sociale coherentie verbeteren. Het werk van een manager is nooit af. Maar goed ONZIN dus om daar rascistisch danwel sexistisch naar te kijken.



Kanttekening: Cultuur speelt soms wel een rol, bijvoorbeeld in aziatische culturen mogen van vliegmaatschappijen niet de piloot (kapitein) en co-piloot (eerste officier) niet allebei aziatisch zijn.

Omdat in de aziatische cultuur de baas tegenspreken not done is. dus dan is het niet handig om iemand met zo'n cultuur / achtergrond aan te nemen in een controlerende / corrigernde taak. Dan storten de vliegtuigen nl tevaak neer door miscommunicatie.

Er was een co-piloot die durfde de piloot niet tegen te spreken dat er niet voldoende branddstof was. Tja dat is pijnlijk, rekening houden met dergelijke bijzonderheden is niet perse rascistisch bedoelt al hoe wel het wel zo over kan komen.
Jan
Een vreemde generaliserende conclusie! Ik heb genoeg vrouwelijke leidinggevenden meegemaakt die er een zooitje van maakten. Misschien dat het percentage goede managers onder vrouwen iets hoger is, maar dat is voor mij nog zeer de vraag. En welke criteria leg je dan aan?
H. Wiersma / gepens.
Doordenkertje: als slechts 57% van de managers goed functioneert dan scoren heel veel werkenden al gauw beter.
Rick / UD
Ik vraag me wel af of deze cijfers over tevredenheid met vrouwelijke managers echt zo relevant zijn. Alle cijfers zijn significant maar dat lijkt te komen door de grote N. Kijkend naar de beta's zijn de effecten namelijk niet not nauwelijks relevant.
Advertentie